Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A tavalyinál több sas telel Magyarországon

Valamelyest nőtt a Magyarországon megfigyelt telelő sasok száma a tavalyi évhez képest - derült ki a VIII. Országos Sasszinkron eredményeinek összesítéséből.
A sasszámláláson 258 felmérő mintegy 475 rétisast, 170 parlagi sast, 1 szirti sast és 3 fekete sast regisztrált. Hajdú-Bihar megyében figyelték meg a legtöbb, azaz 60 rétisast, míg szirti sast egyedül Komárom-Esztergom megyében láttak. Hajdú-Bihar megyében egy, Zala megyében kettő fekete sas telel, Jász-Nagykun-Szolnok megye pedig 51 parlagi sasnak ad otthont.

A felmérést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzeti parkokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve végezte január középső hétvégéjén. Az idei kutatás mintegy 10 ezer négyzetkilométert érintett, amely lefedte a legjelentősebb sastelelőhelyeket, így a nálunk telelő állomány nagy részét sikerült számba venni - közölte az egyesület csütörtökön az MTI-vel.

Az európai szinten is jelentős sasállomány megőrzése azért is fontos, mert az elmúlt öt évben egyre gyakoribbá váltak a madármérgezések, amelyeknek mintegy 100 sas is áldozatul esett. A magyar puszták és vizes élőhelyek megfelelő telelőhelyet biztosítanak a környező országokból érkező sasok számára, amit számos gyűrűzési adat bizonyít. Magyarországon telelnek többek között parlagi sasok Szlovákiából, rétisasok az északi (skandináv és balti) populációkból.

A tavalyi felmérésen mintegy 450 rétisast, 125 parlagi sast, két szirti sast és egy fekete sast figyeltek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az önkormányzatok fekete éve az idei

Az MSZP szerint az elvonások és a létszámleépítések miatt 2011 az önkormányzatok fekete éve. Tovább olvasom