Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A TASZ közérdekű adatigénylést nyújtott be a NAV átvilágításával kapcsolatosan

Az adatigénylés előzménye Horváth András, a NAV felmondott munkatársának pénteki bejelentése volt.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatigénylést nyújtott be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kétnapos átvilágításának részleteit illetően. Erről közleményben tájékoztatta a szervezet szerdán az MTI-t.

Az adatigénylés előzménye, hogy Horváth András, a NAV munkatársa - aki benyújtotta lemondását - egy pénteki sajtótájékoztatón arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. Horváth András hivatali visszaélés miatt feljelentést tett a NAV ellen az ügyészségen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn azt közölte: a tárcavezető a múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a NAV munkáját érintő nyilatkozattal kapcsolatban. A hétvégén lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás, vagy indokolatlan előny biztosítása nélkül - írták.
A tárca közleményében arról is írt, hogy a NAV feljelentést tesz Horváth András ellen, tekintettel "az intézmény működését érintő megalapozatlan, rágalmazó kijelentéseire".

Szerdai közleményében a TASZ arról is írt, hogy a Horváth András, az adóhatóság munkatársa elleni feljelentés bizonyítja, hogy a közérdekű bejelentők védelmét szolgálni hivatott törvény alkalmatlan a szerepére. A szervezet és vállalja a közérdekű bejelentő védelmét az esetleges büntetőeljárásban - tették hozzá.

A jogvédő szervezet úgy véli, hogy sem a hatályos, közérdekű bejelentők védelmét szolgálni hivatott törvény, sem az azt 2014. január 1-jén felváltó, néhány hete megszavazott törvény semmilyen valódi védelmet nem biztosít a bejelentőknek a hátrányos jogkövetkezményekkel szemben.

Mint írták, erre világít rá az állam reakciója, amely szerintük hibás, jogszerűtlen és káros. A TASZ álláspontja az, hogy nemcsak a bejelentő elleni feljelentés aggályos, hanem a probléma korábbi jelzéseinek figyelmen kívül hagyása is. Közlésük szerint nem indítottak belső vizsgálatot az adóhatóságnál sem akkor, amikor azt Horváth András hivatalon belül jelezte észrevételeit, sem akkor, amikor a kormányhoz fordult, pedig az az érintetteknek jogszabályi kötelezettségük is lett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY - A nemzetbiztonsági bizottság előtti kötelező megjelenésről tárgyal a Ház

Az ülés reggel 9 órakor kezdődött, délelőtt egyebek között a területfejlesztéssel és -rendezéssel… Tovább olvasom