Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

A szúnyog-szigetiek örök mementója

Emlékkereszttel adóztak elhunyt tagjaik és az eddig levonult árvizek emlékének a győri Szúnyog-szigeti Zártkert Egyesület tagjai hétvégén.
A pinnyédi városrészhez tartozó Szúnyog-sziget egy darabka a természet még érintetlen részéből, s közel nyolcvan telektulajdonos élvezi itt még a csendet, a vízi világ megannyi szépségét, ahol még megfigyelhető és fellelhető a hód, a vidra vagy a jégmadár. Tizenöt éve egyesület képviseli a szigetlakók érdekeit, a közös költségből hozzájárulnak a szúnyogirtás, a szemétszállítás költségeihez. Ennek a másfél évtizednyi időt felölelő munkának is sorra vették a legfontosabb állomásait s a rájuk váró jövőbeni feladatokat.
A hétvégi közgyűlésre épp ezért hívták meg Dunai Ferencet, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi és folyamszabályozási osztályvezetőjét. A vízszint ugyanis a Duna medermélyülése miatt a torkolati szakaszban lecsökkent, s a helyzet megoldásra vár. Az osztályvezető tájékoztatása szerint némi bizakodásra adhat okot az uniós pénzek „becserkészése”, bár néhányan – környezetvédelmi szempontokra hivatkozva – már most tiltakoznak a vízszintrendezés ellen. A másik problémát az árvizek jelentik, az eddigieknél is magasabb tetőzéssel.
Márciustól novemberig 4–6, a nyári hónapokban pedig 10–15 család él itt a szigeten.
„ A szabad levegőt, a jó szomszédokat, a természetet kedvelem, nagyon szeretek itt lenni. Szívesen segítek is, ha kell, füvet nyírok, kaszálok, rendezem a terepet.”
Ez a hétvége az emlékezésé is volt: a szúnyog-szigetek koszorúval és főhajtással emlékeztek az örök vízi világba költözőkre, az elmúlt évek árvizeire, amikor az itt élőknek is kényszerűen költözniük kellett. Az akácból faragott fakeresztet az ötletadó Peter Rank telkén állították fel a civil szervezet tagjai. Schmidt Péter, Győr alpolgármestere a közösség összetartó erejét méltatta, Berkes Gyula megáldotta a mementóul szolgáló építményt, Dombi Jenő, a legrégibb szigetlakó és Horváth Tibor, az egyesület első elnöke pedig koszorút helyezett el az itt élők nevében. Hétvégén átadták a Szúnyog-szigeti Vándordíjat is, amelyet – az idei szavazás alapján – Bak Ervin érdemelt ki munkájával és önzetlen segítségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépi válogatót telepítenek két éven belül

A Fertőszentmiklóson működő Rekultív hulladéktelepe az országban azon kevesek közé tartozik,… Tovább olvasom