Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A tervezettnél későbbre dolgozzák fel a népszámlálási adatokat

A népszámlálás adatainak feldolgozása később történik meg, mint ahogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) eredeti ütemtervében szerepelt, de ez nem veszélyezteti az adatok pontosságát és megbízhatóságát - tájékoztatott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszában.
Lamperth Mónika (MSZP) azután fordult a tárcavezetőhöz, hogy az Index hírportál megírta: mostanában kellene befejeződni a munkának, de még bele sem kezdtek a múlt év októberben 19 milliárd forintos költséggel lezajlott népszámlálás kérdőíveinek gépi feldolgozásába. Lassan másfél éve húzódnak a közbeszerzési eljárások, "minisztériumok és lobbisták birkóznak a háttérben", miközben a KSH statisztikusai hiába várnak az adatokra, a kitöltött 50 millió oldalnyi kérdőív raktárakban áll - írta az Index, megjegyezve: a népszámlálás első rendszerezett adatai és tanulságai csak 2013 tavaszán láthatnak napvilágot, az eredeti tervekhez képest egy év késéssel.

Navracsics Tibor válaszában megerősítette, hogy a cikkben szereplő, a népszámlálási adatok feldolgozásával és az ahhoz kapcsolódó eljárásokkal kapcsolatban állított tények megfelelnek a valóságnak, ez azonban - tette hozzá - nem vonatkozik a benne foglalt "értékelő és magyarázó jellegű újságírói találgatásokra". Mint írta, a késedelem nem veszélyezteti az adatok pontosságát és megbízhatóságát.

A tárcavezető közölte: felelősnek érzi magát azért, hogy a népszámlálási adatokat a lehető legkisebb kockázattal és költséggel, illetve a legjobb minőségben dolgozzák fel. "Ahogy eddig, a továbbiakban is elvárom és megkövetelem az ügyben érintett minden kormánytisztviselőtől és szakmai vezetőtől, hogy saját felelősségi területén ebben a szellemben járuljon hozzá a folyamat sikeréhez, és ne csak a minőségi tényezők egyikét vagy másikát emeljék ki, mint a feladat sikeres teljesítésének fő kritériumát" - olvasható a parlamenti honlapon közzétett miniszteri válaszban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütéssel köszönte meg, hogy kimentették a füstölgő autóból

Ököllel megütötte segítőjét az a férfi, akit egy oldalára borult, füstölgő autóból mentettek ki a Lovászi és Leni közötti útszakaszon. Tovább olvasom