Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

A szingliség a dohányzásnál is károsabb!

A Népesedési Kerekasztal azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a családi pótlékot és más alanyi jogon járó juttatásokat fel lehessen ajánlani egy állami pénzügyi alap számára, amelyből szegényebb családokat támogatnak.
A Népesedési Kerekasztal azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a családi pótlékot és más alanyi jogon járó juttatásokat fel lehessen ajánlani egy állami pénzügyi alap számára, amelyből szegényebb családokat támogatnak.

Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: az eredeti javaslatuk az volt, hogy közvetlenül felajánlható legyen a családi pótlék, de hiába volt kedvező ennek kormányzati fogadtatása, ezt nagyon bonyolult lett volna megoldani.

A 2 millió meg nem született gyermek országa

Korábban is foglalkoztunk a népesedés problémájával.

Olvassa el újra a cikket!

Kitért arra, hogy a Népesedési Kerekasztal csütörtöki ülése a   család és a gyermek egészségvédő szerepével is foglalkozott. Hangsúlyozta: kutatások igazolják, hogy a szingliség a dohányzásnál   és az elhízásnál is súlyosabban egészségkárosító hatású, ezért azt   szeretnénk elérni, hogy a népegészségügyi programokban jelenjen meg a család egészségvédő hatása. 
Példaként egyebek mellett az érzelmi intelligencia fejlesztésére   vonatkozó oktatási programok indítását említette, közte a   pedagógusok képzését. Kopp Mária jelezte, ennek részleteiről egyeztetnek a Nemzeti   Erőforrás Minisztériummal. 

Beszámolt arról, hogy a teljes finn népesség körében végzett   vizsgálatok szerint az élettársi kapcsolatban élők másfélszer, az   egyedülállók két és félszer nagyobb valószínűséggel halnak meg 64   éves korukig, mint a házasok. Mint mondta, a magyar vizsgálatok   eredményei is azt mutatják, hogy a házas férfiak háromszor nagyobb   valószínűséggel érik meg a 69. életévüket, mint a magányosak.  

Kopp Mária kitért arra: a bizalmon alapuló társas kapcsolatok   során oxitocin szabadul fel az agyban, ami az egyik legkomolyabb   szorongásoldó. Véleménye szerint ennek azért van jelentősége, mert   megjelenik a szoptatás során, az anya-gyermek, apa-gyermek   kapcsolatokban is, ezért a lelki egészség megőrzésében nagyon komoly   szerepet játszik. 

A magyar kutatásokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra is, hogy a jó házasságban élő férfiak ötször nagyobb valószínűséggel élnek 70 évnél tovább, mint az egyedülállók. Szintén komoly egészségvédő tényező a gyermekkel való jó kapcsolat is. 

Balogh Piroska kutató egy országos felmérésre hivatkozva arról beszélt: igazolható, hogy a jó házasságban élők egészségesebbek, jobb mentális állapotúak, kevesebbet járnak kórházba, és kevésbé kimerültek. 

Hozzátette: a kutatások azt mutatják, hogy a rossz házasságban élő férfiak kardiológusnál, a nők pszichológusnál, pszichiáternél kötnek ki.   Álláspontja szerint a későbbi jó házasság elérésének alapja a többi közt a fejlett társas készségek és az érzelmi intelligencia fejlesztése, amelyet akár már óvodás korban el lehet kezdeni.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. queenmargareth 2011. április 06. 11:53
  „már látom a plakátot: Szingli ne járjon emberek közé, mert 30000 ft az alsó határa a büntetésnek és, ha utcán megjelenik szingliként azonnal fizetendő.20 méteres körzetben el kell kerülni az embereket......”
 • 26. macs 2011. április 01. 10:54
  „Azért kiváncsi vagyok, hogy Kopp Máriát ki hatalmazta fel, hogy így vélekedjen azokról az emberekről, akik egyedül élnek.
  Azt sem értem, milyen alapon nézik le az egyedül élőket azok, akik párkapcsolatban élnek. Egyébként a házasság szentségéről és a család mindenek felettiségéről papoloknak ajánlom, hogy vegyék fel a kapcsolatot a NANE egyesülettel és ismerkedjenek meg azokkal, akiket az egyesület segít.
  Nagyon kérek mindenkit, ne tartsák különbnek másoknál, csak azért, mert párkapcsolatban élnek, ez csak egy állapot, nem érdem.”
 • 25. windsor 2011. április 01. 09:28
  „Bánki: nem vagy te egy kicsit bu..ó??
  32 évesen nem vagyok kiöregedő nyanya...
  Miért gondolják egyesek, hogy csak azért mert nekik sikerült megtalálni a párjukat, az másnak is könnyű?? Vagy álljak össze az első szembejövő egyedülállóval, hogy tovább húzzam???”
 • 24. gbruno 2011. április 01. 09:16
  „És ezt az MTI, a magyar távirati iroda adta ki? Ezt a blődséget?
  A szingliség mióta okoz tüdőrákot? A dohányzásról már bebiznyították.
  Miért kella szingliket démonizálni?
  Persze, hogy jobb egy boldog párkapcsolatban.
  De kérdezzék meg pl. azokat, akiket ver a részeges férjük, mennyire érzik egészségesnek magukat.”
 • 23. bánki 2011. április 01. 07:04
  „Szingli a kiöregedő nyanyák halmaza !

