Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A szegények, az elesettek ügyvédje akar lenni az új ombudsman

A szegények, az elesett, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek ügyvédje akar lenni az új ombudsman - írta a Népszabadság.
A lap hétfői számában megjelent interjúban Székely László kijelentette: "nekünk a szegények, az elesett, kiszolgáltatott helyzetben levő emberek ügyvédjének, szószólójának kell lennünk, az ő érdekeiket kell határozottabban képviselnünk".

Erről eddig kevesebbet beszéltek, míg a politikailag kényes ügyek lényegesen nagyobb teret kaptak - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy kész-e ütközni a kormánnyal is, igennel válaszolt. "A törvény, amelynek alapján a hivatal működik, erre kötelez, és indokolt esetben kész vagyok bárkivel konfrontálódni. Higgyék el, a harminc év alatt megszerzett szakmai presztízsemet meg fogom őrizni" - fűzte hozzá.

Az új ombudsman kifejtette, hogy az ügyek egy részét biztosan hivatalból indítják majd, akár a médiában megjelent hírek alapján is. Erre példaként említette, hogy a sajtószemlében olvasta: Balassagyarmaton a közösségi szállásról állítólag úgy tesznek utcára menedékkérőket, hogy megszüntetik az ellátásukat, miközben tartózkodási engedély hiányában munkát sem vállalhatnak. Az ilyen eseteknek érdemes utánajárni - mondta.

Az interjúban felsorolt néhány ügyet, amelyekkel minden bizonnyal foglalkozni fog a hivatal. Ezek között említette a temetkezési törvényt, a Normafa környékére tervezett beruházás ügyét és a hajléktalanellátást.

Egyetértett azzal a felvetéssel, nagy feladat lesz a hivatala számára, hogy a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény szerint jövőre úgy lehet majd bejelentést tenni, hogy az érintett megőrizheti a névtelenségét, illetve 2015-től ellenőrizniük kell az ENSZ kínzás és megalázó bánásmód elleni egyezményének hazai végrehajtását. "Mindehhez bizonyosan a létszám növelésére van szükség.

Különösen az utóbbi feladat ellátása kíván majd óriási erőfeszítést, hiszen – a börtönöktől a pszichiátriai intézetekig – mindenütt ellenőriznünk kell majd, ahol személyes szabadságukban korlátozott emberek élnek. Nagyjából ezer helyszínről van szó, ami brutálisan nehéz munka lesz, hiszen mindössze tízen foglalkoznak majd ezzel" - mondta.

Olvasóink írták

  • 1. grafika88 2013. október 21. 10:47
    „Én a címben elmondottakra : kételkedem ! sőt nem is hiszem el !
    Mert míg ő párt, hithű orbán haver...nem pedig független ...egy szava sem igaz !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárost gázolt a vonat Cegléd és Abony között

A kerékpáros az eddigi megállapítások szerint a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott sínekre,… Tovább olvasom