Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

A szemközti ablak (La finestra di fronte)

Giovanna 9 éve él házasságban férjével. Egy nap amnéziás öregemberre bukkannak az utcán, aki kétségbeesetten próbál hazajutni, de a Simone néven kívül semmire sem emlékszik. Giovanna fenyegetőzései ellenére az aranyszívű Filippo elviszi otthonukba a jobb híján Simonera keresztelt férfit.
rendező: Ferzan Ozpetek

forgatókönyvíró: Ferzan Ozpetek, Gianni Romoli
operatőr: Gianfilippo Corticelli
zene: Andrea Guerra

szereplő(k):
Giovanna Mezzogiorno (Giovanna)
Massimo Girotti (Davide Veroli)
Raoul Bova (Lorenzo)
Filippo Nigro (Filippo)

A film sztorija

Bár Giovanna még mindig nagyon fiatal, kilenc éve házasságban él odaadó férjével, Filippoval. A nő számára a hétköznapok meglehetős egyhangúságban telnek: egy baromfiüzemben dolgozik, munka után pedig süteményeket süt a helyi kávézó számára, de még két gyermeke nevelésére is időt kell szakítania. Giovanna úgy érzi, minden felelősség az ő vállára nehezedik. Az asszony terhei azonban tovább nőnek, amikor a jóindulatú Filippo egy emlékezetét vesztett, előkelő idős úrral állít haza. Giovanna kelletlenül igyekszik segíteni a férfin, de mégis egyre több időt tölt vele és lassanként megfejti eltemetett múltjának titkait: kiderül hogy egy szám van az idős férfi alkarján, és remekül tud süteményket sütni. Miközben Giovannát egyre jobban irritálja férje szelídsége, az ideális férfiról alkotott fantáziáit a szemközt lakó jóképű, rejtélyes szomszédra vetíti ki, akit abban a reményben figyel, hátha némi izgalomhoz is jut a szürke hétköznapokban...www.port.hu

Kritikák

Port.hu -efes-

"Hogy A szemközti ablak valóban iskolateremtő alkotás-e, arra talán
néhány év múlva érdemesebb visszatérni, annyi azonban bizonyos, hogy ismét egy légiesen szép, kedves, mégis megindító Özpetek filmet láthatunk. Légies, mert a mohamedán építészetből ismert indamotívumként könnyedén fonja tulajdonképpen súlyos történetét, a homoszexuális és zsidó Davide önfeláldozóan deportálásra szánt gyermekek sokaságát mentette meg a németek elől a második világháborúban, szép, mert Davide a háború után híres cukrász lett, valamint ilyen szép embereket ritkán lehet egy filmben látni, mint a film szinte összes szereplője, legyenek azok gyerekek, férfiak, nők, kövérek, soványak, öregek vagy fiatalok. Az elképesztő tortakölteményekről nem is beszélve, nyeltem csak nagyokat. Kedves, mert ebből a filmből, csakúgy, mint az előbbiekből csak úgy árad az embertársaink felé áradó szeretet, és egyben megindító, mert a megismert emberek sorsa tragikus fordulatot vesz ugyan, de végül mégis minden jól alakul.

Mindez történhetne harsányan, unalomig ismert, sokszor elpuffogtatott hatásvadász-patronok teljeskörű bevetésével, száztagú vonószenekar elnyújtott nyávogásával, ám Özpetek más utat választ. Történetét csendesen, meleg emberi derűvel, szeretettel meséli, a hangos száz hegedű helyett is csak maximum kettő szól, könnyek se hullanak literszám, nem handabandázik itt senki sem széles taglejtésekkel."
A teljes cikk

Mozinet.hu -Mo-

"Ferzan Ozpetek filmje igazi fesztivál kedvenc: a hazai megmérettetéseken begyűjtött díjak mellett (David di Donatello díj; legjobb film, legjobb színésznő, legjobb zene) a 2003-as Karlovy Vary Filmfesztivál legjobb rendezőjének, legjobb színésznőjének és legjobb filmjének járó Kristály Glóbuszt is magáénak tudhatja az alkotás. Aki azonban a díjözön hatására ül be erre a mozira, az vélhetően csalódottan fog távozni a vetítés befejeztével. Félreértés ne essék, A szemközti ablak természetesen messze jobb az átlagos felhozatalnál, gondolok itt a színészi játékok letisztultságára és élességére, a keserédes hangulatra és a felkavaró zenére. De sajnos az összhatás mégsem éri el az egyes alkotóelemek színvonalát, valahogy a külön-külön jó minőségű részek nem szervesülnek egyenértékű egésszé.

Ennek a legfőbb oka talán a film álmosító ritmusában és a viszonylag szokványosnak mondható alapkonfliktus választásban keresendő. Mindkettő akadályozza ugyanis az érdeklődés huzamosabb ideig történő fenntartását, legyen akár szó csak bő másfél óráról is. A szemközti ablak így az agyonsztárolt filmek sorát erősíti (lásd Esküvő monszun idején) sok-sok díjjal, ám kevesebb értékelhető momentummal."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar himnusz születésnapja

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt. Nemzeti imánk születésére emlékezve… Tovább olvasom