  Úgy kell nekik !”
 • 22. butagyerek 2011. április 01. 05:41
  „Én szívesen segítenék a csinos szingli nőknek az egészségük megőrzéséhez, de a feleségem szerint az meg az én egészségemre lenne káros !”
 • 21. smalltown 2011. április 01. 03:50
  „"kutatások igazolják, hogy a szingliség a dohányzásnál és az elhízásnál is súlyosabban egészségkárosító hatású,"

  szeretnek latni erre vonatkozo kutatasokat! Legsulyosabbak az ilyen idiota kinyilatkoztatasok!”
 • 20. FEFE 2011. április 01. 00:00
  „No és mi a helyzet azzal a sok víg özveggyel, akik a finom főztjükkel tették el láb alól a szeretett férjüket?”
 • 19. vári 2011. március 31. 23:03
  „Pres drága,
  nem vagyok szingli, a szingliség démonizálását ettől függetlenül tartom ostobaságnak és károsnak.”
 • 18. kilo 2011. március 31. 22:23
  „Nóóóórmális???”
 • 17. Nátrix73 2011. március 31. 21:46
  „Innentől minden világos, a tuti (ismét) meg lett mondva: ezután, ha beteg leszek, nem orvoshoz megyek, hanem anyakönyvvezetőhöz... :D
  Miért jutott eszembe vajon a cikket olvasva sok "tudományos" hír kezdő mondata:
  "Brit kutatók szerint..." :D”
 • 16. Nórikám 2011. március 31. 20:00
  „17 éve élek egyedül, igaz már 70 éves vagyok. Férjem halála után nem kerestem társat, pedig többen biztattak. Egy ideig nem tudtam mást elképzelni, utána meg úgy megszoktam az egyedül létet/bár azt hiszem ezt nem nevezik már szingliségnek ebben a korban/ hogy nem igen tudnék elképzelni egy újabb házasságot. Annyira élvezem,hogy nem kell alkalmazkodnom senkihez, úgy, és azt teszem amit akarok. Egy lazább - mindenki a saját otthonában- kapcsolatot esetleg! el tudnék képzelni, de ebben a korban a férfiak inkább cselédet, vagy ápoló nőt akarnak, Egyikhez sincs kedvem. Arról nem is beszélve, hogy távolról sem láttam olyan férfit,korban hozzám illőt- aki ne ápolatlan, rendezetlen lett volna, ám igen hiú férfi mivoltára! Így maradok "szingli", de kösz, jól vagyok, sőt boldog!”
 • 15. Saltomortale 2011. március 31. 18:17
  „Még hogy a család védő szerepe...A férfiaknak biztos, ki vannak szolgálva, gondjuk nem sok, elhiszem,hogy jó nekik..Azt is megnézném, hány szingli halt meg tüdőrákban..Biztos több, mint házas, ha a cím feltételezéséből indulunk ki.
  Ezért jó a statisztika..mindent úgy lehet csűrni csavarni, ahogy a szent cél megkívánja, az abszolút összefüggésbe nem hozható dolgok között is kimutatnak szignifikáns korrelációt.
  Egyébként jó lenne, ha a "szingli- boszorkányüldözést" abbahagynák végre! Biztos oka van annak, ha valaki egyedül van. Elég érthető szerintem, nézzük meg a demográfiai adatokat. Amikor egy férfire min. 6 nő jut, akkor egyértelmű, hogy mindenkinek nem lehet párja. A szépségideál már a ducikat is bántja jó rég óta..most mit csináljon aki túlsúlyos, szingli? Bujdosson el?! Inkább az értékrendeket, meg a demográfiát kéne rendezni szerintem”
 • 14. Jozsoci 2011. március 31. 17:25
  „Miért nem mentem szociológusnak, hogy ráérnék ilyen marhaságokkal foglalkozni! Inkább mennének el dolgozni ezek a "kutatók".”
 • 13. windsor 2011. március 31. 17:07
  „Pres: Szerinted van ember, aki önszántából szingli??? Ugyan már. Mindenki szeretne társat találni. Én is szeretnék társat, de akik megtalálnak azok többsége a sexen kívül mást nem akar, vagy úgy nyafog, mint egy fürdős qr.a és nem lehet rá férfiként tekinteni vagy olyan szinten semmilyen egzisztenciával nem rendelkezik, hogy még őt is nekem kellene eltartanom amit anyagilag nem tudok megtenni....
  Lakásom, autóm van, 32 éves vagyok 172/60-as paraméterrel, ami azért annyira nem vészes. Nem vágyom arra, hogy valaki eltartsa a közepes méretű ámde formás hátsó felemet, és így sincs senki, akivel holtomiglan-holtodiglant lehetne játszanom. Szóval akkor most rettegjek, mert ez káros az egészségemre??? Hát ha Fukusima nem öl meg, akkor majd a szingliségem :D Egyre bizakodóbban látom a jövőt :D”
 • 12. jozko 2011. március 31. 17:00
  „Népesedési Kerekasztal helyett a Népesedési Franciaágyat ajánlanám...
  Klasszikus értékek kedvelöinek a Házassági Franciaágyat.

