Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A sötétség krónikája

Sötét idők köszöntöttek az Univerzumra. A bolygókat sorra igázza le a Halálkufárok gonosz serege. Módszerük egyszerű: megtérsz vagy meghalsz.

Akik ellenszegülnek, hiába reménykednek abban, hogy valaki vagy valami lelassítja a Halálkufárok terjeszkedését. Ám az ellenállás rövid életű, és a megmentők, úgy tűnik, igen ritkák. Amikor már minden remény elveszett, a maroknyi túlélő a mítoszokban talál vigaszt - elsuttogott próféciákban, csalóka reményekben, és a legendákban, melyek szerint a jó győzedelmeskedik a gonosz felett. Ám olykor a legendák is tévedhetnek. Néha a gonoszt nem a jóval, hanem csak egy másféle gonosszal lehet legyőzni.

Így kerül a képbe a száműzott Riddick. Őt a legkevésbé sem érdekli, ki a világegyetem ura, amíg őt békén hagyják. Mióta öt éve elhagyta a Taurus rendszert, ideje nagy részét azzal tölti, hogy menekül, és elintézi a nyomában lévő fejvadászokat. Neki mindegy, hogy eljő-e az apokalipszis, vagy sem - ezt az egy személyes hadsereget csak a saját élete érdekli, s örömmel veszi el másokét, ha az útjába állnak.

Ám Riddick most akarata ellenére a nagyszabású küzdelem középpontjába kerül, és előbb egy idilli társadalom romjain, majd egy pokoli bolygó felszíne alatti börtönben, végül pedig a Halálkufárok anyahajóján vív emberfeletti csatákat.A jóslat szerint a végső összecsapásban mindenki sorsa egyetlen Fúriától függ. És az univerzum összes hatalma sem állíthatja meg a sorsot.

Infó

2000-ben a Pitch Black - 22 évente sötétség a nézőket és a kritikusokat egyaránt meglepte története eredetiségével, s a szerény költségvetésből készült sci-fi thriller nagy sikert aratott a mozikban és videón egyaránt. A főszereplőt az akkor még kevésbé ismert Vin Diesel játszotta, aki éppen e szerepnek köszönheti számos rajongóját.

„A Pitch Black nem számít szokatlan kommerszfilmnek, ha csupán a látványvilágát és a kulisszáit vesszük, váratlan viszont az a mélység, ahogy a szereplőt ábrázolja - mondja David Twohy rendező. - Kicsit ki akartam cselezni a nézői várakozásokat, így aztán a történet során a „rosszfiú" megváltja magát. Egy erkölcsi darabot szerettem volna lejátszani egy teljesen kommersz sci-fi horror kellős közepén."
Riddick a rendíthetetlenül becsületes mozihősök ellentéte.

„Amikor a Pitch Black bemutatója idején az országot jártuk, mindenhol nagy tömeg várt minket - meséli George Zakk executive producer. - Riddick ugyan antihős, de alakja megfogta az embereket, és nagyszerű fickónak tartották.

Nem a szabályok szerint játszik, fütyül mindenre és mindenkire. A film végére azonban többé már nem „rosszfiú". Van benne valami kétértelműség, melyet a közönség izgalmasnak talál. Érdekes karakter, mert tudja ugyan, hogy különleges, mégis elzárkózik az ezzel járó felelősségvállalás elől."

A Pitch Black utómunkálatai alatt kezdtünk foglalkozni egy újabb rész gondolatával - meséli Twohy. - Tisztában voltam vele, milyen csapdákkal járnak a folytatások, újra és újra eljátszani ugyanazt. A folytatás kulcsa az volt, hogy ne feleljen meg a várakozásoknak. Ne menj el ugyanarra a bolygóra, ne jelenjenek meg ugyanazok a lények, még csak ne is a különböző lényeken legyen a hangsúly. A műfajt is elmozdítottuk a horrortól a sci-fi kalandfilm felé."

A korábbi közös munkát követően Diesel és Twohy tudták, hogy az akciók, a fantasy és sci-fi ötletek nyerő kombinációját hozták létre. Szerencsére Twohy éppen végére ért a Merülés a félelembe munkálatainak, és vissza tudott térni Riddickhez. Dieselhez hasonlóan ő is nagyobb perspektívában gondolkodott. „

David forgatókönyve mindenkit elkábított - mondja Scott Kroopf producer. - Tudtuk, hogy valami különlegeset írt. Szerintem mindenki a Pitch Black nagyobb léptékű változatát várta tőle, de lázba hozott azzal, hogy sokkal tovább ment annál, világokat és univerzumokat álmodott meg. A sötétség krónikája valóban Riddick további kalandjait meséli el, önállóan működő történet, mely egy különleges elemekkel teli világot tár fel. A rajongók bizonyára helyükön találják majd a dolgokat az új filmben, de az első rész ismerete nem elengedhetetlen feltétele a megértésnek, mert minden szereplőt bemutatnak."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anett, az arc

A VV3 szöszkéje hamarosan minden drogériában ránk mosolyog. Tovább olvasom