Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

A tervezettnél is kisebb lehet a költségvetési hiány

Az idén a belső és külső gazdasági egyensúly is jelentősen javul, így akár már idén teljesülhet az államháztartás GDP-hez viszonyított 3,6 százalékos hiánya, azaz a maastrichti kritérium.
A reálkeresetek az üzleti szférában már emelkednek, ugyanakkor az infláció és kamatszínvonal magas marad - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt., az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzéséből.

Az államháztartás hiánya az év első öt hónapjában az éves előirányzat 40 százalékát sem érte el, ami lényegesen alacsonyabb a szokásosnál. A külkereskedelmi mérlegben az első négy hónapban - a cserearány-romlást okozó energiaár-növekedés ellenére - 330 millió euró aktívum keletkezett, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Az infláció viszont a tavalyi nagyon magas szintről csak igen lassan mérséklődik. Az első öt hónap átlagában 6,9 százalékos áremelkedés történt, április végére az index 6,6 százalékra csökkent, májusban pedig ismét 7 százalékra ment fel. A világméretű áremelkedés nyomán az infláció már a térség szinte mindegyik országában - Szlovákia és Lengyelország kivételével - azonos vagy magasabb a magyarnál.

Idén az államháztartási hiány várhatóan kisebb lesz a törvényben jóváhagyottnál, 4 százalék helyett 3,8 százalék. Így Magyarország már az idén teljesítheti is a 3,6 százalékos maastrichti kritériumot, azonban ezzel együtt is valószínűleg Magyarországon lesz a legmagasabb államháztartási hiány az EU-ban.

A költségvetési kiigazítás megkezdésétől az idei évig végbemenő egyenlegjavulás több mint 40 százaléka a közterhek növekedéséből, 20-20 százaléka a bér- és a dologi kiadásokból, illetve 15 százaléka a beruházási kiadások visszafogásából adódik.

A GKI-Erste elemzés szerint az év végéig a külgazdasági egyensúly tovább javul. A folyó fizetési és tőkemérleg hiánya az I. negyedévben - az EU-támogatások élénkülése következtében - látványosan, 0,6 milliárd euróval csökkent, míg a külföldi működőtőke beáramlása 0,6 milliárd euróval növekedett. Az év egészében a külső finanszírozási igény 3,5 milliárd euróra, a GDP 3,2 százalékára csökken a tavalyi 4 százalékról.

Az infláció fő hajtóereje 2008-ban már nem az államháztartási kiigazítás, hanem a világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak növekedése. Az éves átlagos infláció 6,5 százalékra, az év végi árindex pedig 5,5 százalékra mérséklődik. A világ többi részéhez hasonlóan a magyar inflációs várakozás mértéke is feljebb tolódott.

A GKI-Erste előrejelzése kiemeli: az egyensúlyjavítás szükségszerű negatív hatásai főleg tavaly érték a gazdaságot. Az idén, amikor a világban lassul a gazdasági növekedés és fokozódik az infláció, Magyarországon éppen fordítva történik: a tavalyi rendkívül alacsony szinthez képest gyorsul a gazdasági fejlődés, s nagyon magas szintről, de lassul az áremelkedés.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. homer 2008. július 07. 22:43
  „A két évvel ezelőtti hiányhoz(10%) viszonyítani és a csökkenés mértékével "mellett veregetni" sztem több mint pofátlanság!! Nem kellet volna "feltornázni" a hiányt 10 %-ra :(”
 • 30. strangerrr 2008. július 07. 22:09
  „Helyesbítek 50 %os közalkalmazotti béremelés volt anno.”
 • 29. strangerrr 2008. július 07. 22:07
  „Hát akkor nézzük:

  "2, ...Így Magyarország már az idén teljesítheti is a 3,6 százalékos maastrichti kritériumot, azonban ezzel együtt is valószínűleg Magyarországon lesz a legmagasabb államháztartási hiány az EU-ban. (27 állam van most ben!)"

  Mivel két éve 10 % ról indultunk, így a 3,6 álomszerű.

  "3, költségvetési kiigazítás megkezdésétől az idei évig végbemenő egyenlegjavulás több mint 40 százaléka a közterhek növekedéséből, 20-20 százaléka a bér- és a dologi kiadásokból, illetve 15 százaléka a beruházási kiadások visszafogásából adódik."

