Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

A szocialista kormány nem teljesítette az MSZOSZ elvárásait

Teljesületlenek maradtak a szocialista vezetésű kormánnyal szemben támasztott elvárások az elmúlt nyolc évben - nyilatkozta a Népszabadság szombati számában Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.
Az elnök közlése szerint hamarosan elkészül az az elemzés, ami átfogó képet ad arról, hogy alakult az utóbbi években a munkavállalók helyzete.

Pataky Péter szerint a lakosság jelentős része azt várta, hogy az MSZP-vezetésű kormányzással felgyorsul a felzárkózás Európához, elsősorban az életszínvonal, a reálkeresetek tekintetében.

Az elnök az interjúban közölte: testületi döntés még nincs, de a tagszervezetektől érkezett jelzések alapján azt valószínűsíti, hogy nem lesz választási együttműködés az MSZOSZ és a szocialista párt között. Hozzáfűzte: ilyen megkeresést még nem is kaptak. Az MSZOSZ szocialista-szociáldemokrata platformjának megvan a kapcsolata az MSZP-vel, de az más jellegű.

A munka törvénykönyvével kapcsolatban a szakszervezeti vezető kifejtette: elavult a törvény munkahely-felfogása, ezért nem tudnak a munkajog kollektív intézményei az elvárt hatékonysággal működni.

A munkanélküliség témáját érintve Pataky Péter az interjúban azt mondta: "a szakszervezetek eléggé eszköztelenek a munkahelyek megvédésére. (...) Tennivalójuk és felelősségük is abban van, hogy a jelenleginél keményebben számon kérhető szabályok érvényesüljenek."

Pataky Péter úgy véli, hogy a szakszervezetek befolyása nem olyan kicsi, mint ahogy arra általában "rálegyintenek". Hozzátette: a magyar munkavállalók fele kollektív szerződés szabálya alatt dolgozik és vannak törekvések az arány növelésére.

Az MSZOSZ elnöke az interjúban azt mondta: "bármelyik párt kerül is kormányrúdhoz tavasszal, olyan gazdaságpolitikát kell folytatnia, amely segít kilábalni a válságból, hogy ne legyen felesleges az áldozat, amit ebben az évben a munkavállalók meghoztak."

Olvasóink írták

 • 8. gyagyástóni 2010. január 02. 23:02
  „Sajnos még mindig igaz az a mondás, hogy 3 felesleges van a világon:
  1, a papok p.cse
  2, az apácák cs.cse
  3, a magyar szakszervezet”
 • 7. igazságkereső 2010. január 02. 13:56
  „Kedves Pataky Péter! Ilyen sok idő kellett Önnek, Önöknek a megvilágosodáshoz? Ez megy már húsz éve, és ha nem tévedek Ön is,Önök is asszisztáltak a Kormánynak! Ugye nem tévedek? Akkor most mi történt, nem jutott Önöknek a zsíros kenyérből?!”
 • 6. KovácsPistike 2010. január 02. 13:51
  „"A jó nénikéjüket azoknak, akik odaátról hazudoznak." (Horn Gyula)
  "Lehet hazudni, csak ne vegyenek észre!" (Horn Gyula)
  "egy kampány természetes és egészséges része az ígéret"(Medgyessy Péter)
  "Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet."(Gyurcsány Ferenc)

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  A muter már nem szereti sem a szegfűt, sem az ibolyát, a kertben még a bokrokat is kivágatta a faterral. Nem győzünk takarítani a madarak után.

  "Egykori MSZMP/ KISZ KB vezető havi egy millióért szakérti a társadalompolitikát Kiss Péter főkancellárnak"
  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért"”
 • 5. flexsnake 2010. január 02. 13:22
  „oszt? a szakszervezetek basszák meg :D”
 • 4. LukSzusz 2010. január 02. 13:11
  „A kifejezés rossz,nem Szocialista kormány,Posztkommunista.Csak a saját érdekeiket képviselték,elfelejkeztek a választókról.A II.világháború vége felé mi is átálltunk győztes oldalára,itt is az látszik.Remélem vágják már a centit,a Csillagot meg bővítik.”
 • 3. achilleus 2010. január 02. 11:06
  „Ezért az MSZOSZ-es szakszervezeti vezetők is felelősek. Takarodjatok, munkásáruló szennyek!!!:

  "2010 első napjaiban Magyarországon egy milliós mélyszegénység tapasztalható, három millióan a létminimum szintje alatt élnek, további három millióan pedig létminimum közeli szinteken. (A létminimum 71.736 Ft volt 2009-ben.) - írják a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal szervezői. A közlemény szerint míg a mélyszegénységben élő egymillió honfitársunk helyzetére az jellemző, hogy önerőből nem tudja biztosítani fennmaradását és megélhetését, további ötmillió bérből és fizetésből, illetve nyugdíjból élő magyar bevétele oly szerény, hogy alapvető szükségletek normális kielégítésére sem futja belőle, és életüket mindennapos anyagi gondok terhelik. Magyarországon 750 ezer szegény gyermek él, közülük 430 ezren nagyon szegénynek tekinthetők. Sok gyermek éppúgy éhezik, mint szüleik - tartalmazza az MSZF jelentése. (....)”
 • 2. tintasbarns 2010. január 02. 11:01
  „MSZOSZ a kommuniták segnyalói épp ideje volna végleg megszűnnének mert ezek a szemetek nem a munkaválók ért vannak hanem a semmi tevésért és milliós fizetésért amit kapnak. És van pofájuk a Tv-ben munkásokról beszélni aszarházikat ki kell küldeni a szántó földre legelni.”
 • 1. achilleus 2010. január 02. 10:20
  „Az MSZOSZ munkásarisztokratái ott ültek és szavaztak az országgyűlésben, 2006-ban választási szövetséget kötöttek. Pénzért elárulták a munkavállalói érdekeket, és most van pofájuk (3 hónappal a választások előtt) bekeményíteni. Takarodjatok a favorizált pártotokkal együtt a francba, és kurvára szégyelljétek magatokat, senkiházi munkáselárulók.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez történt Magyarországon 2009-ben

A lemondások éve volt 2009: országgyűlési mandátumtól, miniszterelnökségtől és szaktárca irányításától is megvált politikus. Tovább olvasom