Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

A terror mementói

Giber Katalin magyaróvári tanársegéd golyószaggatta, véres lódenkabátja és Schwendtner Ferenc, a „biciklis ember" szilánkok lyuggatta kerékpárja jelöli 1956 mosonmagyaróvári iszonyatát a budapesti Terror Háza múzeumban.
A Hansági Múzeum ’56-os kiállításának darabjai kölcsönvétel útján kerültek a hírhedt Andrássy út 60.-ba. A múzeumi tárggyá szelídült felöltő és a kerékpárvilla útja persze nem volt egyszerű.

Még 2000 nyarán kereste meg a XX. Század Intézet munkatársa, az akkor még csak tervezett kiállítás rendezője, dr. Őze Sándor Takács Istvánt, a mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület elnökét és e sorok szerzőjét, hogy szakértőként segítsenek összeállítani egy olyan történeti anyagot, mely az 1956. október 26-i véres ipartelepi sortüzet idézi föl. A két konzulens 2001 februárjában az Andrássy 60. egykori pincéjében tekintette meg a tervezett mo sonmagyaróvári emlékhelyet, majd egy multimédiás anyagot készített a sortűzről s a nemrég lezárult perről.

Három tárgyat is ajánlottak a kiállítástervezők figyelmébe: Vass László egykori akadémista véres diák igazolványát, Giber Katalin tanársegéd lövedékek szaggatta lódenkabátját és a mosonmagyaróvári vérengzésről elsőként nyilvánosan megszólaló Schwendtner Ferenc laktanya előtt szitává lyuggatott biciklijének maradékát. A két utóbbi tárgyat korábban az ’56-os Egyesület adományozta a Hansági Múzeumnak. A Lajta-parti gyűjtemény végül Schmidt Mária főigazgató kérésére kölcsönadta a mementónak szánt darabokat a Terror Házának.
A lóden egykori tulajdonosa, dr. Zsinka Józsefné Giber Katalin a karján és felsőtestén súlyosan meg sérült a példátlan gaztett nyomán, Schwendtner Ferenc pedig az egyik lábát veszítette el a gyásztéri pergőtűz és gránáteső következtében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem sértettek kampánycsendet az interneten

Nem történt súlyos kampánycsendsértés az interneten: mind a… Tovább olvasom