Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A szalmonella elkerülhető

Két helyütt, összesen majdnem százan kaptak ételmérgezést a napokban a fővárosban. Megyénkben hasonló csoportos megbetegedés utoljára 2002-ben volt.
Kellő figyelem nélkül a tojással készült ételek súlyos fertőzésekhez vezethetnek. Minden nyáron megszaporodik a szalmonellás betegek száma, bár ez megelőzhető lenne megfelelő sütéssel, hűtéssel, a vendéglátóhelyeken az előírások betartásával. A tojással készülő ételek nem kevés kockázatot hordoznak magukban. Az elmúlt évek szalmonellamentesítési programja lényegesen csökkentette a baromfiállomány fertőzöttségét, de még előfordulnak nem mentes állományok. A kórokozók elsősorban a tojások héján lehetnek jelen, ezek pedig hipós vízben áztatva könnyedén fertőtleníthetők. A nyers csirkehússal sem árt azonban az óvatosság: figyelni kell rá, hogy a húslé ne csöpögjön a korábban a hűtőbe tett készételekre, mert úgy azokat is megfertőzheti. Az alaposan átsütött és megfelelően tárolt baromfiételek elfogyasztása viszont nem okozhat szalmonellózist.
Dr. Széles Klára, az ÁNTSZ megyei intézetének járványügyi osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: megyénkben utoljára 2002-ben fordult elő intézményi, közösségi szalmonellamegbetegedés. A családok figyelmét azonban ajánlatos minél gyakrabban felhívni a konyhákban leselkedő veszélyekre, a higiénés előírások betartására, a szakszerű tárolás fontosságára.
A megbetegedés sokszor nem egyértelmű, hiszen ilyen tüneteket – láz, hányinger, hasmenés – más kórokozók is előidézhetnek. A szalmonella lappangási ideje általában két nap, de egyes esetekben ennél hosszabb idejű is lehet.
A doktornő mindenesetre azt ajánlja, hogy a háziasszonyok a gyorsan romló húsokat – különösen a baromfiféléket és a tojásokat – alapos hőkezelésnek vessék alá, majd pedig tegyék be a hűtőbe. Az el nem fogyasztott ételeket azonban még így, hűtötten sem célszerű több napon keresztül rakosgatni. Az olyan készítmények esetében pedig, amelyekben nyers tojást használnak, elengedhetetlen a lesavanyítás, mivel a szalmonella azt nem szereti.
Az ÁNTSZ közegészségügyi munkatársai az idegenforgalmi szezonban – június 1-jétől augusztus 31-ig – fokozottan ellenőrzik a vendéglátó-ipari egységeket. A korábbi évek tapasztalatai alapján a leggyakoribb problémák közé tartozott a mosogatás nem előírásszerű elvégzése, a kézfertőtlenítési szabályok megszegése, a dolgozók munkaruhájának, egészségügyi könyvének a hiánya. Emellett korábban a felügyelők sok helyütt nem találtak a hűtőszekrényekben hőmérőket, a takarítás volt, ahol kívánnivalót hagyott maga után, valamint jó néhány étteremben és menzán hiába keresték a bizonyos adagszám felett kötelező ételmintát. Az ÁNTSZ szabálysértési vagy minőségvédelmi bírságot szabhat ki ilyen esetekben. Az előbbi százezer forintig terjedhet, míg az utóbbi 50 ezer forintról indul és nincs felső határa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintha a szerelmét kínálná meg vele

Az egyik szegedi belvárosi cukrászda fagylaltspecialistája szerint a nők nagy kísérletezők a… Tovább olvasom