Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

A szlovákiai nagyar koalíciónak az ellenzékbe vonulás maradt

Lezárultak Szlovákiában a koalíciós tárgyalások, és nem várt módon a Magyar Koalíció Pártja kimaradt a kormányból. Valóban meglepetés volt, ami történt, vagy számítani lehetett rá? A kérdést Huncsik Péter kisebbségkutató elemzi.
- Nemcsak a magyarokat döbbentette meg ez a dolog, hanem a SMER pártjából is több embert megdöbbentett. Az első reakciók közül kiemelnék egy nagyon fontosat: a baloldali napilapnak, a Pravdának egy mai kommentárja: „primitív koalíció jött létre, egy populista, egy hazug és egy alkoholista összeállásával" - itt idézet vége. Tehát az egész szlovákiai közvélemény megdöbbent – mondta Huncsik Péter kisebbségkutató.

- A szlovák sajtó egyszerűen katasztrófa-koalícióról beszél.

- Az újságírók nem annyira feledékenyek, mint a választópolgárok, és nagyon jól emlékeznek az 1993 és 1998 közötti periódusra. Az nemcsak politikailag hozott izolációt Szlovákia számára, az ország teljes mértékben levált az európai vérkeringésről.

- A magyarországi fogalmaink szerint egy szociáldemokrata–nemzeti koalíció gyakorlatilag a jelenlegi viszonyaink között teljességgel elképzelhetetlen lenne. Van-e rá magyarázat, hogy miért elképzelhető ez Szlovákiában?

- Mondjuk ki őszintén, hogy a jelenlegi helyzet a szlovák jobboldal totális csődjének eredményeként jött létre. A jobboldali koalíció már jó másfél éve nem működött. Januárban egy mondvacsinált ok miatt a kereszténydemokraták kiléptek a kormánykoalícióból, holott sokkal komolyabb okuk lett volna a múltban, már előzőleg kiléphettek volna, és akkor talán még a Magyar Koalíció Pártja követte is volna. Az MKP ebben a helyzetben nagyon felelősségteljesen viselkedett. A közvélemény-kutatások ugyanis jó két-három éve egyértelműen és folyamatosan jelezték Ficónak és pártjának a népszerűségét, és egyértelmű volt az is, hogy elsősorban a reformintézkedések hatására az emberek szimpátiája egy kicsit elfordul a jobboldaltól.

- Jobb forgatókönyv lett volna-e, hogyha végül is bemegy a koalícióba most az MKP?

- Az MKP számára ebben a helyzetben csak rossz alternatívák voltak. De azért egy szociáldemokrata párttal és mellette a kereszténydemokrata mozgalommal belépni egy koalícióba, nem jelentett volna semmifajta „bűnös félrelépést" az MKP számára. Nem volt más lehetőség, a fenyegetés ott volt a kapu előtt azzal, hogy ha ők nem, akkor Slotáék belépnek.

- De hogyha Meciar is benne lett volna ebben a koalícióban, akkor egy meglehetősen érdekes képlet lett volna.

- Igen, ez a másik, itt már komoly viták voltak az MKP-n belül, nagyon nehéz lett volna ezt lenyomni a magyar választópolgárok torkán.

- Még a várakozásokat nézzük meg. Az európai szocialisták, szociáldemokraták vajon jó néven veszik-e - úgy tűnik, hogy nem veszik jó néven - ezt a fajta koalíciót?

- Dekadencia jelei mutatkoznak Európában, ilyen szempontból nagyon sokan bírálják az európai közösségnek ezt a hozzáállását a dolgokhoz. Ne felejtsük el, amikor Románia fölvételéről tárgyaltak, és néhányan megpróbálták a magyar kisebbség ügyét behozni ebbe a tárgyalási folyamatba, az Európai Unió csöndben, de határozottan elutasította: ez nem tárgyalási téma. Én nem várok csodát, számomra az ellenzékbe vonulás volt az egyetlen reális lehetőség, amikor az eredményeket megtudtam. Nyilvánvaló, hogy ezzel együtt számolni kell azzal, hogy ha a kormánykoalícióban olyan erők jelennek meg, amit Slota nemzeti pártja képvisel, akkor az ellenzéki oldalon lévő kisebbségi pártnál is radikalizálódásra lehet számítani, ez egy természetes dolog. Most itt lesz szükség nagyon nagy bölcsességre, önmérsékletre, és valóban egy belső tisztulási folyamatra és öndefiniálási folyamatra, amikor az MKP meghatározza önmagát. Amikor közli, hogy milyen politikát akar a jövőben folytatni, hogy megmarad ennél a szűken vett etnikai pártprofilnál, vagy európai modern politikát kíván folytatni, és nagyon sikeres pártként kíván működni.

- Vagy pedig az autonómiatörekvésekre helyezi a hangsúlyt.

- Ezeket kell tisztázni. Szembe tud-e nézni az MKP azzal a kihívással, hogy igazi nagy szlovákiai pártként szerepeljen, amelyik akár a legnagyobb szlovák párt is lehet 20-22 százalékkal - hisz ebben az országban ilyen eredménnyel már választásokat lehet nyerni. Ez viszont csak egy radikális, szignifikáns, minőségi változtatással érhető el, amit csak ellenzékben lehet megcsinálni.

Nagy György András

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom