Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

A Technika Háza bebetonozta magát

Ingatlanvagyona egy részét eladogatta az elmúlt években az országban az MTESZ, a reálértelmiséget tömörítő szervezet. A száz százalékban a szervezet tulajdonában lévő értékes szegedi, Kígyó utcai ingatlan az innovációs központnak köszönheti, hogy megmarad.
Valastyán Pál, az MTESZ Csongrád megyei szervezetének elnöke a jellegzetes Kígyó utcai épület előtt. Fotó: Segesvári Csaba
Az utolsó öt évben eladta salgótarjáni, egri, miskolci, nagykőrösi, ceglédi technikai házait az MTESZ, a műszaki értelmiség társadalmi szervezete, hogy likviditási gondjait fedezze. Ha nincs a 2003-ban létrehozott innovációs központ, a szegedi épület is a salgótarjáni ház sorsára jut – jelentette ki Valastyán Pál, az MTESZ Csongrád megyei szervezetének elnöke. Ennek csak egyik oka volt az – mondta –, hogy 2005-től megszűnt a szervezet költségvetési támogatása. Korábban évi 170 millió forintot adott az állam arra, hogy központi apparátusát működtesse, a technikaháza-hálózat üzemeltetési veszteségeit pótolja. Amikor a felhalmozott adósságok mellett ez a bevételi forrás is kiesett, s 2005-öt már 140 milliós veszteséggel zárta a szervezet, végképp attól kellett tartani, hogy elindul a tartalékok további felélése.

Innovációs központ

A Technika Házában található a Regionális Innovációs Ügynökség, Az NFT házhoz jön programja, a ROP közreműködő szervezete, az MFB regionális képviselete, a CIB Bank regionális igazgatósága, a Megújuló Energia- és Környezettechnológiai Innovációs Központ, amely a biogázüzem beruházását készíti elő, az Informatikai Távoktatási Központ, a Cambridge-i Nyelviskola központja és a Megyei Civil Szolgáltató Központ. A ház a műszaki és természettudományi egyesületek közösségi rendezvényeinek is helyet ad abban a nagyteremben, amelyet a rendszerváltás követően csaknem egy évtizedig bálásruha-kereskedők béreltek.

A napokban, június 28-án rendkívüli szövetségi ülésen fogalmazták meg az átalakulás programját – a vidéki szervezetekhez telepített önállóság jegyében – és új elnököt is választottak Gordos Géza műegyetemi professzor személyében (Széles Gábor elnök idén februárban mondott le). Azt a tervet is elfogadták, hogy a veszteséggel működtethető ingatlanokat el lehet adni, ha helyettük kisebb, a feladathoz illeszkedő technika házát vásárolnak. Valastyán, aki az ellenőrző bizottság elnökeként a megújulási program élére állt, el tudta fogadtatni, hogy a „szegedi modell" szerint alakítsák át a központ működését is.

Hogy fenyegette-e az eladás veszélye a szegedi Technika Házát is, arra azt válaszolta a Csongrád megyei elnök, hogy igen, de nem most, hanem 2000-ben: az előző vezetés 6 millió forintos veszteséget halmozott fel és fontolgatta az értékes belvárosi ingatlan eladását. Az új elnökségnek azonban sikerült veszteség nélkül működtetni a házat. A központtal 2003-ban arról is megállapodott, hogy a Kígyó utcai ház tíz évig innovációs központként működhet. Ez bölcs döntés volt: az elmúlt évek vagyonfelélése közepette szóba se jöhetett a Technika Házának eladása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 3. helyért:

Németország–Portugália 3–1 (0–0) Tovább olvasom