  Ezzel mi a baj? Újdonság? Ettől hívják államháztartásnak. Amikor 100 %-os közalkalmazotti béremelés volt, azt is ebből fizettük.

  "Másoktól elvenni tudnak országunk vezetői, de biztonságot teremteni, növekedési pályát felvázolni, munkahelyeket létrehozni, életszínvonalat emelni, "szebb jövőt" megalapozni, stb., stb., az nem tudnak. Eddig erről szólt a 6 éves uralkodásuk."

  Fekete-fehér világkép, megcsépelve egyjóadag kádárista demagógiával: "Adjon az állam!"

  "2007, Adó- és járulékelvonás a munkaerőköltség %-ban, az OECD (30) országokban.
  Magyarország 29-ik 54,4 %"

  Ehhez képest: "Adjon még az állam!" De hát nem nagy az adó és járulékelvonás?
  Tehát: 10 %os hiánynál legyenek kicsit az adók és adjon sokat az állam... na ebből lett volna féléven belül államcsőd.

  "És egy kicsi a Hankoknak...(aza megint a pártagokank)
  Nem hatékony a Duna-híd
  Az M8 autópálya dunaújvárosi Duna-hídja előrehozott beruházás, a hídhoz kapcsolódó autópálya szakaszok a jelenlegi tervek szerint csak 2015-re készülnek el, ezért a hatékonysági követelmények nem teljesülnek."

  Dettó mint az M9 szekszárdi hídja. Ugyanis már a Fidesz kormány alatt is tudták, hogy nincs pénz egyszerre hidat, és elé és utána 150 km autópályát építeni. Ez megint egy olyan "érv" amit a laikusnak el lehet adni.

  Elnézést, hogy ellenvéleményem van. A más véleményt elfogadom, akiknek ellentmondtam azokat nem személyükben támadom, csak a véleményükkel nem értek egyet. Csapkodó voltam a késői orára tekintettel.”
 • 28. Gábor1234 2008. július 07. 21:42
  „Indexen volt:
  (Egy kis pénz a párttagoknak.....)
  Törvényen kívül
  A sztrádatörvény 2007. júliusi módosítása után az Országgyűlés ellenőrző szerepe korlátozottan érvényesült az ÁSZ szerint, azóta ugyanis nem jogszabály tartalmazza a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének éves ütemezését, a beruházások befejezésének időpontját és az előkészítés alatt álló gyorsforgalmi útszakaszokat. 2006-ban és 2007-ben a törvényben előírt kormánybeszámolók nem készültek el, az Országgyűlés nem kapott tájékoztatást a gyorsforgalmi úthálózat építésére fordított pénzeszközök felhasználásáról, a folyamatban lévő fejlesztésekről.

  És egy kicsi a Hankoknak...(aza megint a pártagokank)

  Nem hatékony a Duna-híd
  Az M8 autópálya dunaújvárosi Duna-hídja előrehozott beruházás, a hídhoz kapcsolódó autópálya szakaszok a jelenlegi tervek szerint csak 2015-re készülnek el, ezért a hatékonysági követelmények nem teljesülnek.”
 • 27. Zöld 2008. július 07. 21:22
  „Szeretnék néhány adatot leírni, mert természetesen minden adat önmagában öröm, de egy kicsit olyan a mostani kormány, mint a az apuka a családban, aki azzal kérkedik, hogy milyen jól keres, mert most vettek egy 20 éves Ladát 100év hitelre, erre meg az asszony óvatosan jelzi, hogy amúgy az utcában már mindenki mondjuk Forddal meg Opellal jár, max 2 évessel...

  Sajnos az adatok mind 2007-esek, de a 2008-nak még nincs vége, agy nézzük az MSZP-SZDSZ koalíció 5-ik évét:

  2007, Infláció az Európai Unióban, 27 országban vizsgálva:
  Magyarország 26-ik 7,9%

  2007, Adó- és járulékelvonás a munkaerőköltség %-ban, az OECD (30) országokban.
  Magyarország 29-ik 54,4 %

  És akkor nézzük a közvetlen szomszédokat:
  Vásárlóerő- paritáson számított egy főre jutó éves bér (dollár)
  Csehország: 13485
  Lengyelország: 11350
  Szlovákia: 11198
  Magyarország: 9822

