Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

A termelésben dolgozóknak ajánlanak munkát

A Rába Futómű Kft. bezárásra ítélt kapuvári üzeméből augusztus óta folyamatosan szállítják el a gépsorokat a cég győri és sárvári üzemébe. A nagycsarnokban tovább folyik a munka, várhatóan december közepéig.
A kapuvári Rába gépsorait augusztus óta folyamatosan szerelik le és szállítják el. Ennek ellenére a termelés az utolsó gépek elszállításáig, december közepéig tart. A gyár további sorsáról kérdeztük Dusza Andrást, a Rába sajtófőnökét.

Kedvező eredmények

– A kapuvári üzem konszolidációja (jelen esetben leépítése) a terveknek megfelelően és a meghatározott ütemben folyik. A napjainkban tapasztalható többletmunka oka kettős. Az egyik, hogy a továbbiakban is szükség van ezekre a termékekre, a másik ok pedig, hogy az átállás idejére a kapuváriak az úgynevezett előretartást is megtermelik – nyilatkozta a sajtófőnök. Megtudtuk még: bár a gazdasági eredmények nagyon kedvezőek az elmúlt időszakban a kapuvári üzemegységben, de ragaszkodnak az üzem leépítéséhez, mivel e termelési mutatók a győri és más telephelyi gyártás esetén kifizetődőbbek. Felmerült ugyanakkor esetleges külsős cégek belépése is a termelésbe.
A kapuvári telep további hasznosításáról Dusza András elmondta: „Tárgyalásaim a telep szakmai befektetőnek való továbbadásáról sajnos eredménytelenül záródtak. Az ipari jellegű hasznosítást továbbra sem vettük le a napirendről, amennyiben nem sikerül ilyen vásárlót vagy bérlőt találni, úgy azt ingatlanként adjuk el."

Győrben és Sárváron

A Kapuváron még dolgozó majdnem száztíz ember sorsáról Visi Ferenc humánpolitikai vezető elmondta: a kapuváriak részére a Rába többféle csomagot is összeállított. Akik vállalják a munkát a cég keretein belül, azoknak a Rába Győrben vagy a sárvári gyáregységben munkahelyet biztosít. Visi Ferenc itt jegyezte meg, hogy ezt a lehetőséget felajánlották a teljes termelőállománynak. Már csaknem ötven ember alá is írta az erről szóló szerződést. Pket, és akik ezt még vállalják, decembertől bérelt buszokon költségmentesen szállítják lakóhelyükről munkába. A Kapuvárról elkerülő dolgozók bére változatlan marad, akiknél azonban nagyobb eltérések voltak a győriekéhez képest, 10 százalékos béremelést kaptak.

Átképzések indulnak

A humánpolitikai vezető szerint a teljes Győrbe került létszám béreit jövő tavasszal vizsgálják felül. A cégnél maradó dolgozók számára még átképzéseket is indítanak. Azok számára, akik nem tudják még eldönteni, hogy maradnak-e a Rábánál, 110 napos kiküldetési státust biztosítanak. Ha valaki nem akar a cégnél maradni, akkor a Rába közös megegyezéses felmondást alkalmaz. Ilyenkor a munkavállaló a törvényi végkielégítésen felül a kollektív szerződés szerinti kedvezményeket is megkapja. A felmondási idő alatt nem kötelező a munkavégzés. Az improduktív dolgozók egy részének szintén ajánlanak Győrben munkát, akikre viszont nincs szükség, a fenti módon bocsátják el.

Előzmények:

Elbocsátások a Rábánál (2003-06-16) >>
Kényszerű elbocsátás (2003-02-24) >>
Munkájukat féltik a dolgozók (2003-06-26) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Birkanyírás (Barbershop)

Tovább olvasom