Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A szovjet katonai megszállás utolsó magyar áldozatára emlékeztek

Emléktáblát avattak és megemlékezést tartottak Gyulafirátóton a szovjet katonai megszállás utolsó magyarországi halálos áldozatának, Radics Józsefnek az emlékére.
A megemlékezésen Hende Csaba honvédelmi miniszter arról beszélt: a tragédia megmutatta, hogy a szovjetek a barátinak hazudott de valójában legyőzött nemzeteket "meghódított területnek" tekintették, s a 25 éve tankkal halálra gázolt Radics József a nemzet halottja.

Radics József kőműves 1986. június 16-án vesztette életét, amikor egy szovjet tank maga alá temette a gyulafirátóti kocsmánál.

Hende Csaba beszédében kiemelte, hogy a halálos áldozattal járó esemény bárhol a világon előforduló szokványos kocsmai történés lehetett volna, ahol a kivonuló hatóság intézkedését követően a bűnöst a "szükséges és arányos mértékben megbüntetik". "De Radics József története nem egy egyszerű kocsmai történet volt" - fogalmazott a honvédelmi miniszter, mert egy megszálló hadsereg katonái és egy szabadságát elvesztett nép fiai kerültek összetűzésbe egymással. "Jól mutatta a vörös hadseregben uralkodó állapotokat az, hogy a település szélén ott lehetett hagyni egy T 52-es harckocsit, és el lehetett menni a kocsmába" - tette hozzá.

Hende Csaba felidézte, hogy a szovjet hatalmi gőgöt és arroganciát jelképezte az is, hogy egy súlyosan alkoholos állapotban lévő szovjet tisztben felmerült: a harckocsit egy kocsmai nézeteltérés eldöntésére lehet használni.

A megfélemlítéssel alátámasztott elhallgatás és elhallgattatás, az orosz nyelvű jegyzőkönyvek, a sugallt vallomások és a megalázó kártérítések is bizonyítják a meghódítás tényét - mondta a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba hangsúlyozta, hogy a szabadság értékeléséhez emlékeznünk kell a megszálló hatalom "bábállamára", a Kádár-rendszerre, amely bármikor képes volt átlépni az igazságon, az alapvető emberi értékeken, ha érdekei úgy kívánták. "Az emlékezéssel hitet kell tennünk a jogállam mellett, amely szolgálja és megvédi állampolgárait" - zárta beszédét Hende Csaba, hozzátéve, hogy a jogállamban senkinek nem szolgálhat sem előnyére, sem kárára beosztása, rangja, pozíciója, vagyona, vallása, neme, bőrszíne, vagy nemzeti hovatartozása.

Czaun János (Fidesz) Veszprém-Gyulafirátót városrész önkormányzatának vezetője szerint a 25 évvel ezelőtti történet felidézésekor még ma is a hallgatás falába ütközünk. Emlékeztetett rá, hogy a tragédiát követően, napra pontosan öt évvel később, 1991. június 16-án hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarország területét. Az emlékhely kialakításával az önkormányzat "egyszer és mindenkorra" lezárja a félelem korát - mondta Czaun János.

A résztvevők az áldozat özvegyével közösen avatták fel a 36 évesen elhunyt Radics József kőműves emlékére állított táblát, amelyen a következő felirat olvasható: "E helyen vesztette életét a szovjet katonai megszállás utolsó magyarországi áldozata, Radics József/ Állíttatta Gyulafirátót szabadságszerető népe"

A megemlékezésen diákok a Kégl Tamásnak, az Új Horizont című kulturális folyóiratban 2002-ben megjelent "Tankkal a kocsmába" című történeti visszaemlékezéséből olvastak fel részleteket.

