Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A természet szépítő ereje

A biokozmetikumok esetében alapfeltétel, hogy természetes anyagokból készüljenek, de ez nem elég: a növényeknek ökológiai művelésből kell származniuk, mentesnek kell lenniük a műtrágya- és rovarirtószer-maradványoktól, a géntechnológiától és radioaktív sugárzástól – hangzott el a természetes kozmetikumok nürnbergi kiállításának, a Vivanessnek a sajtótájékoztatóján.
Nem elég, hogy egy kozmetikai arckrémre ráírják hogy aloé verával, avokadóval vagy uborkával próbálja szebbé tenni az arcbőrt. Azt is igazolni kell, hogy a termék nem tartalmaz például formaldehidet vagy formaldehid-származékot, szintetikusan előállított zsírt, bizonyos aromákat vagy pézsma- és kőolajszármazékokat.

A csomagolás sem mindegy: ennek alapanyagait is korlátozzák. Az már magától értetődik, hogy állatokon nem tesztelik ezeket a csodakrémeket és más készítményeket.

A biokozmetikum alapvető jellemzője, hogy hozzáadott illattól mentes, csekély benne a tartósítószer, azaz igen rövid ideig tartható el. Azok a termékek, amelyekről azt állítják, hogy házilagosan, kézzel készülnek, még nem biztos, hogy átmennének ezen a szigorú, több fázisból álló vizsgán. Magas áruk ellenére sem kerülhetnének egy ilyen kiállítás standjaira.

Amint arról Némethy Márta, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szakreferense tájékoztatta az MTI munkatársát, Franciaországban bővül a leggyorsabb ütemben a természetes kozmetikumok piaca: a kereskedők beszámolói szerint a növekedés üteme egy éven belül 5-ről 15 százalékra nőtt. Az Organic Monitor nevű szervezet tanulmánya szerint a természetes kozmetikumok piacának volumene Európában egymilliárd euróra tehető, évente pedig 20 százalékkal is nőhet, ami példátlan mértékű fejlődés.

A legutóbbi budapesti VitalWorld szépségipari kiállításon ugyancsak jellemző volt a természetes anyagokból készült kencék előretörése, bizonyítva, hogy a gyógynövények, valamint a hétköznapi zöldségek, gyümölcsök, virágok tartalmazzák a legjobb hatóanyagokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukarestben túl szerénynek tartják a román biztos feladatát

A román politikusok egy részének öröme nem teljesen felhőtlen az ország leendő uniós biztosának… Tovább olvasom