Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A soproni tűzoltóság 140 éves

1866-ban a reál-főiskolai tanár, Rösch Frigyes Sopronban az országban először alapította meg a torna- és tűzoltóegyletet. Abban az időben szintén elsőként a városban tűzoltószer-gyár létesült. A születésnapot tegnap ünnepelték meg a tűzoltók.
– Azt mondják, akkor jó, ha a tűzoltó a laktanyában van. Ilyenkor nincs baleset vagy mentenivaló – mondja Bársony László tűzoltó főtörzsőrmester. – Mi már megszoktuk ugyanakkor, hogy vonulunk. Erre tettük fel az életünket. Olyan család vagyunk mi itt a laktanyán belül, hogy szinte már a másik gondolatát is ismerjük. Kell is ez az összeszokottság, hiszen egy tűzesetnél nincs idő tétovázni. Azonnal cselekedni kell.

Elhivatottságból

Hasonlóan vélekedik Horváth Gábor tűzoltó főtörzsőrmester, gépjárművezető. Ez a hivatásunk és bármikor készek vagyunk szembenézni a veszéllyel. Még akkor is, ha manapság az egyenruhások iránt megingott a bizalom és anyagilag sem a legmegfizetettebb hivatások közé tartozik a tűzoltóké.

Százezer emberre vigyáznak

A tegnapi nap az ünneplésé volt a soproni tűzoltóságon. Születésnapot tartottak ugyanis. Rösch Frigyes 1866-ban úttörő munkát végzett. A reál-főiskolai tanár az országban elsőként hozta létre a torna- és tűzoltóegyletet, a mai hivatásos testületek elődjét. Sopron akkoriban abban is élen járt, hogy a városban kezdte meg működését az első tűzoltószer-gyár. Az ünnepségen megjelentek a testvérvárosok tűzoltóságainak delegációi, az önkéntes tűzoltóságok parancsnokai, valamint a megyei és az országos katasztrófavédelem vezetői.
– A mai állományunk tagjai fiatalok, de mind szakmailag, mind emberileg felkészültek az élet- és a kármentésre – fogalmazott Kovács János alezredes, a soproni tűzoltóság parancsnoka. – A hozzánk tartozó településeken közel százezer ember biztonságáért felelünk, ami nem kis teljesítmény. Legyünk büszkék ezért a tűzoltóinkra.
Walter Dezső polgármester mindehhez hozzátette, olyannyira megváltoztak a feltételek és bonyolultabbá vált a tűzoltási munka, hogy a Várkerületen lévő laktanyának új helyet kell keresni. Olyat, ahonnan könnyen megközelíthető a város minden szeglete, és természetesen a falvak is.

Új jármű az állomány kötelékében

A soproni tűzoltóságon három csoportban ötvennégy vonulós tűzoltó látja el a mentési feladatokat. Rendelkezésükre áll négy járműfecskendő, műszaki és magasból mentő, vízszállító, speciális erdei mentő-, valamint egy szállítóautó. A legújabb járműfecskendőt éppen tegnap vehették birtokba a tűzoltók. Ezt megelőzően két hónapja érkezett egy vízszállító a tűzoltósághoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

eltörött egy eto-szurkoló állkapcsa

Kézilabda

Izgalmas mérkőzésen egy góllal maradt alul a PLER-Airport ellen a Rába… Tovább olvasom