Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

A számítógép ártalmainak megelőzése

A legkomolyabb károsodásokat a képernyő káros s veszélyes sugárzása okozhatja.

Magyarországon százezrek töltenek napi 6–8 órát a számítógép előtt. Csakhogy az emberi szervezet egyáltalán nincs felkészülve arra, hogy ilyen tartósan és intenzíven éljen együtt egy briliáns, de mégis érzéketlen géppel. Az egészséges használat azonban megtanulható. Mit lehet tenni az ártalmak megelőzése érdekében?

Kényelmesen, egészségesen

Az ártalmak csökkentése érdekében a legfontosabb tanács és előírás, hogy 50 percnél több időt senki ne töltsön egyhuzamban a képernyő előtt. Az óránkénti tíz perc pihenőidőt egyébként rendelet alapján mindenki számára kötelező biztosítani (méghozzá azzal a szigorítással, hogy a pihenőidőket nem lehet összevonni. A jogszabály szerint összesen hat órán át szabad a dolgozónak a monitort figyelnie.

Nagyon fontos az asztal mérete: kényelmesen férjenek el alatta a lábak – ezért nem szerencsés, ha az asztal alá kerül a számítógép háza – továbbá a kezeket ne kelljen felfelé emelni. Még az asztalnál is fontosabb a megfelelő szék, ami segít, hogy a gerinc természetes tartásban, egyenesen maradjon. Így a csigolyákra nehezedő nyomás egyenletes legyen. Állítható magasságú székkel a lábszárakat és a felkarokat majdnem függőleges helyzetben kell tartani, a combokat vízszintesen, a talpakat stabilan megtámasztani a földön vagy a lábtartón.

Jól megvilágítva

A világítás csak akkor megfelelő, ha a képernyőn nincsenek zavaró tükröződések. A szobában fényes tárgy, csempe, olajfestés, tükör, lakkozott szekrény, asztal, üvegkeretes fénykép vagy bármi más, ami a ráeső fényt visszaveri, nem lehet, mert vakítást, illetve tükrözést okozhat a képernyőn. A képernyős helyiséget védeni kell az erős külső fényektől. A legjobb látás 100–200 luxos világítással érhető el, amihez egyetlen gyenge lámpa is elég. Ahol nincs természetes fény, ott vibrációmentes fénycsövet és oszlopra helyezett lámpát kell választani, ami a mennyezetről visszaverődő fénnyel világítja meg a helyiséget. Fontos, hogy a számítógép ne okozzon zajt, ne melegítsen túlságosan.

Nem érdemes spórolni

Korábban különösen sokat beszéltek a képernyő sugárzásának ártalmairól, ami valóban a legkomolyabb károsodásokat okozhatta. A ma kapható monitorok azonban eleve alacsony sugárzásúak, ami még tovább javítható külön szűrővel vagy speciális szemüveggel. A monitor előtt azonban elektrosztatikus mező alakul ki a negatív töltésű emberi arc és a pozitív töltésű képernyő között. A környezetből származó részecskék feltöltődnek és az arcra kerülhetnek, ami károsítja a bőrt, illetve allergiás érzékenységhez vezethet. Ezt gyakori szellőztetéssel, esetleg párásítással lehet megelőzni. És persze jó minőségű monitorral, amin azért sem érdemes spórolni, mert az életlen, vibráló képen a legjobb szűrő sem képes segíteni.

Dr. Gyenes MOnika
társadalom-orvostani szakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Montenegró nemzetközi elismerést kért az EU-tól

Függetlenségének elismerését és a diplomáciai kapcsolatok felvételét kérte Montenegró az Európai… Tovább olvasom