Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

A szaktárca vizsgálja Lázár János módosító indítványát

Vizsgálja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt a Lázár János fideszes képviselő által múlt pénteken benyújtott módosító javaslatot, ami az eredeti javaslathoz képest tovább mérsékelné a hővel kapcsolt és a megújuló áramtermelés támogatását - közölte a tárca pénteken.
A közlemény szerint "a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgálja a T/1941/6. számon az Országgyűléshez benyújtott módosító javaslatokat. A minisztérium vonatkozó szakmai álláspontját hamarosan nyilvánosságra hozza."

Az egyes energetikai témájú törvények módosításához benyújtott javaslat a 2010. december 1-jén hatályos, már 15 százalékkal csökkentett ártámogatáshoz képest 25 százalékkal mérsékelné a támogatás mértékét 2011. január elsejétől, és a csökkentés aránya 35 százalékra emelkedne 2012. január elsejétől. A képviselői javaslatban új elem, hogy a megújuló energiából termelt áram kötelező átvételi árát is csökkentik, mégpedig a fentiekkel azonos arányban.

A módosító javaslat célja az indoklás szerint az, hogy "a kötelező átvétel rendszere kiterjesztésre kerüljön a megújuló energiát termelő erőművek által - különösen a biomasszából - termelt villamos energiára, továbbá biztosítsa az erőművek által felhasznált faanyag, illetve a fakitermeléskor keletkező, jelenleg nem hasznosított hulladék racionális és hatékony energetikai célokra történő felhasználását, figyelemmel az erdők fokozott védelmére, szakszerű kezelésükre, valamint az erdők állapotának javítására."

Olvasóink írták

 • 11. strangerrr 2011. január 28. 18:32
  „"Tegnap szokatlan dolog történt: Bencsik János államtitkár a Facebookon nyíltan bírálta Lázár János frakcióvezetőt, akinek egyéni képviselői indítványa felrúgná a kormánynak a megújuló energiát termelő cégekkel kötött egyezségét. Bencsik az indítványt szakmailag és politikailag is vállalhatatlannak nevezte.

  Bencsik János reakciója azért is olyan jelentős, mert először fordult elő, hogy egy kormánytag nyilvánosan szembefordult azzal az egyébként nyilvánvalóan tarthatatlan helyzettel, hogy a normális kormányzás által megkövetelt egyeztetési és előkészítési folyamatok megkerülésével, korábban senki által nem látott egyéni képviselői indítványok döntsenek egész iparágak sorsáról, és persze megannyi ember megélhetéséről, munkahelyéről.

  A Fidesz köztudottan gyakorlattá tette, hogy hasonló egyéni képviselői indítványokat, illetve azokhoz módosítókat adnak be pár nappal a szavazás előtt, úgy, hogy azok normális áttanulmányozására sem marad idő, nemhogy az egyeztetésekre. Az ezen gyakorlatban hinni akarók azt az érvet szokták felhozni, hogy ez a módszer megakadályozza a forradalmi változások ,,szétlobbizását".

  A valóság azonban az, hogy mindez olyan mértékű kiszámíthatatlanságot eredményez, hogy az ellehetetlenít bármiféle hosszú távú tervezést. Az állam egyik feladata pedig éppen az lenne, hogy kiszámítható szabályozás segítségével mindenki számára lehetővé tegye a tervezést és ezen keresztül a jövőbe való befektetésre ösztönözzön. Vajon mit gondol mondjuk Lázár János, miért is fogna bárki is egy tíz év alatt megtérülő beruházás megvalósításához, ha Lázár vagy bárki más egyik percről a másikra felrúghatja a magyar állam ígéreteit, és egyéni indítványával keresztülhúzhatja hosszú hónapok egyeztetését, előkészítő munkáját?

  Így nem lehet kormányozni. Nem arról van szó, hogy rossz az irány, hanem arról, hogy fél órával egy törvény elfogadása előtt még azt sem lehet tudni, hogy mi az irány. Csak gratulálni tudunk Bencsik Jánosnak, hogy mindezt felelős pozícióból is ki merte mondani."”
 • 10. DMagóg 2011. január 28. 18:21
  „"A szaktárca vizsgálja Lázár János módosító indítványát"
  Nem az indítványt, és nem a szaktrácának kellene vizsgálnia.”
 • 9. történész 2011. január 28. 18:18
  „A szaktárca nem kell finomítani szó szerint nem tud lázári gondolatmenettel azonosulni, na ilyenkor jön az,megy a szaktárca államminisztere..ez az igazi demokratikus megoldás”
 • 8. queenmargareth 2011. január 28. 18:14
  „6. hozzászólás JungHeinrich 2011.01.28. 14:51
  ezt mondom folyamatosan, egyik kutya, másik eb.”
 • 7. lisa01 2011. január 28. 15:30
  „A mindenhez értő /Rendőri atrocitások megítélése, rengeteg orsz.gy. törvényjavaslat, bármi-bármi téma/ agytrösztökből az előző rendszerben sem volt hiány. Ha a se..e alá egy forma-1-es autót raknának biztos megnyerné a 2012-es vb-t, olyan ügyes. Mi lessz a következő generációknak nélküle, úgy 60-70 év múlva? Br.. belegondolni is hátborzongató.”
 • 6. JungHeinrich 2011. január 28. 14:51
  „Amit a szocik aldatlan es esztelen politikaja mellett sikerult kiharcolni a megujulo energiakkal kapcsolatban,azt Lazar batyank egy tollvonassal meg is kurtitana. Tenyleg lassan nem hiszem el,hogy a Fidesz es az Mszp közt barmifele kulonbseg lenne. Mig az Mszp megszoritott addig a Fidesz korlatoz es jogkoroket von meg. Lassan nem art a fotot a falra helyezni a kedves testverrol fideszfanok :-(”
 • 5. zoolii 2011. január 28. 13:23
  „Eddig is sejtettem, hogy Lázár nem normális, de mostmár tudom is!”
 • 4. levelyne 2011. január 28. 13:19
  „Itt valahogy másképp fogalmaznak...
  http://www.origo.hu/itthon/20110127-konfliktus-egy-javaslat-korul-elhatarolodott-lazar-janostol-egy-allamtitkar.html”
 • 3. zoltanszabo 2011. január 28. 12:28
  „T .Lázár elv. volna még 1-2 javaslatom nekem is amit belehetne nyújtani a T. házba !”
 • 2. szatyi 2011. január 28. 12:15
  „Az új "Messiás"?!”
 • 1. tótkomlósi 2011. január 28. 11:47
  „LUXUSAUTÓS!!!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már jelentkezhetnek az éttermek a Torkos Csütörtökre

Idén március 10-én rendezik meg a Torkos Csütörtököt, amelyre március 7-ig jelentkezhetnek az… Tovább olvasom