Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A társadalom többsége a zöldek mögött

A környezetvédelemről, a fejlesztések, beruházások környezeti hatásairól végzett lakossági felmérést a Reflex egyesület. A válaszokból kiderült: a lakosság a környezeti szempontból előnyös alternatívákat támogatja.
Kérdőív alapján a közelmúltban hatszáz megyebelit kérdeztek meg telefonon vagy személyesen a reflexesek. Arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondol a lakosság általában környezetünk védelméről, a zöldek tevékenységéről, illetve a fejlesztések, beruházások környezeti hatásairól.
A jelen gondjai mellett a kérdések a jövővel is foglalkoztak. Lajtmann Csaba programvezető, a felmérés koordinátora lapunknak elmondta: sok más mellett feleletválasztással kérdeztek rá, hogy mi a lakosság véleménye egy-egy fejlesztés lehetséges változatairól. Például, hogy a jövőben új utak építésére vagy a meglévő, rossz állapotú utak felújítására kellene-e nagyobb figyelmet fordítani. A megkeresettek 67 százaléka az utóbbira – a környezeti szempontból előnyösebb megoldásra – szánna pénzt, 33 százalékuk voksolt az új utakra. Az új erőművek vagy az energiatakarékossági intézkedések kezdeményezése közül az utóbbi 77, az előbbi 23 százalékban kapott „igen”-t. Vagyis a többség a zöld- szempontokkal – a takarékossággal, a hatékonysággal – ért egyet.
Arra kérdésre, hogy a mezőgazdasági nagyüzemek vagy a sokszínűségre épülő kisgazdaságok kapjanak-e támogatást, a válaszadók 63 százaléka az utóbbiak működéséhez biztosítana forrásokat, míg 37 százalék a terménymaximalizálásra törekvő, gyakran génkezelt fajtákat termelő nagyüzemeket favorizálná. A felmérésben a lakossághoz intézett utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy a vasút vagy a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése kapjon-e nagyobb figyelmet. A megkérdezettek 70 százaléka a gyorsforgalmi utak mellett érvelt, a vasutat 30 százalék fejlesztené. A reflexes programvezető szerint ez „kicsinyített mása” annak a központi tendenciának, amely a közúti fuvarozáshoz szükséges gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének biztosít nagyobb teret.
Lajtmann Csaba a felmérés eredményeként említette: a válaszok megerősítették a Reflex Környezetvédő Egyesületet, valamint az általuk koordinált Nyugat-dunántúli Regionális Környezetvédelmi Fórumot abban, hogy a társadalom többsége támogatja a zöldtörekvéseket. A felmérés további részletei elolvashatók az egyesület honlapján, a www.reflex.gyor.hu címen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérfejlesztés

Babót. A babóti önkormányzat idei tervei között szerepel a település játszótereinek fejlesztése. A… Tovább olvasom