Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A svéd nyugdíjmodellben gondolkodik a Fidesz

A Fidesz kormányalakítása esetén felelevenítené azt a virtuális tőkésítési nyugdíjmodellt, amelyre az ezredfordulón tett már elvi kísérletet, ez adná az induló nyugdíj összegét, rendszerszinten pedig az éves nyugdíj-kifizetések megegyeznének a járulékbefizetésekkel.
A lapnak nyilatkozó Varga Mihály, aki a párt gazdasági kabinetjének vezetője - és a pénzügyi csúcsminiszteri poszt várományosa - kifejtette, hogy a befizetett nyugdíjjárulékot egyéni számlákon vezetnék. Amikor eljön a nyugdíjba vonulás ideje, a járadékot (a nyugdíj összegét) az addig befizetett összeg alapján állapítanák meg. Ezért nevezhető a rendszer virtuálisan tőkésítettnek. (Egy valós tőkefedezet melletti rendszerben a meglévő tőke adja ki a járadék összegét.)

Az új modell továbbra is felosztó-kirovó rendszerű lenne, tehát a gazdaságilag aktív népesség befizetéseiből fedeznék a nyugdíjasok havi járadékát. A virtuális tőkésítés csak a nyugdíj összegének - a havi járadéknak - a megállapítását szolgálná. A rendszer azonban alapvetően különbözne a mai felosztó-kirovó rendszertől: az adófizetők pénzét nem lehetne átcsoportosítani a nyugdíjkassza - évente akár több száz milliárd forintos - lyukainak a betömésére. A kifizetett nyugdíj nem lehetne több, mint a befizetett járulék.

Ez a modell Svédországban kiválóan működik, igaz ott a szuficites nyugdíjkasszát alakították át ilyenné.

Varga Mihály úgy vélte, hogy a nyugdíjat mindenképpen hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a már megállapított nyugdíjak változatlanok maradnának, viszont az újonnan nyugdíjba menők járadéka akár 10-20 százalékkal is kisebb lehet a mainál, ami későbbi nyugdíjba vonulásra ösztönözne.

A svéd modell tehát átlátható, a politika által kevésbé manipulálható, viszont a járulékbefizetés csökkenésével a nyugdíjak csökkenésével járna. A legnagyobb kérdés azonban az, hogy politikailag miként vállalja fel a következő kormány - írja a hetilap.

Olvasóink írták

 • 9. Hmmm... 2010. január 08. 08:07
  „Meg annyit, hogy abszolutertekben az osszegek mindig emelkednek, hiszen a szuleink valamikor kevesebb forintalis osszegbol kevesebbet fizettek mint mi, akik mar kozel vagy eppen szazezrekrol beszelunk.”
 • 8. Hmmm... 2010. január 08. 08:03
  „A nyugdijat sosem a tenylegesen befizetesekbol biztositottak, hiszen az allam azt azonnal felhasznalta, felhasznalja es fogja is felhasznalni. A mostani fizeto generacio sem a most levont penzbol fog kapni, hanem majd amit a jovo generacioja fizet be annak idejen. A maganbiztositasi rendszar maskent mukodik.
  Gondolom senki sem orul annak, ha a befeizetesenek nem megfelelo a visszafizetes. Az emelkedesnek termeszetesen az inflacionak megfeleloen tovabbra is biztositottnak kell lenni.”
 • 7. hazaffy 2010. január 07. 19:46
  „"Akkor most miert tartjak megis indokolatlannak, hogy a nyugdijakat is a befizetes, tehat a teljesites alapjan iteljek es fizessek meg?"
  Azért, mert a nyugdíjasok nem saját, hanem más és nem teljesítményük, hanem a befizetéseik után kapnák a nyugdíjat.”
 • 6. KolompárRómeó 2010. január 07. 17:42
  „4. hozzászólás csonakos 2010.01.07. 15:40

  Fidesztől függetlenül egy rohadt fillér nyögdíjunk nem lesz. Ebből kell kiindulni, ennek megfelelően kell öngondoskodni és ennek megfelelően kell adókat és járulékokat fizetni...”
 • 5. Hmmm... 2010. január 07. 16:35
  „Akkor en most magam ellen beszelek, de... Nap mint nap azt latom, hogy legtobben haborognak az ellenertek nelkuli segely kifizetesekert, szerintem joggal. Akkor most miert tartjak megis indokolatlannak, hogy a nyugdijakat is a befizetes, tehat a teljesites alapjan iteljek es fizessek meg? Ha kovetkezetesek vagyunk, ez nyilvanvalo. Nyilvan, aki tobbet rakott be tobbet vehet ki, akar csak a sajat bankszamlarol. Az, hogy halalunkig kell dolgozni, ez szine mindenutt igy van. Egy partnak sem vagyok sem tagja, de meg hive sem!”
 • 4. csonakos 2010. január 07. 15:40
  „Hol vagyunk mi Svédországtól! Emberek figyelem! Most kimondták már a tutit, aki ma fiatal annak a haláláig kell dolgoznia! Biztos ezt a FIDESZ-t akarjátok a hatalomba látni? Ébresztő!”
 • 3. Walaky 2010. január 07. 15:00
  „"Álmodj királylány"”
 • 2. varadipal 2010. január 07. 14:03
  „Kapkod fűhöz, fához, szalad a vargához./Arany után szabadon/”
 • 1. KolompárRómeó 2010. január 07. 13:41
  „"Az új modell továbbra is felosztó-kirovó rendszerű lenne, tehát a gazdaságilag aktív népesség befizetéseiből fedeznék a nyugdíjasok havi járadékát. A kifizetett nyugdíj nem lehetne több, mint a befizetett járulék."

  Abban nem sok köszönet lesz. Az egyre szaporodó kálámpárok ugyan nem fognak bennünket eltartani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy transzformátor Újfehértón

Kigyulladt, majd teljesen kiégett egy transzformátorállomás csütörtökön Újfehértó főterén; a tűzben… Tovább olvasom