  Szóval mindig viszonyítsál a környezetedhez.....Akkor nem csapnak be.”
 • 26. maci52 2008. július 07. 21:07
  „Még mindíg vannak akik az elmúlt 6 évet az Orbán nyakába varrják? A Vörös Hadsereget meg apácák gyülekezetének nézik.”
 • 25. cyntia 2008. július 07. 18:26
  „EMBEREK!
  A NAIVSÁGNAK NINCS HATÁRA, ANNAK A LEVÉT ISSZUK.
  AKI IGAZAT MOND, AZT NEM AKARJUK ELHINNI, DE AKI HAZUDIK, AZT PRÓBÁLJUK IGAZNAK HINI!
  NEM VOLT ELÉG 50 év?
  kudaj, Cc, cyt, JÓZAN látja helyesen a helyzetet, sajnos valóban szívjuk folyamatosan, mint a torkos borz.
  És ez igy is lesz mindaddig, mig ez a kormány lesz.
  Semmi nem lett jobb, csak állandóan valótlant állitanak, hogy lássuk már az alagút végét!
  AZ PEDIG TOVÁBBRA IS SÖTÉT ÉS LÁTHATATLAN!”
 • 24. Cc 2008. július 07. 18:12
  „Lehet, de, hogy mi szopni fogunk mint a torkos borz, az viszont egészen biztos.”
 • 23. cyt 2008. július 07. 17:59
  „Másoktól elvenni tudnak országunk vezetői, de biztonságot teremteni, növekedési pályát felvázolni, munkahelyeket létrehozni, életszínvonalat emelni, "szebb jövőt" megalapozni, stb., stb., az nem tudnak. Eddig erről szólt a 6 éves uralkodásuk.”
 • 22. G8 2008. július 07. 17:52
  „Magorka!

  Szerencséd lehet, mert valószínűleg nem jártál átlag magyar kórházban ez elmúlt években. Orvos- és nővérhiány van, a kórházi gyógyszerek nagy részét a gyógyszergyártók (módjuk nem teljesen önzetlenül) adják össze, vagy a beteg viszi magával. Ha meg bajod van, 3 hónap múlva kapsz időpontot. Addigra már semmit nem tudsz a széfbe rakni sokszor....”
 • 21. hiányra gyúrunk. 2008. július 07. 17:51
  „Hála a konvergencia programnak, minden állami pénzt visszatartottak a kifizetés előtt és minden kintlévőséget megpróbálnak behajtani. Csakhogy ennek hatására leállt a magyar gazdaság egy jelentős része. Pl az építőipar 25 %-kal esett vissza, de a gazdaság szereplői szinte minden területen arra panaszkodnak, hogy csökkent a megrendelés, nincs pénze az embereknek. Ennek hatására igen sok vállalkozás a túlélésre hajt, jelentős számban meg tönkremegy. Az államháztartási egyensúlynak ez lett az ára. Következmény a GDP soha nem látott, alig a mérési határ felett stagnál. Aki tehát isteníti ezt az adatot, az ezzel is számoljon. Évekkel visszavetette az országot ez a szép "siker".
  Nekem nem kell ilyen áron az EURO. A gazdaság növekedésének elmaradása nem maradhat így, mert végkép lemaradunk. Az emberek és a vállalkozások tartalékai is végesek. Csak újabb beruházások indíthatják el a gazdaságot a növekedés útján. Erre várnak a kormányban. A lehető leghosszabban kihúzni, az emberek végső tartalékait is felhasználni, azután majd engednek a szorításon, de ez a választások előtt lesz csak. Csakhogy akkor ismét növekedni fog az államháztartási hiány. Ez a taktika nem jó.”
 • 20. Józan 2008. július 07. 17:37
  „Akkor nézzük csak a cikket:

