Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

A szénanátha

ALLERGOLÓGIA - Az allergiás nátha jelentős népegészségügyi probléma, amely az egészséget önmagában súlyosan nem károsítja, életveszéllyel sem jár, de az életminőséget radikálisan rontja.
A szénanáthához kapcsolódó betegségek – mint orrmelléküreg-gyulladás, orrpolip vagy allergiás asztma – még súlyos jelleget is ölthetnek.
Hazánkban is egyre több embert érint a légúti allergiás megbetegedés, a gyomok okozta nátha. A panaszok súlyossági foka erősen változó, az enyhétől a munkaképesség-csökkenésig terjedhet.

Agresszív hatású virágpor

A parlagfű virágpora igen agresszív, és ellentétben más szélbeporzású pollenekkel, percek alatt képes behatolni a légúti nyálkahártyán, ott komoly gyulladást okozva. Így az alábbi betegségek alakulhatnak ki a nyomában: szénanátha, hörgőasztma, kötőhártya-gyulladás, némely esetben allergiás bőrgyulladás vagy szájnyálkahártya-gyulladás.

A megelőzés három szintje

A megelőzésnek három szintje lehetséges. Elsődleges megelőzés: érzékennyé válás megelőzése. Másodlagos megelőzés: már kialakult allergia esetén a tünetek megelőzése – jelen esetben a pollen kerülése, illetve lehetséges csökkentése. Nagyon fontos, hogy a gyomok virágpora által okozott allergia esetén nem csak a parlagfű pollenje válthat ki érzékenységet. Nagyon gyakori a polyallergia, azaz más növényre is érzékenységgel válaszolunk. Július–szeptemberi időszakban hazánkban a csalán, fekete-fehér üröm, lósóska, lándzsás útifű, aranyvessző, falgyom virágpora is megtalálható a levegőben. Ezek a növények az allergiás tünetek intenzitását tovább fokozhatják. A felsorolt növények mindennapi életünkben is előfordulhatnak.

Keresztreakciók

Az ürüm fűszerként, az útifű mint köptető gyógynövény, a csalán sampon-, ill. gyógyteaalkotó, míg az aranyvessző a kertekben mint dísznövény is előfordul. Élelmiszerekkel is van keresztreakció. Mivel a parlagfű keresztreakciót ad különböző élelmiszerekkel – pl. banán, uborka, dinnye, cukkini –, ezek fogyasztásakor szájnyálkahártya-duzzanat, zsibbadás, arcfeldagadás lehetséges. A megelőzés harmadik szintje a betegség korai és helyes kezelése. Ehhez természetesen biztos diagnózisra van szükség, gégészeti, bőrgyó-
gyászati, tüdőgyógyászati kivizsgálás segítségével.

Mit kell tudni a kezelésről?

A gyógyszereket két nagy csoportba oszthatjuk:
– Tüneti szerek, mint orrdugulást csökkentő, vény nélkül kapható orrspray, -csepp. Ezek használata két hétnél tovább nem javasolt.
– A megelőző, úgynevezett gyulladáscsökkentő gyógyszereket szakorvos állítja be. Ezek folyamatos használata a pollenszezonban végig javasolt, ha lehetséges, a tünetek megjelenése előtt már 1–2 héttel elkezdhető. Ezek lehetnek: szemcsepp, orrspray, orrpor, tabletta vagy belélegezhető spray-por. Ezek kombinációja egyénre szabottan történik, ki melyiket használja szívesebben. A gyógyszerek hatástalansága vagy esetleges mellékhatás jelentkezésekor lehetőség van más kombináció kidolgozására is. Ezért fontos a szakorvosi kontrollvizsgálat.
(Szerzőnk tüdőgyógyász, allergológus főorvos.)
A virágzó parlagfűből milliószámra szabadulnak ki az erős allergiás reakciót okozó pollenek.


Védekezzünk!
A virágpor és a szervezet kapcsolatát a következőkkel csökkenthetjük:
– Szabadban hordhatunk speciális pollenszűrővel ellátott maszkot.
– Az ablakra a szúnyoghálóhoz hasonlóan pollenháló helyezhető.
– Zárt helyen légtisztító berendezés segíthet, lehetőleg huzatmentesen, megfelelő részecskenagyságú, cserélhető szűrőbetéttel.
– Nyaraláskor próbáljunk tenger mellé vagy magasabb hegyekbe utazni, de fontos, hogy hazajövetel előtt 4–5 nappal kezdjük el az allergiát megelőző gyógyszer szedését!

Dr. Kovács Tibor
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz-csoport alakul

Tovább olvasom