Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A termelőknek túl olcsó a csirke

A tejesek után most a baromfi- ágazat is állami támogatásra vár. Az ok egyszerű: túltermelés van a belföldi piacon. A hazai kereskedelmi láncok a csökkenő hazai kereslet miatt csökkentették az amúgy is alacsony átvételi árakat.

Túltermelési válság

Állami támogatás nélkül összeomlás fenyegeti a baromfiágazatot – látott napvilágot nemrég a hír. A legnagyobb problémát a túltermelési válság és a vele járó alacsony bel- és külpiaci árak jelentik. Az ágazatnak csak állami segítséggel lehetséges a talpon maradása, ugyanis idén már négymilliárd forint veszteséget könyvelhetnek el. A baromfitermékek ára nominálisan alig több az öt évvel ezelőttinél.
A kistermelők az alacsony felvásárlási árak miatt csökkenthetik a felnevelendő baromfiak számát. Így van ezzel a neve elhallgatását kérő halászi csirketenyésztő is.

Nem kötöttünk szerződést

– Idén nem kötöttünk a vágóhíddal szerződést, mivel nem sikerült megállapodnunk az árban – kezdte a férfi. – Külföldről behozzák 17 forintért a csirkecombot, s mi ezzel nem tudunk versenyezni. A táp ára, a felnevelés költsége folyamatosan nő, a felvásárlási ár pedig egyre alacsonyabb lesz, a termelőnek nem adnak semmit. Sikerült elérniük azt, hogy ma már csak annyit csirkét nevelünk, amennyit itt a környéken el tudunk adni. Régen öt-hatezer jószágot is leadtunk a vágóhídra, ma jó, ha kétezerrel foglalkozunk. Ott körülbelül 200 forintot kínálnának kilójáért, amiből még az önköltség sem fedezhető. Állami támogatást csak akkor kaptunk, amikor vágóhídra adtuk a baromfit, ám ekkor is csak a leadott mennyiség utáni hét százalékot kaptuk meg. Mi továbbra is szívesen vinnénk oda a csirkéinket, de ennyi pénzért nem éri meg.

Bizonytalan a kereslet

Könnyebb volt régen, amikor leadtuk a baromfit. Idejöttek, felrakták az állatokat a teherkocsira, aztán egy óra alatt el is vitték az összeset. Most meg elég nagy a bizonytalanság, hogy lesz-e a környéken vevő, s ha igen, mikor? Annak idején elkészítettük a nagy baromfineveldét, most pedig nem tudjuk rendesen kihasználni.
Mára már csak azok adják le a vágóhídra a csirkéiket, akik a megszűnt téesztelepek épületeit megvették, s hosszú távú szerződést kötöttek a felvásárlóval. Mivel az ingatlanokra általában kölcsönt vettek fel és ezt törleszteniük kell, ezért ők nekik kénytelenek leadni az állataikat – tudtuk meg a halászi termelőtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen internet a NeoPhone-nal

A NeoPhone virtuális magánhálózatán (VPN) keresztül, előfizetés nélkül is elérhető a Tovább olvasom