Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A szlovák-magyar együttműködésre alapozó pártot alapítanak

Új, a szlovák-magyar kooperációra épülő, szlovák politikusokat és választókat is megszólító párt létrehozását jelentette be Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke hétfőn Pozsonyban. A szándékot a párt neve is tükrözi: Híd - Együttműködés Pártja.
Bugár három képviselőtársával, A. Nagy Lászlóval, Gál Gáborral és Bastrnák Tiborral együtt vasárnap lépett ki az MKP-ból, mert elégedetlenek voltak annak politizálási stílusával. Az említetteken kívül a párt létrehozásáról szóló sajtótájékoztatón jelen volt Simon Zsolt, az MKP volt agrárminisztere is, aki idén áprilisban egyszerre távozott a pártból és annak frakciójából is.

Bugár hangsúlyozta, az MKP-t bizalmi válság övezi, az új párt pedig éppen a bizalomra, a tisztességre és a szlovák-magyar együttműködésre épít. Áttekinthető finanszírozást ígért, a pártépítéshez az alapítók saját zsebből is hozzájárulnak. Bugár tréfálkozva azt is megjegyezte, hogy csökkentik feleségeik költségvetését.

A politikus közölte, a korábban az MKP-ra voksolók másfél-két százaléka szlovák nemzetiségű volt, e támogatók azonban az utóbbi időben elvesztek, mert a párt elszigetelődött a szlovák politikától, befelé fordult, nincs világos programja. Hangsúlyozta, szlovák értelmiségiek is jelezték csatlakozási szándékukat.

A korábbi hírekkel kapcsolatban, miszerint Iveta Radičovát ((iveta ragyicsová)), a tavaszi szlovákiai államfőválasztás ellenzéki jelöltjét is szeretnék megnyerni, Bugár csak annyit mondott, hogy vele egyelőre nem tárgyaltak. Radičová a legnagyobb szlovákiai ellenzéki párt, Mikuláą Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniójának az alelnöke. A közelmúltig képviselő is volt, de lemondott mandátumáról, mert egy pártbéli kolléganője helyett szavazott a parlamentben. Kampányát részben a békés szlovák-magyar együttélésre építette - Bugárral is együttműködve.

Az MKP kedden külön sajtóértekezleten reagál az új párt megalakulására.

Olvasóink írták

  • 1. cselac 2009. június 09. 14:31
    „Ajj, de büszke vagyok magyarságomra, amikor azt látom, hogy egyetlen országban sem képesek a magyarok egységesen fellépni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz hír a lakástulajdonosoknak

Az elmúlt 4-5 évben nem lett gazdagabb, aki átlaglakásba fektetett, ám az is igaz, hogy azt a… Tovább olvasom