Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

A Tesco-t több millió forintra bírságolják

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzései során több területen is szabálytalanságokat állapított meg a Tesco Globál Áruházak Zrt.-nél, és emiatt "több millió forintos munkaügyi bírság kiszabása várható" - közölte a főfelügyelőség.
A büntetés pontos összege még változhat, így később kerülhet nyilvánosságra.

A Tesco Globál Áruházak Zrt.-nél lefolytatott helyszíni ellenőrzések, bizonyítási eljárások, valamint a beszerzett iratok alapján általánosan megállapítható, hogy a jogsértések a munkaidő-nyilvántartási kötelezettség, a munkaközi szünet kiadása, a vasárnapi munkavégzés szabályai, a szabadság és a pihenőidő megfelelő kiadása, a rendkívüli munkavégzés bérpótlékának megfizetése, a napi munkaidő felső mértéke, a munkaidő-beosztásra, készenlétre, és a munkabérre vonatkozó jogszabályok betartása körében történtek - olvasható a közleményben.

A közöltek szerint egy, az OMMF Közép-magyarországi Munkaügyi Felügyelőségénél tett szakszervezeti bejelentés alapján végrehajtott ellenőrzés tapasztalatai indokolták azt, hogy valamennyi régiós felügyelőség vizsgálatot indítson az illetékességi területén található Tesco áruházaknál.

A július 27. és október 13. között végzett országos ellenőrzést megelőzően már korábban is voltak vizsgálatok az egyes régiókban munkavállalói, illetve szakszervezeti bejelentések alapján - fűzi hozzá az OMMF.

A munkaügyi ellenőrzések alkalmával a hatóság azt vizsgálta, hogy a kereskedelmi áruházlánc üzleteiben betartják-e a munkaidő, pihenőidő -, valamint a rendkívüli munkavégzés és ellentételezés szabályait. Emellett vizsgálták a szabadság nyilvántartására és kiadására vonatkozó szabályok betartását is.

A közleményben az OMMF hangsúlyozza, az országos vizsgálat a hatóság számára néhány olyan, a munkavállalókat hátrányosan érintő jelenséget is középpontba állított, amelyek igazolhatóan, több nagyobb kereskedelmi vállalkozás gyakorlatában is előfordulnak.

Ilyen például az alultervezett munkavállalói létszám, amikor a létszámszükséglet megállapításakor nem veszik figyelembe a törvényes távollétek - szabadság, betegség - mértékét. Az emiatt szükségszerűen keletkező létszámhiány pótlásaként olyan munkaszervezési megoldásokat választanak, amelyek elsősorban csak a munka- és pihenőidőre vonatkozó előírások megsértésével lehetségesek.

Általános felügyelői tapasztalat az is, hogy a munkaügyi hatóság ellenőrzéseit megnehezíti a munkáltató és a munkavállaló közötti kényszer-együttműködés, s mivel a munkavállalók féltik állásukat, nehezen nyílnak meg a szabálytalanságok feltárásában, illetve nem szívesen működnek ebben közre.

Olvasóink írták

 • 19. FERO 2010. november 20. 20:44
  „Több ilyen ellenőrzés kellene.A fent leírt körülmények nem csak a kereskedelemben tapasztalhatóak.

  Kísértetiesen hasonló állapotok uralkodnak a legnagyobb /kűlföldi tulajdonú/ pénzszállító cég vidéki
  telephelyein. A BP.-ek nem vállalták be a " 240 órás készenléti jellegű "szerződést.Nekik volt igazuk.
  A vidéki telephelyeken nincs szakszervezet,üzemitanács, vannak viszont a fent leírt állapotok...”
 • 18. exdeus 2010. november 02. 07:12
  „Sziasztok!

  Itt is be kellene vezetni az arányos büntetést. Értem ezalatt azt, hogy mondjuk az előző éves bevétel x százalékát kellene fizetniük, akkor talán jobban elgondolkodnának. Önkormányzatnál pedig az előző éves költségvetés x százaléka lenne a szankció.
  Egyébként való igaz, hogy félnek az emberek, magyar sajátosság lenne? Lehet...talán máshol jobbak a munkalehetőségek.

