Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

A szegedi kultúra aranygyűrűsei

A magyar kultúra napja alkalmából vehette át a Szeged Kultúrájáért-díjat és a vele járó aranygyűrűt Kerek Attila protokoll-tanácsadó, Maczelka Noémi zongoraművész és Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója.
Fő a protokoll

A makói születésű Kerek Attila (képünkön) 1944-ben Makón született, de tősgyökeres szegedivé vált. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola ének-zene és népművelés szakán végzett, a konzervatórium zeneszerzés, karvezetés és ének szakjain diplomázott, majd a Népművelési Intézet által szervezett szimfonikus zenekarvezetői szakvizsgát tette le. Valamennyi munkahelyén – az orvosegyetem művelődési házától kezdve, a Szegedi Nemzeti Színházon, a városháza családi intézetén át a polgármesteri hivatal Kulturális-, Ifjúsági és Sportirodájáig és titkárságáig – a helyi kultúrával összefüggő szervezési, rendezési feladatokat végezte, a protokollt felügyelte – 42 éven át. Sokat tett azért, hogy Szeged kulturális élete, zenei kultúrája, alkotóművészete országosan is elismert legyen. Több szegedi civil szervezet tagja, alapítója. A kórusmozgalom munkáját folyamatosan figyelemmel kíséri, segíti. Ő indította útjára 1975-ben a Szegedi Daloló Napot. Korábban Vaszy Viktor-díjban, Juhász Gyula-díjban, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Koncertező tanár

Zongora szakon 1979-ben végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Maczelka Noémi (képünkön), majd 1986-ban a JATE BTK pedagógia szakán. Jelentős mesterkurzusokon is részt vett: Párizsban Rév Líviánál, Luxemburgban Teofil Bikitynél, Antwerpenben Francois Glorieux-nél, Prágában Frantiąek Rauchnál, valamint Budapesten Vásáry Tamás, Malcolm Bilson és Kadosa Pál mesterkurzusán. Dolgozott a Nemzeti Színház Operatársulatánál, korrepetítora volt a Szegedi Szabadtéri Játékoknak, tanított a Tömörkény István Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a JATE Konzervatóriumában, 1982-től pedig a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Ének-zene Tanszékének oktatója, majd 1999 óta tanszékvezető, 2005 óta főiskolai tanár. Maczelka Noémi több zongoraverseny díjazottja, a Casale Monferrato-i verseny I. díjasa. Koncertezett Európa számos országában mint szólista, zongorakísérő vagy kamarazenész. Több magyar kortárs zeneszerző művének ősbemutatója, illetve külföldi szerzők műveinek magyarországi bemutatója fűződik nevéhez. De jelentősek pedagógiai eredményei is.

Táncszínházi sikerek

A táncművész Pataki András (képünkön) az Állami Balettintézet néptánc tagozatán 1983-ban diplomázott, megkapta a Magyar Táncszövetség nívódíját. A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesében részt vett Novák Ferenc izgalmas táncszínházi kísérleteiben. Több táncfilm szereplője, a legjelentősebb Bornemissza–Rossa–Novák: Magyar Elektrájának Égisztusz szerepe. A Győri Baletthez 1986-ban Markó Iván meghívására csatlakozott. Két, turnékban és sikerekben gazdag év után érdeklődése az újonnan alakult Szegedi Balett felé fordult : a modern tánc- és színházi irányzatok iránti nyitottságuk, fogékonyságuk nagy hatással volt rá. A szegedi társulathoz szerződött 1988-ban, és az évek során az együttes egyik vezető táncosa lett. A Stúdióbalett megalakításának egyik kezdeményezője. Imre Zoltán kiválása óta Pataki András a Szegedi Kortárs Balett vezetője. A Nemzeti Kulturális Alap Táncművészeti Kollégiumának 2005-től elnöke. A Magyar Táncszövetség nívódíját 1983-ban kapta meg, 1996-ban Harangozó-díjjal, 2005-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntették ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

fölényes győzelem

teremfutball

Győri Unihall-ETO FC–Futsalsa FC Kispest 11–4… Tovább olvasom