Délmagyar logó

2018. 08. 18. szombat - Ilona 20°C | 32°C Még több cikk.

A ˝Soros-terv˝ is téma volt a nemzetbiztonsági bizottságban

Molnár Zsolt szerint nincs "Soros-terv", az csak a Fidesz PR-kommunikációjában létezik.
A "Soros-terv" miatt politikai vita alakult ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai zárt ülésén.

Az ülésről elsőként távozó jobbikos Mirkóczki Ádám azt mondta: próbálta feszegetni a "Soros-terv" létét is. Úgy vélekedett: az, hogy ki mit nyilatkozott, az nem egy terv része. Ezért szerette volna megtudni a jelenlévő szolgálatoktól, meg tudják-e erősíteni létezik-e a Soros-terv". Mirkóczki Ádám azt mondta, ebben a kérdésben nem lett okosabb.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke úgy értékelt, hogy az ellenzék "politikai balhé és vircsaft műfaját alkalmazza", s pártpoltizálást folytat a testületben. A kormánypárti politikus szerint a Jobbik is összeolvadt, az LMP-vel és a baloldali ellenzékkel, és felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a Jobbik a Magyarország biztonságáért kötelezettséget vállaló szerveket, a rendőrséget, a terrorelhárítást és a titkosszolgálatokat is be akarja rángatni a politikai mezőbe. Ennek célja és mozgatórugója is Soros György tervének végrehajtása - mondta.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke viszont azt mondta: az ülésen számára bebizonyosodott, hogy nincs "Soros-terv", az csak a Fidesz PR-kommunikációjában létezik.

Az MSZP-s politikus azt is elmondta, hogy továbbra is kétely és sok megválaszolatlan kérdés van az azeri pénzek átvilágítása kapcsán. Kijelentette: ha az Alkotmányvédelmi Hivatal nem tud egzakt tájékoztatást adni, ismét tényfeltáró vizsgálat indítását kezdeményezi az ügyben.

A fideszes Németh Szilárd az ülésen Kőrös Gusztáv-ügyét is felvetette. A kormánypárti politikus kifejtette: a hírek szerint Kőrös Gusztávot - akit a hamis bajai videóval is összefüggésbe hoztak - és társait a múlt héten a Terrorelhárítási Központ (TEK) fogta el, miután a TEK embereinek kiadva magukat próbáltak pénzt kicsalni egy vállalkozótól. Ezzel kapcsolatban a szolgálatok a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésére ígértek bővebb tájékoztatást - közölte Németh Szilárd, megjegyezve: Kőrös Gusztáv, Gyurcsány Ferenc embere volt, talán még most is az, s úgy tűnik újabb bűnszervezet kapcsolódik a baloldalhoz.

Az ülés után Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja az általa kezdeményezett paksi bővítéssel kapcsolatos napirendet kommentálta. Az ellenzéki politikus felháborodását fejezte ki amiatt, hogy többszöri felvetésére sem nem kapott tisztességes választ - különösen a lobbitevékenységet firtató - kérdéseire. Azt is elmondta: kezdeményezte, hogy ha kell, rendeljenek el zárt ülést, de a kormányzat részéről nem éltek ezzel lehetőséggel. Így Szél Bernadett szerint nem kaptak érdemi információt.

Az LMP-s politikus felidézte azt is, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a paksi szerződések titkosításának feloldását. Az ülésen azt a tájékoztatást kapták, hogy a magyar kormány Oroszország engedélyére vár. Szél Bernadett szerint ez is mutatja "mennyire kiszolgáltatott Magyarország az orosz birodalomnak". Szél Bernadett szerint pedig ez "jó kibúvó" is lehet a magyar kormánynak.

Molnár Zsolt a paksi kormányzati beszámoló kapcsán azt mondta: nem segítette a tisztánlátást. Továbbra is úgy vélik, nem átlátható a beruházás, az ütemterv, a pénzköltések, ezért ebben a formában nem támogatják Paks II.-t.

A szocialista politikus azt szorgalmazta, hogy hozzák nyilvánosságra az összes olyan szerződést, amely közvetlenül nem sért nemzetbiztonsági érdeket. Továbbá kezdeményezi, hogy hozzanak létre a paksi beruházás nyomon követésére egy paritásos parlamenti bizottságot.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke szerint a paksi bővítés ügyében is általános politikai vitát generáltak az ülésen. Ugyanakkor kiemelte: az ülésen a paksi beruházásért felelős miniszter és az államtitkára is megerősítette, hogy Paks II. jelenti a magyar energia jövőjét. Sem a magyar lakosok, sem a gazdaság ellátását tekintve nincs alternatívája, ráadásul "árban verhetetlen" - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Kiemelte továbbá: Paks II. a rezsicsökkentés fenntarthatóságának és folytatásának is záloga. "Stabilitásban, kiszámíthatóságban, fenntarthatóságban is fontos a Paks II. beruházás" - szögezte Németh Szilárd, hozzáfűzve: üzemeltetési és egyéb biztonsági szempontok tekintetében is a legbiztonságosabb megoldás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 éves kortól adna szavazati jogot az LMP

16 éves kortól adna szavazati jogot az LMP
Ennek érdekében alaptörvény-módosítási javaslatot nyújt be az ellenzéki párt. Tovább olvasom