Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 7°C Még több cikk.

A szülés utáni depresszió

Az anyák 10–15%-át érintõ „baby blues” okául részint a szüléssel járó gyors és nagyfokú hormonális változások tehetõk felelõssé.

A szülés utáni depresszió

A terhesség, a gyermekvállalás gondolata nagyon pozitív dolog. Szerencsés esetben tervezett terhesség, szövődménymentes terhességi időszak után, a várt időben születik meg a kisbaba, akinek a megérkezését a szülők, nagyszülők már jó előre, örömmel várják. Nemritkán azonban – a várakozás örömteli volta ellenére is – furcsa erőtlenség, nagyfokú fáradékonyság, súlyos esetben valódi depreszszió és komoly szorongás, aggodalmaskodás tör a kismamára. A depresszió fellépésének további elkeseredés, rossz hangulat lehet a következménye, nemcsak az anyukára, de a többi családtagra nézve is, hiszen értetlenül állhatnak az események előtt. A szülést követő negatív hangulati kilengésnek – posztpartum bluesnak – többféle ok is állhat a hátterében.

Lehet-e megjósolni?

Az anyák 10–15%-át érintő „baby blues" okául részint a szüléssel járó gyors és nagyfokú hormonális változások tehetők felelőssé, másrészt a teljesen új – anyai – szerepkör. Lehet-e előre megjósolni, kinél következik be a szülés utáni időszakban depresszió, és ha igen, menynyiben lehetséges ennek megelőzése? A válasz: igen, bizonyos mértékig megjósolható, különösen, ha korábban ún. gyanújelek utaltak rá. Ilyen például, ha a kismama édesanyjánál vagy nővérénél, húgánál fordult elő hasonló eset. Ez azt jelenti, hogy egyfajta családi hajlammal kell számolni. Ha a kismama korábban már volt depressziós, netán depresszió elleni kezelésen is átesett, ugyancsak nagyobb odafigyelésre van szükség. Ezek azonban nem jelentik azt, hogy törvényszerűen bekövetkezik az alulhangoltsággal járó periódus, csupán lehetséges a bekövetkezte.

„Trónfosztottak"

Mindezek a tünetek a megváltozott hormonháztartásra vezethetők vissza. De amint a korábbiakban is említésre került, az új szerepkör önmagában is szorongással töltheti el az anyát: a csöpp kis baba gondozása, beilleszkedése a családba új családtagként és az ellátásával járó további fáradalmak kimerítők lehetnek. Gondoljunk csak arra, hogy egyes babák heteken-hónapokon keresztül egész éjszaka sírnak. Bizony nem ritka az sem, hogy bár a szülők mindketten nagyon várják az új jövevény érkezését, a szülést követően az apa mégiscsak kirekesztettnek, mellőzöttnek érzi magát (rosszabb esetben maga is gyerekszerepbe csúszik), ami további problémaforrás lehet. Amennyiben van már nagyobb gyerek, úgy az az elsőszülött „trónfosztását" kénytelen elviselni, hiszen teljesen természetes, hogy az új jövevénnyel sokkal többet kell foglalkozni – tehát magatartásával, viselkedésével inkább „ hátramozdít".

Mennyiben veszélyeztetett?

Létezik kérdőív annak felmérésére, hogy a terhesség idején a kismama mennyiben veszélyeztetett depresszió vonatkozásában. Ha azonban mégis erőtlenség, elkeseredettség, szorongás jelentkezik nála, ezzel helyes mihamarabb szakemberhez fordulni, mivel nem egyszerűen rossz közérzetről van szó, hanem a kisbaba ellátása is nagyon megnehezülhet. Ha lehetséges, fontos tehát, hogy a várandósság ideje alatt minél inkább felkészüljenek a párok a kisbaba érkezésére, ha pedig korábban előfordult depressziós periódus, még nagyobb legyen a körültekintés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom