Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal minősítheti a K+F tevékenységet

A jövőben egységesen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal végzi a kutatást végző szervezetek K+F minősítését, miután az Országgyűlés elfogadta a szellemi tulajdonra vonatkozó egyes törvények módosítását.
A képviselők 302 igen szavazattal, 19 nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadta el az erről szóló kormányzati javaslatot.

A szerzői jogról, találmányok szabadalmi oltalmáról, a használati minták oltalmáról, a mikroelektronikai félvezető termékek topográfiájának oltalmáról, valamint a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról, illetve a formatervezési minták oltalmáról szóló törvények módosultak a szellemi tulajdonra vonatkozó egyes törvények módosításának elfogadása által.

A változtatás értelmében a jövőben egységesen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal végzi a kutatást végző szervezetek K+F minősítését. A kiadott minősítés az iránymutató az adott kutatás-fejlesztési tevékenységgel kapcsolatban igénybe vehető valamennyi adókedvezmény esetében.

Jelenleg az innovációs járulék, a társasági adó és az osztalékadó, az iparűzési adó és a gyógyszeripari befizetések vonatkozásában vehető igénybe kedvezmény.

A hivatal által végzett minősítés felhasználható lesz az K+F pályázatok esetén előírandó kötelező minősítésre is.

A módosítás a többi között lehetővé teszi, hogy a szabadalmat kérő az angol nyelven megadott európai szabadalmak hatályosítását magyarul végezze el. A magyar nyelvű fordítás bármikor benyújtható lesz a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalhoz.

Annak érdekében, hogy bizonyos vita nélküli szabadalmi ügyekben ne legyen szükség peres eljárásra, a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a feltalálóra, a szerzőre és a szerzőségi arányra vonatkozó bejegyzés módosítását valamennyi érdekelt fél egybehangzó nyilatkozatával is kérni lehessen.

A számos technikai korrekciót is magában foglaló jogszabálycsomag a szerzői jogról szóló törvény módosításával szabályozza a jogdíjból a jogkezelő által levonható összeg mértékét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország felirat lesz az új pénzérméken

Változik az ország neve, változik hát az új, forgalomba kerülő pénzérmék felirata is januártól. Tovább olvasom