  Krekasztalról /kerekasztalon.../ még nincs tapasztalatom.Ámbár mindenki másképp csinálja.”
 • 11. lisa01 2011. március 31. 16:25
  „Sőt, a megszületés az igazán káros, azt senki sem élte még túl.”
 • 10. Naca 2011. március 31. 16:03
  „"...igazolható, hogy a jó házasságban élők egészségesebbek, jobb mentális állapotúak, kevesebbet járnak kórházba, és kevésbé kimerültek." Na ilyet mutasson nekem valaki! A szüleim túlzás nélkül mondhatom, csodálatos házasságban éltek, mégis az édesanyám alig túl az ötvenen meghalt egy súlyos betegségben. Akkor most hol az igazság?”
 • 9. bambinaXX 2011. március 31. 15:59
  „"A Népesedési Kerekasztal azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a családi pótlékot és más alanyi jogon járó juttatásokat fel lehessen ajánlani "
  - szép gondolat, de ki az a nagyonrendes, aki megteszi??? Tán a Kerekasztal lovagjai inkább odaadnák a CsP-ot másoknak, minthogy a saját gyerekükre költik??

  1! nagy igazság van abban amit írsz, de pl. a terhesség/szoptatás "védőfaktor" biz. ráktípusok esetében..
  Azonban ugye szülésben is meg lehet halni.
  2,3,5 :D
  6. Pres! sztem senki sem "önszántából" (jókedvében)szingli, csak úgy alakul.. s aztán megmagyarázza, h neki úgy a jó - és egy idő után el is hiszi.”
 • 8. Léni 2011. március 31. 15:50
  „Arra azért felhívnám mindenki figyelmét, hogy amit egyszer elnyel a "nagykalap" az
  le van nyelve! Mindegy honnan,mindegy miből, de az államnak bevétel kell! Miért, mert
  nekik semmi nem elég!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőri védelmet kért Papcsák Ferenc

Büntetőfeljelentést tett és rendőri védelmet kért Papcsák Ferenc fideszes képviselő, zuglói… Tovább olvasom