Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

A szlovák-magyar megbékélésért imádkoznak

A szlovák-magyar megbékélésért imádkoznak a Mátraverebély-szentkúti kegyhelyen szombaton, a térség egyházmegyéinek katolikus püspökei mindkét nemzetet Mária oltalmába ajánlják.
Az imanapon tartott sajtótájékoztatón az MTI kérdésére, miszerint pontosabb-e úgy fogalmazni, hogy a felső szintű megbékélésért imádkoznak, hiszen a hétköznapi emberek között nincsenek konfliktusok, Frantisek Tondra szepesi püspök azt válaszolta: a Jóisten oda irányítja az imádságot, ahova szükséges.

Mint a szlovákiai püspök kifejtette: a két ország katolikus egyházi vezetői 2006 nyarán írták alá a megbékélési nyilakozatot, azzal a megjegyzéssel, hogy ezt a politikusoknak kellett volna megtenniük.

A sajtóban nem volt nagy visszhangja, de a szlovák és magyar katolikusok nagy megnyugvással fogadták a levélváltást - tette hozzá. Elmondta, azt tapasztalja, hogy a katolikus hívőknek nincsenek egymással problémáik, és hozzáfűzte: a legjobb nem emlegetni a múltat.

Ellentétek nem államok, hanem politikai pártok között voltak, pártokat pedig nem lehet az állammal azonosítani - fogalmazott Frantisek Tondra, aki reményének adott hangot, hogy a két országban történt kormányváltás után "jobb következik most".

Rudolf Balaz besztercebányai püspök is hasonló tapasztalatokról számolt be, mint mondta: amikor politikusok ilyen-olyan konfliktusról beszélnek, úgy érzi, mintha nem is ugyanabban az országban élnének.

Amikor szlovák és magyar püspökök együtt vesznek részt búcsúkon több ezer ember előtt, az jó példája az együttműködésnek, és annak, hogy a problémákat meg lehet oldani - mondta.

A püspök példaként említette, hogy miután megváltoztatták az egyházmegyei határokat, és ezzel olyan plébániák kerültek az egyházmegyébe, ahol magyar hívők is vannak, három napra rá helynököt nevezett ki, akit azzal bízott meg, hogy a magyar ajkú hívek problémáit képviselje a püspökségen belül, de ha igény van rá, papot is küldenek Magyarországra.

Beer Miklós váci püspök ismertette: az egyházmegyében összeírták, hol vannak szlovák hívek, és ősszel közös találkozót tartanak, amelyen Rudolf Balaz is részt vesz.

A Mátraverebély-szentkúti kegyhelyen a szombati, harmadik szlovák-magyar imanapon minden szertartás két nyelven hangzik el.

Olvasóink írták

  • 2. jozko 2010. június 26. 17:48
    „Ha jól emlékszem annó Szent István idejében Magyarországot /az egészet/ Szűz Mária oltalmába ajánlották... /hogy ez mibe került a magyarságnak, az is megérne egy misét/ Feltehetően ez most egy udvarias figyelemfelhívás, emlékeztető az Istenanya felé..Távol áll tőlem a hívők sértegetése, de remélem, az imán és a tömjénfüstön kívül az egyháznak többre is telik...Istentől, Szűzmáriától nem kérhetünk számon semmit - az egyháznak tett szolgálataira viszont bátran hivatkozhat a magyarság...a tranoni emlékünnepen emlékezetem szerint józanul és reálisan foglaltak állást az egyházi méltóságok...józan tettek sem ártanának...”
  • 1. dodó 2010. június 26. 16:14
    „"...a Jóisten oda irányítja az imádságot, ahova szükséges..."

    Ez már a történelem során sokszor beigazolódott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt vasútvonalon indul újra a személyszállítás

Az idén öt vasútvonalon indul újra a személyszállítás július 4-én, így a Székesfehérvár-Komárom… Tovább olvasom