Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

A szépségüket és ápoltságukat megőrző férfiak

A férfiak elnőiesedése egyre inkább elfogadott folyamat. Sokan fordulnak plasztikai sebészhez fiatalságuk megőrzéséért, vagy járnak kozmetikushoz szőrtelenítésre. János alapvető igényességnek tartja a manikűröztetést, Zsolt pedig elálló füleit műttette meg.
A manikűrözés kevésbé meghökkentő beavatkozás egy férfinál. Fotó: Karnok Csaba
Feszes arcbőr, telt ajkak, csillogó haj, manikűrözött köröm, csupasz dekoltázs – nem szőke bombázó, csinos modellfiú néz vissza ránk az egyik divatmagazin oldaláról. Hol vannak már a borostás macsók, a vadító mellkasszőr és a sármos ráncok! A szépségideál törvényszerű változása a férfiaknál is bekövetkezett.

Plasztikáztatnak

Megjelent az erősebbik nem elnőiesedése, és ennek kapcsán két új jelenség: a metroszexuálisok – akik néha többet foglalkoznak a szépségápolással, mint barátnőjük – és a smoothie-k, vagyis simák. Ezek a férfiak posztmodern Adoniszok, akik mellkasukat is gyantázzák, és még metroszexuális elődeiknél is több időt fordítanak a szépségápolásra. Az ilyen férfiak példaképe egyértelműen David Beckham, de a Baywatch kiöregedett sztárja, David Hasselhoff is biztosan ide sorolná magát többszörösen felvarrt arcával.

Temérdek magazin foglalkozott már a szépség és a sikeresség összefüggéseivel, azt boncolgatva, hogy az eszményi szépségű emberek könnyebben boldogulnak. Talán ezt veszik alapul azok a férfiak, akik nem restellnek plasztikai sebészhez fordulni, hogy megőrizzék fiatalos frissességüket, vagy éppen átalakítsák tökéletessé kevésbé adoniszi testüket. Az amerikai stílus Szegeden is megfigyelhető. A tengerentúlról indult el az a trend, hogy a férfiaknak is szépnek, esztétikusnak kell maradniuk, így az amerikai hölgyek után az urak közül is egyre többen fekszenek szike alá.

Elégedett a füleivel

A szegedi Sz. Zsolt 17 éves korában szabatta át általa csak „radarfüleknek" nevezett hallóit. – Nagyon elálló füleim voltak, amit utáltam. A szüleim is egyetértettek abban, hogy megcsináltassam, így hát szike alá feküdtem. A műtét helyi érzéstelenítéssel történt. Az utána következő néhány nap nagyon kellemetlen volt, de megérte szenvedni: most elégedett vagyok a füleim alakjával. Ha újra kellene választanom, biztosan megint megcsináltatnám – mondja a már huszonhat éves fiatalember, akinek élete a korrekció után kizárólag pozitívan változott.

– Egyre több férfi fordul plasztikai sebészhez Szegeden. Ők legtöbbször fül- vagy orrkorrekciót, zsírleszívást kérnek – árulja el Kapitány Klára plasztikai sebész. – Speciális beavatkozás lehet a megereszkedett mellek korrekciója, a hajátültetés kopasz fejbőrre. Olyan is előfordul, hogy a férfiak fiatalosságuk, frissességük megőrzése miatt kérnek ráncfelvarrást, mert maguknak akarnak tetszeni, vagy mert a munkájuk ezt is megkívánja – magyarázza a plasztikai sebész.

Az kevésbé elképzelhető, hogy egy lógó mellű pincér bárkit is zavarna, az viszont igen, ha hosszú, piszkos körömmel szolgálná fel az ételt. A manikűrözés kevésbé meghökkentő beavatkozás egy férfinál, sokan mégis túl nőies dolognak tartják, és kemény macsók módjára sosem reszeltetnének. Ezzel a gondolkodásmóddal száll szembe János.

Alacsonyabb fájdalomküszöb

– Havonta egyszer rendszeresen eljövök manikűröztetni, úgy gondolom, ez az alapvető igényességhez tartozik. A barátnőm is szereti, hogy ápolt a kezem – vallja János, aki vendéglátó-ipari vállalkozást üzemeltet Szegeden. – Szoláriumozni is járok, és a szemöldökömet is megigazíttatom időnként a kozmetikusommal. Szerintem a mai világban ezek a dolgok a férfiaknál is teljesen elfogadottak – vallja a fiatal üzletember.

János állításával biztosan sokan egyetértenek, de vannak mégis egészen meghökkentő dolgok, amikről azt gondolnánk, még fogadásból sem tenné meg a férfiember. Ilyen például a rettegett gyanta. A kozmetikus Szekeres Lívia egy szegedi szépségszalonban fogadja vendégeit, akik között sok férfi is van. – Az erősebbik nem gyakran nem olyan kemény, mint azt gondolnánk. A fiatalabbak nagykezelésre járnak hozzám a leggyakrabban, a középkorú férfiak fül- és orrgyantára. A férfiak fájdalomküszöbe sokkal alacsonyabb, mint a nőké, így a hát-, a hónalj- és a mellkasgyantánál gyakran sivítoznak – részletezi a kozmetikus.

Bobkó Anna
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 02.23.

Tovább olvasom