Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A tanulás feltételeit teremtsük meg

Gyakran halljuk a szülőktől, hogy gyermekük egész este tanult, a másnapi siker mégis elmarad a számonkérésnél. A kudarc megviseli a gyermeket, a szülőt és a pedagógust egyaránt. Szeretnék néhány jó tanáccsal, tapasztalattal szolgálni, az otthoni tanulást megkönnyíteni. A sikeres tanulásnak külső és belső feltételei vannak.
Külső feltétele a jó megvilágítás, lehetőleg nappali fény vagy megfelelő erősségű izzó. A mesterséges fény akkor jó, ha balról, kicsit a tanuló mögött van a fényforrás.

Fontos a csend. Érdekesség, hogy a suttogás jobban zavarja a tanuló gyereket, mint például a megszokott utcazaj. Az agy teljesítőképessége, a munka sebessége rádió hallgatása mellett lecsökken. Halk zene hallgatása a feladatok közötti pihenés közben ajánlott.

A tanulás belső feltételei: a lelki felkészülés, a figyelem összpontosítása, az érdeklődés, a megértés, a megjegyzés technikája és nem utolsósorban a jó időbeosztás.

A lelki felkészülés azt jelenti, hogy milyen hangulatban fog hozzá a tanuló a tanuláshoz. Akarnia kell a tanulást, nem célszerű halogatni. Ha nem engedjük a gyermeknek, hogy apró kellemes munkácskákat végezzen a tanulás megkezdése előtt, akkor rengeteg hasznos időt nyer. Természetesen, ha az iskolából rosszkedvűen jön haza, gondjai vannak és fáradt, akkor célszerű későbbre halasztani a leckével való foglalkozást.

Néhány jó tanács a lelki felkészüléshez: a legkedvesebb tantárggyal kell kezdeni a tanulást, ha ilyen nincs, akkor a legkönnyebbel, a nehéz, hosszú feladatokat rövid részletekre lehet osztani, fáradékony gyermek pihenhet is közben, a nagyon fárasztó feladatokat fel lehet váltani egy másikkal, majd visszatérni rá. A tanuláshoz jó hangulat szükséges. Mi, szülők sokat tehetünk ezért.
Füves Zsuzsa gyógypedagógus

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átlövők nélkül átütő siker

Átlövők nélkül, nagy küzdelemben nyerte meg a Balaton-kupát a Rába Quelle-ETO. A férficsapat heti… Tovább olvasom