Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A Szigetközbe várják az elnököt

Május végére várják a Szigetközbe Sólyom László köztársasági elnököt. Bemutatják neki a Life-projektet, csónaktúrás terepbejárásra viszik, s megfogalmazzák, milyen módon szeretnék az itteniek, ha képviselné érdekeiket a magyar kormány előtt.
Néhány hónapja az öt szigetközi térségfejlesztési társulás elnöke a fővárosba vitte meghívóját, melyben a köztársasági elnököt invitálták a Szigetközbe. Sólyom László már tavaly decemberi pozsonyi látogatásakor világosan megfogalmazta: a szlovákokkal való megegyezés hiányában „Szigetköz a pusztulás képét mutatja, végső óráit éli, s itt nem politikai, hanem ökológiai kérdésről van szó". Az itteni társulási elnökök korábban úgy fogalmaztak: harmadik félként az itt élőket vonják be a megbeszélésekbe.

Széles Sándor, a Mosoni-Dunatáj Társulás elnöke elmondta: nemrégiben visszajelzést kaptak a köztársasági elnök hivatalától, mely szerint május végén lenne esedékes a látogatás.

– Szeretnénk bemutatni a Life-projekt során elért eredményeinket. Ezután kivinnénk egy csónaktúrára, hogy megismerhesse közelebbről is a tájegységet. Végül átadnánk neki azt a korábban megfogalmazott ajánlást, hogy miben kérjük a segítségét, a magyar kormánynál hogyan képviselje a Szigetköz érdekeit – árulta el Széles Sándor, aki a látogatás itteni szervezője. – A Duna ügyét új alapokra kell helyezni, hogy előrelépés történjen. Mindenesetre a Duna-program beindításával már történt némi elmozdulás: ez elsősorban az árvízvédelemmel foglalkozik. Mecséren és Dunaszentpálon kívül is több olyan pontot jelölnek ki a töltéseken – elsősorban a Mosoni-Duna alsó szakaszain –, ahol erősítésre lesz szükség. Sólyom László fogadásában az öt társulási elnök vesz részt aktívan, de természetesen szeretnénk minden polgármestert meghívni a rendezvényre. Az átadandó koncepciós elképzeléseinkről előtte egyeztetünk az érintettekkel – mondta Széles Sándor.

Brüsszeliek is jönnek

Nemcsak a köztársasági elnök lesz vendég a Szigetközben, hanem nyár elején ide várják a Life-támogatást nyújtó brüsszeli bizottság néhány tagját. Az egynapos látogatáson a vízügyi igazgatóság, a Geonardo Kft. és a Vituki is bemutatja az eddigi eredményeket. Emellett egy vízi túrára is elviszik a bizottság tagjait, valamint bemutatják a Parlagnyilasi-csatornát is Ásványrárónál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesznek megszorító intézkedések?

Tovább olvasom