Olvasóink írták

 • 8. achilleus 2011. június 17. 18:37
  „Itt az eredeti írás:
  http://www.pikk.hu/ujhorizont/2002_5/04.html
  Nem baleset volt, Kalkutta, neked semmi okod félteni Magyarország önállóságát, sosem jössz rá, hogy miért.”
 • 7. jozko 2011. június 17. 13:13
  „Még jó, hogy egy füst alatt nem üzent hadat Oroszországnak, vagy nem kezdeményezett
  hadüzenet nélküli támadást...
  Lehet, nagyon felbuzdult Nagy Imrére emlékezve és szívesen beolvasta volna a rádióba
  az elhíresült mondatot:

  "Csapataink harcban állnak! "

  Remek fakardokat láttam a legutóbb hídi vásáron, vehetne egyet Hende Csaba, hogy levezesse
  fékezhetetlen hadakozási vágyát!

  Nem irigylem Orbán Viktort - ámbár annyira azért nincs megkötve a keze!”
 • 6. dodó 2011. június 17. 11:24
  „Hendéről tudjuk kicsoda, de ezek a gyulafirátótiak nem azonosak a ma már klasszikus "Rátóti kismama" című filmben szereplő Bélákkal Rátótból?”
 • 5. jozko 2011. június 17. 00:26
  „Feltételezem, Hende Csaba kijózanodása után rögtön megfogalmazza a felmondását.
  És be is adja.
  Orbán Viktor pedig habozás nélkül elfogadja.

  Egy miniszter nem lehet ennyire korlátolt!
  Persze sorkatonai múlttal tábornoki beosztásba kerülni sem hétköznapi teljesítmény!

  Mignon!

  Más cikkben már említettem, hogy véleményem szerint
  milyen károkat okoznak kormánykörök kommunikációs hibái!
  Egy ilyen hatökörnek is egy értelmes tollforgató írhatná a beszédeit-
  a felolvasásával talán még boldogulna!

  Ha az orosz nagy követ nem teszi ezt szóvá, csak azt bizonyítja:
  le sem sza..nak bennünket!
  Nesze nekünk újragondolható piaci kapcsolatok!”
 • 4. kalkutta 2011. június 17. 00:19
  „Elvégezte már valamelyik mostani vezetőnk azt a nekem egyszerűnek tűnő szellemi műveletet, hogy az energiahordozó szénhidrogének hányad része jött a Szovjetúnióból akkor (tudjátok amikor apukátok még MSZMP párttitkár volt és abból pénzből taníttatott benneteket Oxfordban) és hányad része része jön most amikor Oroszország ellen hangulatot keltenek? Szerintem az arányban nincs nagy különbség. Jó, közben a magánnyugdíj pénzek elvételéből kb. 25%-ok vásároltak vissza a MOL-ban (ami mennyire magyar? És csak majd 2 millárdot veszítettünk rajta) de az olaj meg a gáz attól még onnan jön.
  Nos, ezek után mennyi észre vall egy kocsmai nézeteltérést (még ha gyilkosság is volt) országos vagy nemzetközi politikai szintre emelni?”
 • 3. kalkutta 2011. június 17. 00:04
  „2. Mignon 2011.06.16. 23:49

  Tudasd légyszi melyik újságban. Szívesen elolvasnám.”
 • 2. Mignon 2011. június 16. 23:49
  „:))))))))

  Ez, nem lehet igaz....!!!

  :))))))))

  Ezt a cikket kinyomtattam magamnak!
  Erröl meg irni fogok...!!!

  :)))))))”
 • 1. kalkutta 2011. június 16. 23:20
  „Itt mindenki bolond? Balesetet gyilkosságnak beállítani? Nem gondolják az eszementek, hogy az ilyen események (ünnepségek?) híre másnap az orosz nagykövet asztalán landolnak? Aztán megy Moszkvába?
  Aztán csodálkoznak az MSZMP-leszármazottak, hogy a (nekik) világhírű vezérüket Putyin egy folyosói összefutásra sem méltatja. Belegondolt már ez a hende-banda, hogy milyen képünk lehet ott? Vagy rámérték már a térképre, hogy hányszor nagyobb Oroszország mint Magyarország? A nemzetközi súlyokról már nem is beszélve.
  Akkor minek feleslegesen feszültséget kelteni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorral ütközött egy motorvonat Erdőteleknél

Traktorral ütközött egy motorvonat csütörtökön Erdőteleknél egy sorompó nélküli vasúti átjáróban,… Tovább olvasom