Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A teljesség jegyében

A közös kutatómunka „hozta össze" és tartja együtt 35 éve a két pszichiátert. Temesváry Beáta harmadéves medikaként írt TDK-dolgozatot az orvostanhallgatók személyiségjegyeiről akkori tanára, Szilárd János irányításával.
Fotó: Karnok Csaba
A közös kutatómunka „hozta össze" és tartja együtt 35 éve a két pszichiátert. Temesváry Beáta harmadéves medikaként írt TDK-dolgozatot az orvostanhallgatók személyiségjegyeiről akkori tanára, Szilárd János irányításával. Most meg éppen a pszichiátriai társaság februári kongresszusán tartandó Destruktivitás és kreativitás című közös előadásukra készülnek.

Magyarországon ők írták le először – 1979-ben –: az ember élete, személyisége és betegsége a holisztikus szemlélet alapján ragadható meg. (A holosz görög szó, jelentése: teljesség.) Ez és a biopszichoszociális determináció az orvosetikai témáktól kezdve (ahol közös területük az öngyilkosság és az eutanázia kapcsolata), a tudományfilozófiai kérdésekig (például betegség- és egészségfogalom), egészen a résztémákig áthatja munkásságukat.

A gyermekpszichiátria maradt Szilárd professzor szíve csücske, miközben Temesváry főorvosnő az öngyilkosság-kutatás klinikai évei után, most a szegedi városi kórházban az indirekt önpusztítás, az alkoholizmus problémakörével foglalkozik.

Három gyermekük közül kettő szakmai érdeklődése kiegészíti a szülők munkáját. Azt mondják: az érett személyiség jellemzője, hogy meglátja, ami összeköt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 01.18.

Tovább olvasom