Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

A személyszállítás átalakításáról is dönt a parlament

Az Országgyűlés jövő héten kétnapos ülést tart.
Az Országgyűlés jövő heti kétnapos ülésén járulhat hozzá a jelenleg önkormányzati fenntartású kórházak állami átvételéhez, továbbá elfogadhatja a kormány új személyszállítási törvényjavaslatát is. A képviselők hétfőn tárgyalják a gyöngyöspatai eseményekről készült bizottsági jelentést, míg kedden a járások kialakításáról folytatódhat a vita.

A parlament ülése a megszokott menetrend szerint 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyet az interpellációs időszak követ.

A határozathozatalok során elsőként a kulturális örökség védelméről szóló törvényt módosíthatja a Ház, a változtatással a nagyberuházásokkal összefüggő régészeti feltárások alapvető szabályait írná újra a kormány.

Ezt követi az a zárószavazás, amely alapján az önkormányzati fenntartású kórházak állami kézbe kerülnek május elsejével. Az állam így összesen 53 intézménynek válna tulajdonosává, fenntartójává, míg további 14 intézmény esetében magát a szolgáltatót nem venné át az állam, csak az intézmények által az átvett feladat ellátásához használt, bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó- és ingatlanvagyon kerülne az államhoz.

A képviselők döntenek a kormány személyszállítási szolgáltatásokról szóló javaslatáról is, amelyben egyebek mellett egységes menetrend, valamint jegy- és bérletrendszer bevezetését kezdeményezik. A kabinet a közösségi közlekedés hosszú távú és kiszámítható finanszírozásának megteremtését várja az ellenzék által sokat támadott előterjesztéstől.

A szavazások után az úgynevezett egyenruhás bűnözés folyamatát feltáró eseti bizottság jelentéséről kezdődhet összesen 4 óra 20 perces időkerettel rendelkező általános vita. A kormányoldal és az ellenzék így 130-130 percben fejtheti ki véleményét a testület állásfoglalásáról, amelyek összegzése szerint a Jobbik és a Jobbikhoz köthető szervezetek tudatosan állítottak elő közbiztonságilag instabil helyzetet Gyöngyöspatán. A bizottság szerint az LMP és a hozzá köthető jogvédő szervezetek politikai hisztériakeltésre használták a Jobbik által mesterségesen előidézett társadalmi feszültséget az ország uniós soros elnöki tisztsége alatt.

Az előzetes napirend szerint kedden folytatódhat a járások kialakításáról szóló kormányzati javaslat előző héten elhalasztott általános vitája. Emellett sor kerülhet például a szakképzésről szóló törvénymódosítás, valamint a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló változtatások általános vitájára, továbbá tárgyalni kezdhetik a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjáról szóló határozati javaslatot is.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. április 22. 11:20
    „Átalakul, azaz ülhetünk kerékpárra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablót fogott Gajárszki Áron LMP-s képviselő

Az LMP újbudai önkormányzati képviselője utcai rablót fogott - tájékoztatott a párt sajtóosztálya. Tovább olvasom