Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A tárgyalások folytatásáról döntött az MSZP elnöksége

Mesterházy Attila megerősítette, nem fordulhat elő, hogy a 106 egyéni választókerületben egymás ellen induljanak baloldali ellenzéki jelöltek.
Az MSZP elnöksége Mesterházy Attila javaslatára szerda este úgy döntött, hogy a szocialisták folytatják a tárgyalásokat a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetséggel.

Ezt a pártelnök jelentette be újságíróknak, közölve, kezdeményezik, hogy a tárgyalások két napon belül, azaz legkésőbb pénteken folytatódjanak.

Mesterházy Attila megerősítette, nem fordulhat elő, hogy a 106 egyéni választókerületben egymás ellen induljanak baloldali ellenzéki jelöltek. Hozzátette: mandátumot kapott az elnökségtől arra, hogy minden, a közös indulást eredményező forgatókönyvről tárgyaljon Bajnai Gordonnal.

Beszélt arról is, hogy bár kidolgozták az előválasztási tervüket, nem küldték el az Együtt-PM vezetőjének, hanem ott folytatnák a tárgyalásokat, ahol múlt pénteken megszakadtak.

"Amíg van fogadókészség a másik oldalról a tárgyalások folytatására, addig félretesszük az előválasztásról szóló javaslatunkat" - mondta.

Az MTI kérdésére Mesterházy Attila elmondta, az már körvonalazódott, hogy a szocialisták legfeljebb 35 egyéni körzetet adnának át az Együtt-PM szövetségnek, és ezt Bajnai Gordon is elfogadta. A 106 egyéni választókerület harmadára akkor számíthatna az Együtt-PM, ha Mesterházy Attila lenne a közös kormányfőjelölt. Külön lista esetén az MTI információja szerint kevesebb, de legalább 27 körzet juthatna Bajnai Gordon pártjának az MSZP elképzelése szerint.

Az elnökség arra is felhatalmazást adott, hogy a szocialisták kezdjenek tárgyalásokat a többi demokratikus ellenzéki erővel a választási együttműködésről, így Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, Schmuck Andor szociáldemokrata és Fodor Gábor liberális pártjával.

Mesterházy Attila azt mondta: meglepné, ha Bajnai Gordon nem lenne partner a tárgyalások folytatásában. Arról is szólt, nem taktikai előnyt akarnak vagy folytatni a két szervezet közötti kommunikációs versenyfutást, hanem mielőbbi megállapodást, ezért javaslatuk célja a vitás kérdések mielőbbi rendezése.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az MSZP-ben sokan nem akarnak együttműködni az Együtt-PM-mel, a pártelnök azt mondta: nem tapasztalt ilyet, a szövetségkötésnek nagy a támogatottsága a szocialistáknál.

Az MSZP elnöke arról is beszámolt, hogy pártja október második felében kongresszust tart, amely végső döntést hoz a választási előkészületekről, így a programról, az országgyűlési és az európai parlamenti (EP) választáshoz kötődő listaállításról, a miniszterelnök-jelölt személyéről és a szövetségkötésről is.

Hangsúlyozta: ezt azt jelenti, hogy október végéig minden fontos döntés megszületik az MSZP-ben a választási felkészülésről, utána már csak a kampányra koncentrálnak.

A kongresszust két előkészítő választmányi ülésnek is meg kell előznie a következő hetekben.

A pártelnök kifejtette: a Fideszben "túl korán bontják a pezsgőt", amikor temetik az ellenzéki együttműködést, abban ugyanis a baloldalon mindenki egyetért, hogy "Orbánnak takarodnia kell". Megjegyezte: volt konfliktus az MSZP és az Együtt-PM között az elmúlt napokban, mindenkinek le kellett higgadnia, de a közös cél érdekében túl kell lépni ezen.

Mesterházy Attila emellett a sajtótájékoztatón arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy az európai parlamenti választással egy napra (vagyis május 25-ére) írja ki a jövő tavaszi országgyűlési választást. Indoklása szerint ez a megszokottnál nagyobb részvételt biztosítana az EP-választáson, több milliárd forintos megtakarítást jelentene, és elhúzódó korteskedés helyett csak egy kampányt folytatnának a pártok.

Olvasóink írták

 • 3. Együgyű 2013. augusztus 29. 11:22
  „,,A tárgyalások folytatásáról döntött az MSZP elnöksége"
  Atilla a tárgyalásokat Gordonnal <moderálva> vagy az MSZP-n belüli megbuktatásáig folytatja kizárólag a ,,gengszterváltást" akarók érdekében? Mintha Gordon már valamikor bizonyított volna miniszterelnökként? Vagy az itt sem számít, mint sosem a Szent Istváni, Antal Józsefi örökségű Magyarországon? Szerintem az ,,ellenséges" világban, sőt az ,,ellenséges" EU-nál is szívesen látnák ebben a posztban. Lehet, hogy egyből a forintunk jelentősen erősödne? (Talán ez egy kicsit a megmaradt devizahiteleseken egyből segítene, sőt másokon is?) Atillánknak ez sem számítana csak a feltörekvő személyes ambíciói? Az ATV-ben hallottam egy számomra is szimpatikus javaslatot. Konkrétan. A küzdő/harcoló ellenzéki felek, a gigászi harcot folytató ellenzéki muftik az alábbiakban megegyezhetnének. A 2014-2018-as időszak egyik felében Bajnai Gordon a másik felében Mesterházy Atilla lenne a miniszterelnök. Az a személy, aki nem lenne, pillanatnyilag miniszterelnök az lenne az előbbinek az általános miniszter-elnök helyettese. (A gordiuszi csomó is kibontásra kerülne?) Én szerényen és alázatosan a tapasztalatot és miniszterelnöki eredményességet figyelembe véve Bajnai Gordont javasolnám először miniszterelnöknek. A DK-val is azonnal együttműködnék! Gyurcsány Ferencnek azonnal /felajánlanám/ létrehoznék egy leendő kormányszóvivői minisztériumot! (A leendő minisztérium nem nagy létszámú lenne. Ő ott lenne miniszter!) Beszélője ugye meg van és jól is tud előadni! Mellesleg meg Orbán tőle úgy fél, mint az ördög a töménytől vagy az ember a haláltól! Máris a számomra a fontos három ellenzéki párt össze is állhatna jelenlegi nemzetvezetőnk ,,érdekében"? Hajrá egységesen egymás ellen acsarkodó, gyűlölködő, széthúzó Magyarok? Hajrá egyre jobban teljesítő, inflációmentes, családbarát, fiatalok és idősek érdekeit szemelőt tartó Magyarország! Magyarország jobban teljesít, mint 1000 éve! Na, kinek köszönhetitek?”
 • 2. papsajt 2013. augusztus 29. 07:41
  „nem tud letisztulni, megújulni az MSZP és humánus ideológiát képviselni. semmi szocialista eszme nincs ezekben.
  csak a szövetkezés, megalkuvás, hataloméhség tombol a bal oldalon.”
 • 1. kipkop 2013. augusztus 29. 07:27
  „Színjáték az egész, mert feltehetően Bajnai lesz a miniszterelnök jelölt, győzelem esetén az mszp 1 év után megbuktatja - ebben már profik - és Mesterházy lesz a miniszterelnök.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ szerdai nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az augusztus 28-ai KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom