Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A szájüregi tumor

A magas vitamintartalmú étrend csökkentheti bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát azáltal, hogy segít az immunrendszer megerősítésében.
Aki bőségesen eszik gyümölcsöt, zöldséget, valamint ezekből készült leveket fogyaszt, számos betegség kifejlődését elkerülheti – idézte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevele egy nemrégiben nyilvánosságra került amerikai vizsgálat eredményét. A rost- és antioxidáns-tartalom megelőző (preventív) védelmet jelent az érelmeszesedés és a rosszindulatú daganatok kialakulásával szemben. A mediterrán országok lakossága kétszer annyit fogyaszt a gyümölcs- és zöldségfélékből, mint amennyi a hazai étrendbe kerül, részben ennek is tulajdonítható, hogy a keringési és a tumoros betegségek miatt bekövetkező halálozás ott mintegy fele a magyarországi előfordulásnak.

A bostoni Harvard Egyetem tudósai 1986 és 2002 között több mint 42 ezer férfi étkezési szokásait kutatták, s ennek alapján a szájüregi daganatok előfordulásának valószínűségét vizsgálták. A 16 éves nyomon követés, az étkezési naplók elemzése arra világított rá, hogy a zöldféléket bőségesen fogyasztók csoportjában egyharmaddal kisebb kockázat mutatkozott. Az említett időszak alatt 207 klinikailag vagy szövettanilag igazolt szájüregi tumor fordult elő, nagyobb- részt a kevesebb gyümölcsfélét fogyasztók csoportjában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig tarthatnak a demonstrációk?

Tovább olvasom