  Az Mszp (SZDSZ most vadházasságban) 6 éve van hatalmon,
  Tehát hat éve:
  És akkor idézett az írásból:
  1, A reálkeresetek az üzleti szférában már emelkednek, ugyanakkor az infláció és kamatszínvonal magas marad - ...
  2, ...Így Magyarország már az idén teljesítheti is a 3,6 százalékos maastrichti kritériumot, azonban ezzel együtt is valószínűleg Magyarországon lesz a legmagasabb államháztartási hiány az EU-ban. (27 állam van most ben!)
  3, költségvetési kiigazítás megkezdésétől az idei évig végbemenő egyenlegjavulás több mint 40 százaléka a közterhek növekedéséből, 20-20 százaléka a bér- és a dologi kiadásokból, illetve 15 százaléka a beruházási kiadások visszafogásából adódik.
  4, A folyó fizetési és tőkemérleg hiánya az I. negyedévben - az EU-támogatások élénkülése következtében - látványosan, 0,6 milliárd euróval csökkent (Eu pénz nélkül mi lett vaolna a 6 évben?)”
 • 19. Magorka 2008. július 07. 17:36
  „A széf speciel jó ötlet volt, a kórházakban elég sok betegből lesz nem kívánatos szarka ha a karóra, mobiltelefon, ékszer ott van a szekrényre kitéve őrizetlenül.”
 • 18. Humgor 2008. július 07. 17:26
  „Az én kedvencem a kórházi széf ügy. Minden magyarországi kórházzal megrendeltették a miniszéfeket. Van ahol ez közel másfél milliós tétel volt.
  Székely Tamás, az új miniszter pedig kijelentette, mégsem kellenek. És most ott van a kórházakna a töménytelen megvásárolt széf....”
 • 17. Jobbközép 2008. július 07. 17:10
  „Portfolio.hu:

  Egyre gyorsuló ütemben zsugorodik a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon, miután júniusban folytatódott a tőkekivonás, amelyet ezúttal az alapok hozama minimális mértékben sem tudott ellensúlyozni, tekintve hogy ágazati szinten erőteljes negatív teljesítményt voltak kénytelen az alapkezelők elkönyvelni. Az alapokban kezelt vagyon így hajszálnyira megközelítette a tavaly szeptemberben túlszárnyalt "lélektani" szintet, és mintegy 3010 milliárd forintot tett ki a hónap végén a BAMOSZ legfrissebb adatai alapján.”
 • 16. Jobbközép 2008. július 07. 16:57
  „Strangerrr

  Olvasd el az ÁSZ jelentését a völgyhídról. Oda még a déduokád nyugdíjját is beépítették.....”
 • 15. Jobbközép 2008. július 07. 16:55
  „Csak egy példa


  http://www.inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-211107”
 • 14. xben 2008. július 07. 15:48
  „Hurrá, 2010-re megint egyenesbe jövünk! Legalábbis az államháztartás. Pedig a lényeges reformokat nagy "népi" összefogással sikerült megakadályozni. Nehogy má vizitdíjat, meg korházi napidíjat kelljen fizetni. Stb. Szóval így minden maradhat a régiben, úgy ahogy Kádár apánk idejében kitalálták. Az eredmény már így is megvan. Faragtunk innen is onnan is egy kicsit, oszt jóvan.
  Viktor király pedig 2010-es megkoronázása után (remélem a Duna jegén) ismét szórhatja majd a zsét! Elvégre lesz miből!
  Éljenek a politikusaink, akik azt teszik és azt mondják, amit mi akarunk. A pénz pedig nem számít! 2015 tájékán majd szorítanak egy kicsit megint a nadrágszíjjon, addig meg ők is megélnek legalább!”
 • 13. strangerrr 2008. július 07. 15:40
  „Bár abszolut nem a témához tartozik (elnézést érte), de a Köröshegyi völgyhidat az Orbán-kormány idejében hagyták jóvá...

  Elfogadom, hogy az ötven akárhány milliárdos völgyhíd egyszeri pazarlás , de akkor az ötszázvalahány milliárdos gyógyszerkasszahiány micsoda? Ennyivel támogatjuk évente a gyógyszergyártókat, és mivel nem lesz EÜ reform ez továbbra is igy lesz minden évben...”
 • 12. maci52 2008. július 07. 15:12
  „Lesújtó képet fest az Állami Számvevőszék (ÁSZ) friss jelentése az autópálya építésekről. A szervezet vizsgálatából kiderül: a 2007-re tervezett átadások közül egy sem történt meg, a beruházói költségeket nem tervezték megfelelően az autópálya-építéseknél, sőt egyes beruházásoknál a minőségi tanúsítványok mind a mai napig nem készültek el. A Kőröshegyi völgyhíd pedig - úgy, ahogy van - pénzkidobás volt.
  WWW.hirszerzo.hu KINEK HIGGYÜNK?ELVTÁRSAK????


  Pénzkidobás volt a Kőröshegyi völgyhíd.”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afrikából hozzák a nyerscukrot a kaposvári gyárba

Dél-Amerikából és Afrika fejlődő országaiból származó nyerscukrot dolgozhatnak fel jövőre a… Tovább olvasom