Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

A talajeróziótól a renden át a dokumentumokig

A helyes gazdálkodási gyakorlat olyan alapelveket, iránymutatásokat foglal magában, amely a hatályos jogszabályokból kiemelve tartalmazza azokat az alapvetően betartandó szabályokat, előírásokat, amelyek segítségével a környezettudatos gazdálkodás elősegíthető, hatékonysága megalapozható. A tizenkét szempont közül most a sorozat végét, azaz a talajerózióra, a föld szervesanyag-tartalmára, a talajszerkezetre, a művelés minimális szintjére, a gazdaság tisztaságára, a dokumentálásra vonatkozó előírásokat közöljük.
Az eróziónak kitett területeken tavaszi vetésű növények előtt a talajvédelmet szolgáló talajfedettséget biztosítani kell, s rétegvonalas talajművelést kell alkalmazni. A kialakított teraszok megőrzendők. A 12 százaléknál nagyobb lejtésű területen kapás kultúrák termesztése tilos. A természetes talajvédelmet szolgáló, és a már meglévő zöld sávokat – sövényeket, táblaszegélyek – tanácsos őrizni.

A talaj szervesanyag-tartalmára vonatkozó előírások értelmében a vetésváltás alkalmazásakor a térség agroökológiai adottságait figyelembe kell venni. A betakarítást követően elvégzendő a tarlóhántás, illetve tarlóápolás is. A tarló égetése viszont tilos, kivéve, ha azt a növény-egészségügyi hatóság rendeli el.

A talajszerkezetre vonatkozó alapelvek közé tartozik, hogy a termőföld hasznosítási irányának megfelelő gépeket, eszközöket kell alkalmazni a talajműveléskor. Ugyanakkor a periodikus mélyművelést időről időre tanácsos alkalmazni.

Ellenőrzés

A helyes gazdálkodási gyakorlat előírásainak betartását a Nemzeti vidékfejlesztési terv támogatásaira jogosult gazdálkodó által felvállalt programra vonatkozóan a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetékesei a helyszínen is ellenőrzik. Ha a támogatott gazdálkodó az előírásoknak nem tesz eleget, szankciókra számíthat.

A művelés minimális szintjére vonatkozó kitétel, hogy a szántóterületeket művelésben tartsák, és biztosítsák a gyommentes állapotot is. Ugyanakkor a tájképet alkotó természetes elemeket meg kell őrizni, a természetes gyepterületek megőrzését pedig biztosítani szükséges. A nemkívánatos lágy- és fás szárú növények mezőgazdasági területeken történő megtelepedését és terjedését a jó gazda gátolja. A gyeptípusnak megfelelő kaszálás vagy legeltetés is a hasznosítás formája lehet.
A gazdaság területének rendben tartását is előírják. E körbe tartozik az utak, szegélyek, csatornák, árkok, gazdasági épületek, telepek, szérűk, tárolók környezetének, szegélyének tisztán tartása.

Végül a kötelező nyilvántartásokról sem feledkezhet meg a gazda. A mezőgazdasági művelés alá vont táblákon végzett minden megmozdulásról táblatörzskönyvet kell vezetnie. A felhasznált növényvédő szerekről és termésnövelő anyagokról, a hozzá kapcsolódó munkát nyilvántartásnak, permetezési naplónak kell tükröznie. S ezek legalább 5 évig megőrzendő dokumentumok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az omegás Benkő Lászlóval készül első CD-je

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom