Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A szegénység feminizálódik

A közép- és kelet-európai országokban gyenge lábon áll a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségi politika – jelentette ki Lévai Katalin,(képünkön) az Európai Parlament jogi bizottságának alelnöke.
„A régiók és városok európai hete" rendezvénysorozat részeként rendezett uniós kampány idén a „Közös munkával a regionális növekedésért és munkahelyekért" gondolat köré épül. E tanácskozáson Lévai Katalin, az EP jogi bizottságának alelnöke José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnökének megnyitóbeszédét követően mondott véleményt a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségi politikáról.

„A jog megbecsültsége elsősorban a régi demokráciákra jellemző, s bizonyos társadalmi konvenciók megléte is. Értem ezalatt a férfi-nő viszony, a két nem megítélésének szociológiai, társadalmi, gazdasági összefüggéseit. A törvények világosak, a munkaerőpiacon a nők még mindig nem foglalták el a megfelelő helyüket, pedig munkájukra a társadalomnak, keresetükre a családoknak nagy szükségük van" – fejtette ki a képviselő hozzátéve: a nők még mindig kevesebbet keresnek, a munkaadói szemlélet alig változott. Minden uniós tagállamban kötelesek esélyegyenlőségi kormányzati tervet kidolgozni. „A szegénység feminizálódik és többnyire az idősebb női korosztályt jobban fenyegeti.

Noha ezt az állítást vitatják, a tapasztalatok azt mutatják: a nők alacsonyabb életkeresettel rendelkeznek, ennek következtében szerényebb nyugdíjjal fejezik be aktív pályafutásukat és a demográfiai statisztika szerint tovább élnek, mint a férfiak" – mondta Lévai Katalin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mai program

Valamennyi mérkőzés 20.45 órakor kezdődik. Tovább olvasom