Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A tánc belvárosi háza

Győr Rimányi Zita Tíz és négy éve is veszélybe került a munkáskultúra hagyományát őrző csoportok otthona, a Vasas-

otthon, el akarták adni. De jobb megoldásnak bizonyult bérbe adni: mára az épület s a benne zajló kulturális élet is megújult.
A győri Vasasotthon tulajdonosa, a Vasas Szakszervezet korábban el akarta adni az ingatlant, a mqködtetési és a felújítási költségek miatt. Aztán mégis a bérbe adása mellett döntött, a táncot kedvelő helyiek, a munkáskultúra tradícióit őrzők örömére. Mára sikerült az utoljára 1960-ban renovált épületet felújítani. Pár hete a külső homlokzata is megszépült, a két éve megkezdett belső átalakításokról pedig Delbóné Rikovics Berta, a Vitus Kht. ügyvezetője beszélt lapunknak. Ez a kht. bérli a házat, főként az Etalon Alapfokú Mqvészetoktatási Intézmény részére, mely nép-, társas- és modern tánc tanításával is foglalkozik.
Tízmillió forintból sikerült rendbe tenni a mosdókat, kifestettek, a villanyvezetékeket felújíttatták a nagyteremben is, amely parkettázott táncteremként egyedülálló méretq a városban. Az előtérben a felajánlás révén kapott járólapokat a néptáncos fiúk rakták le. Jól jött a segítség, s az adomány is, a kht. folytatni szeretné a felújítást. A látogató egyre több az intézményben, ahol az óvodáskorúak Vidám Kölykök Játszóháza is helyet kapott. Sok évtizedes tradíciót képvisel több egyesület, a Rába nevet viselő dalkör, fúvószenekar és néptáncegyüttes, a képzőmqvészkör, az éremgyqjtők, a Vasas Szakszervezet nyugdíjasai. Lehet a Vasasban salsát és hiphopot tanulni, itt próbál az Albatros, a Fencing és a PíCool tánccsoport is. Rendeznek koncerteket, vásárokat.
– A Vasas Szakszervezet megyei szervezete mindig azt szorgalmazta, hogy a Vasasotthonban folytatódhasson a hagyományos kulturális élet. Örülünk, hogy ez úgy sikerült, hogy megújulhatott az épület és a mqvelődési intézmény hasznosítása is. A tánc belvárosi háza lett – szögezte le Kránitz Pál, a Vasasszövetség területi képviselője.
A munkáskultúra tradíciói és a modern mqfajok jól megférnek a Vasasotthonban. Képünkön Delbóné Rikovics Berta.
Fotó: H. Baranyai Edina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszúrtak egy férfit Cigi az alvázban Baleset Rongáltak az Ady Endre úton Fqkaszát loptak

sopron» A Kossuth Lajos utcai telefonfülkében egy vérző hátú férfi kér segítséget –… Tovább olvasom