Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A tankönyvek csaknem 70 százaléka már megérkezett az iskolákba

A szülők meghatározó többsége az augusztus 15-i határidőre befizette a tankönyvek árát - közölte az Emmi.
A tankönyvek csaknem 70 százaléka már megérkezett az iskolákba a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) tájékoztatása szerint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága szerdán.

A közlemény szerint a könyvtárellátó minden iskolába eljuttatja a tankönyveket szeptemberig, így az iskolakezdésre egyetlen diák sem marad tankönyv nélkül. Az egységesített rendszer a kiadók számára is garanciát jelent arra, hogy rendben, időben megkapják a legyártott, leszállított tankönyvek ellenértékét - közölték.

Kitértek arra is, hogy a szülők meghatározó többsége az augusztus 15-i határidőre befizette a tankönyvek árát.

Emlékeztettek: az idén több mint 600 ezer diák ingyen kapja a tankönyveket. Csaknem kilencvenezer első osztályos gyermek szüleinek nem kell fizetniük a tankönyvekért, ez a kör az elkövetkező esztendőkben folyamatosan bővül. A teljes ingyenesség elérésig a kormány fenntartja a rászoruló gyermekeknek járó támogatás rendszerét - jelezték.

Az államtitkárság közleménye szerint a családoknak segítséget jelent, hogy a kormány az általános iskolákban felmenő rendszerben ingyenesen biztosítja a tankönyveket. A tankönyvellátás megújításakor a kormány egyértelművé tette, nem a tankönyvkiadók és terjesztők profitját kívánja növelni, hanem az 1 millió 300 ezer iskolás gyermeket nevelő család érdekeit képviseli.

Rámutattak: az új rendszerben elkerülhetők a terjesztők, a kiadók, az önkormányzatok közötti elszámolási viták, amelyek például tavaly kiszállítási bojkotthoz vezettek.

A terjesztést a haszonszerzésre törekvő cégek helyett már a Kello végzi, a tankönyvek árából befolyt pénz - a költségek levonása után - az iskolai könyvtárakat gyarapítja - közölték.

A közleményben megállapították: a szocialisták részéről teljesítetlen ígéret maradt, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó eladásával, a kiadók és a terjesztők közötti piaci versennyel csökken a tankönyvek ára, miként az is, hogy bevezetik az ingyenes tankönyvellátást. Ehelyett a szülőknek egyre többet kellett fizetniük a tankönyvekért, és nem javult a könyvek minősége sem - írták.

Ennek a folyamatnak vetett véget a kormány, 2010 óta megállította az árak emelkedését, és nekilátott a tankönyvellátás teljes körű megújításának - tették hozzá.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó szerdán azt tudakolta, hogy az iskolák többsége a tanévkezdés előtt hét munkanappal miért nem kapta meg azokat a tankönyvcsomagokat, amelyekért a szülők korábban már több milliárd forintot kifizettek. Az MSZP elnökségi tagja szerint a tankönyvek érkezésének késlekedése is az oktatás központosításának kudarcát jelzi. Hangsúlyozta, a kabinet a gyerekes családokkal és a pedagógusokkal "tolt ki", hiszen ilyenkor az iskolák általában már át szokták adni a tankönyveket a szülőknek, akiknek ezután marad idejük azok becsomagolására, előkészítésére.

Olvasóink írták

 • 3. macs 2013. augusztus 22. 12:15
  „1. palimadar,
  láttad a dátumot? :-)”
 • 2. csmano 2013. augusztus 21. 21:14
  „Mi még nem kaptuk meg a csekket sem, ezek szerint mi a 30% közé tartozunk?”
 • 1. palimadar 2013. augusztus 21. 17:20
  „Hogy ne csak a levegőbe beszéljek:
  http://www.origo.hu/itthon/20110823-iskolakezdes-hodmezovasarhely-lazar-janosek-tobb-tizmillio-forint-tankonyvpenzt-nem-fizettek.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem indítja el hurghadai járatát a Wizz Air novemberben

A döntés azután született meg, hogy a Külügyminisztérium a politikai zavargások miatt Egyiptomot az… Tovább olvasom