Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A TASZ végrehajtást kér az NBH ellen

Bírósági végrehajtást kért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő egyesület a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) ellen, mivel az állami szervezet a jogerős bírósági ítélet ellenére sem tájékoztatta a jogvédőket arról, hogy 2005-ben milyen dokumentumok titkosítása szűnt meg.
A TASZ több állami szervezettől, így a Nemzetbiztonsági Hivataltól, a Pénzügyminisztériumtól, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól és a Legfőbb Ügyészségtől, továbbá az Egészségügyi Minisztériumtól, a Miniszterelnöki Hivataltól, a Budapesti Nyomozó Ügyészségtől, a Budapesti Katonai Ügyészségtől, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatától, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságától, valamint az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságától kért tájékoztatást a náluk folyó minősítési gyakorlatról.

Az NBH főigazgatója nemzetbiztonsági érdekre, és mások jogainak védelmére hivatkozva tagadta meg a tájékoztatást, ezért a TASZ 2006-ban pert indított az NBH ellen, melyet másodfokon, jogerősen meg is nyert. A Fővárosi Itélőtábla úgy látta, hogy az NBH nem a TASZ-nak adott válaszában írt okból tagadta meg a közérdekű adatokra vonatkozóan kért tájékoztatást, hanem azért, mert annak kigyűjtése jelentős munkaterhet jelentett volna. Ezért arra kötelezte az NBH-t, hogy "a másolási költségei megjelölésével" közölje a felperessel hogy az általa kezelt iratok közül milyen okból és mely dokumentumok minősítése szűnt meg 2005-ben és közölje a minősítésük elrendelésével kapcsolatosan rendelkezésükre álló adatokat is.

A tavaly novemberi ítélet 90 napos határidőt szabott az NBH-nak, amely azonban azóta sem tett eleget a kötelezettségének, ezért a TASZ bírósági végrehajtást kért. Amennyiben ezután sem tesznek eleget az adatszolgáltatási kötelezettségüknek, úgy az NBH, illetve a főigazgatója félmillió forintig terjedő pénzbírságot kaphat és ez akár meg is ismétlődhet. A TASZ azonban bízik abban, hogy a végrehajtás hatására megkapja a kért iratokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar mentőcsapat indul Mianmarba

Nyolcfős magyar mentőcsapat indul szombaton Mianmarba. A hat orvos és a két ápoló egy sátorkórházat… Tovább olvasom