Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A tejbombát csak a kormány hatástalaníthatja

Ha az agrártárca termeléscsökkentésre kötelezi a hazai tejelőállítókat, akkor a magyar piac összeomolhat – hangzott el csütörtökön a megyeházán tartott sajtótá- jékoztatón, ahol a résztvevők tejbombát emlegettek.
Néhány nappal azután, hogy Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter bejelentette: a minisztérium hamarosan termeléscsökkentésre kötelezi a hazai tejelőállítókat, a megyei érintettek is megszólaltak. A válság hátteréről annyit kell tudni: éves szinten körülbelül 400 millió liter tej marad a hazai piacon.
A felesleg elhelyezésének egyik módja az export, ez azonban veszteséget (literenként 52 forintot) hoz: a földművelésügyi minisztérium és a Tej Terméktanács februárban kötött megállapodása értelmében fele-fele arányban – vagyis 200–200 millió literben – osztoznak a kiszámítható káron.

Önkéntes korlátozás

A terméktanács a 200 millió liter tej elhelyezésének anyagi forrásait (10 milliárd forintot) biztosította; a minisztérium ugyanezen cél elérése érdekében eddig önkéntes alapú korlátozást vezetett be. A rendelkezés azonban nem hozta meg a várt eredményt: a tárca a rá háruló 200 millió literből csak 30-at tudott kivonni a piacról; 170 millió liter – egyszerűen fogalmazva – a nyakán maradt. Ettől kell megszabadulnia.
„ Az ötszázalékos korlátozást nehéz lesz megbeszélni a tehenekkel" – mondta tegnap Győrben Szalay Győző, a kunszigeti Zöldmező Mezőgazdasági Termelőszövetkezet elnöke. A gazdaság vezetője hangsúlyozta: a miniszteri rendelet szerint havonta 14 ezer liter tejtől kellene megszabadulniuk. De nincs hova tenni a felesleget, s környezetvédelmi okokból a csatornába sem önthetik.

Nyolcmilliárd kellene

Pap János, a Fertő–Hanság rt. főállattenyésztője kijelentette: ha a kormányzat azt akarja, hogy a magyar állampolgárok a továbbiakban is hazai termelésű tejet fogyasszanak, akkor az ágazatnak segítségre van szüksége. A helyzet megoldásához 8–8,5 milliárd forintra lenne szükség, Németh Imre viszont legutóbb azt nyilatkozta: a tejpiaci zavar elhárítására 2 milliárd forint áll rendelkezésre. Medgyasszay László MDF-es országgyűlési képviselő tegnap azt mondta, ezt a tejbombát csak a kormány tudja hatástalanítani. A miniszteri nyilatkozat ismeretében azonban kérdéses, hogy a honatya felvetése teljesíthető-e.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Technológiai előrejelzés

Harmincmillió forintból két év alatt olyan hosszú távú jövőképet tartalmazó tanulmányt készítenek a… Tovább olvasom