Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A svájci és a svéd dolgozók a legstresszesebbek

Európa tizenkét országában végzett felmérés szerint a legstresszesebb dolgozók a svájciak és a svédek, a legnyugodtabbak a spanyolok és hollandok. A legtöbb stresszest a menedzsmentekben talált a felmérés.
A felmérésben tizenkét európai ország 19 ezer dolgozójának stressz-szintjét mérték fel. Az érintett országok: Belgium; Dánia; Hollandia; Franciaország; Nagy-Britannia; Németország; Norvégia; Olaszország; Oroszország; Spanyolország; Svájc és Svédország.

A felmérés eredményei szerint a vizsgálatba bevontak körének 27 százaléka stresszhelyzetben van a munkahelyén. Ez leginkább a svájciakra és a svédekre jellemző (33 százalék), őket a norvégok (31 százalékkal), a németek és franciák (28 százalék), az olaszok (26 százalék), az oroszok (24 százalék), a belgák (23 százalék) és dánok (22 százalék) követik. A legnyugisabbak a hollandok (16 százalék), a spanyolok (19 százalék) és a britek (20 százalék).

A stressz esélye a korral együtt nő: a 15-24 éves korosztálynál csupán 19 százalék bizonyult stresszesnek, a 45 évnél idősebb korosztálynak már 23 százaléka rendszeresen frusztrált. A férfiak stresszesebbek mint a nők, az arány 22 százalék, illetve 19 százalék.

Az iskolázottságot vizsgálva azt tapasztalták, hogy a magasabb végzetséggel rendelkezők idegesebbek, mint képzetlenebb társaik. A tanulmány szerint továbbá minél hosszabb ideje dolgozik valaki ugyanazon a munkahelyen, annál nagyobb az esélye a számára hátrányos lelki következményeknek: azok közül, akik kevesebb, mint egy éve dolgoznak cégüknél, 15 százalék a stresszesek aránya, ez a szám 34-re ugrott a több mint hat éve egy helyen dolgozók körében.

A stressz előfordulását jelentősen növeli, ha az alkalmazott többet dolgozik: a kevesebb mint heti 30 órát dolgozók körében a stresszesek aránya 18 százalék, a heti 51 órát robotolóknál ez az arány 50 százalék.

A legtöbb stresszes embert (az összeshez képest 34 százalék) a vállalatok menedzsmentjében találták a kutatók. A kereskedelmi osztályon vagy az ügyfélszolgálati irodában dolgozóknak 28 százaléka volt érintett, a termelésben dolgozók 24 százaléka. A humán-erőforrás osztályok 21 százalékos, az IT-részlegek 20 százalékos, a könyvelési és pénzügyi területek 18 százalékos mutatót produkáltak, míg a legnyugisabb munkahelyeken "általános adminisztrációval" foglalkoznak, itt a dolgozóknak mindössze 8 százaléka bizonyult stresszesnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaáll a vényfelírás rendje

2006. január elsejétől újra a korábbi gyakorlat szerint írhatnak fel recepteket az orvosok. Tovább olvasom