  Azt pedig kár idevenni, hogy hol és miként próbálnak átverni. Van lehetőséged reklamálni, ha pedig nem teszed, az a te bajod.”
 • 17. pltsgirl 2010. október 28. 23:38
  „Nagyszeru..Rohadek Tesco! Fizessen csak!! Megerdemli..
  Ezentul hatha a WCre sem engedett es ehes dolgozok keszsegesebbek es kedvesebbek lesznek a vasarlokhoz es az ember fia/lanya szivesenbben jar oda.”
 • 16. nikyke 2010. október 28. 21:43
  „Elég lenne az nekem egy havi fizetésnek, amit csak egy-egy nap "véletlenül" mellé ütnek vagy "elnéznek". :))”
 • 15. történész 2010. október 28. 19:05
  „ne má...állami vállalatoknál is alultervezett létszám van..15 % bértömeg csökkentés, változatlan szolgáltatás,,na ennyi.”
 • 14. történész 2010. október 28. 19:05
  „ne má...állami vállalatoknál is alultervezett létszám van..15 % bértömeg csökkentés, változatlan szolgáltatás,,na ennyi.”
 • 13. KamuNeni 2010. október 28. 18:20
  „Miert?? jobb lenne ha elkuldenek azokat akik szabadsagra mennek vagy betegek lesznek?
  Mert azt is tehetnek es akkor uj dolgozokat tudnanak felvenni helyettuk elkerulve ezeket a bunteteseket amibol az allam le es amivel cegek es munkahelyek ezreit teszi tonkre.

  Tobb ertelme lenne??”
 • 12. pityesz76 2010. október 28. 18:16
  „11. hozzászólás nikyke 2010.10.28. 17:33
  ot az árleolvaso dugd alá a cucott, vagy kb 10 másodperc mig megnézed annyi e az annyi..nem védem őket de bármi hihetetlen és elképzelhetetlen ott is emberek dolgoznak....ha bajod van nyisd ki szád és meghallgatnak, legalábbi engem még sose zavartak el.................”
 • 11. nikyke 2010. október 28. 17:33
  „Így is van neki annyi haszna, hogy a kisujjából kirázza azt a kevéske büntetést. :)) Vannak átverései is: pl. az áru fölött hatalmas betűvel hirdeti, hogy AKCIÓ. Oké rendben. Viszont a pénztárnál amikor az árat beütik ott már nincs akció, ott már rendes ár van. Itt a kész átverés!!! :)) Ez csak egy példa a sok közül. :))”
 • 10. troppauerhummer 2010. október 28. 16:52
  „KEVÉS!!”
 • 9. matkovic 2010. október 28. 16:49
  „Jaj,szegény Tesco! Mindjárt ríva fakadok!”
 • 8. dblaci 2010. október 28. 16:41
  „Több millió. Értem. Hát ez biztos elveszi a kedvét a további jogsértéstől, kb. fél órás bevétel kiesés...”
 • 7. papsajt 2010. október 28. 15:08
  „mennyit spórolt a Tesco azzal hogy nem fizetett túlórát? szerinem 1-2 milliós bírság mellett is megérte nekik”
 • 6. dühös 2010. október 28. 14:18
  „4. hozzászólás triniti 2010.10.28. 13:49

  Nem kell olyan messzire menni.
  Szegeden az egyetemen sem tudja az ismerősöm kivenni a szabadságát, évek óta megy a cirkusz, meg időnként a Munkaügyi Felügyelet, bírságolnak is. Úgy tűnik, idén is elveszti a szabadsága egy részét.
  Miről beszélünk?
  Mindenki be van sz@rva a közszférában várható leépítések miatt.
  Ennyit a jogállamról. Ami úgy rohadt, ahogy van.”
 • 5. FuegoNoche 2010. október 28. 14:07
  „Az egyik ismerősöm a Tesco-ban dolgozik. azt mondja, hogy elég furcsa beosztásuk van. minden nap más időpontban kezd, nincsenek a napok összehangolva, emiatt tervezni sem tud.ráadásul , ha valami igénye lenne, azt előző hónap 10. éig le kell adnia, mert csak akkor tudják belekalkulálni a készítendő beosztásba.Hát honnan tudnád pl december10 előtt, hogy január 19 én lenne-e dolgod, és akkora esetleg szabadnap vagy szabadság kellene ?!
  Azt mondja, hogy számítógép csinálja a beosztást. a készítőjének meg kell adnia kritériumokat,hogy mettől meddig mehet az illető. a gép megnézi, hogy az adott napra menny emberre van szükség, és elkészíti a beosztást. Figyelembe eszi, hogy a szabadnapok meglegyenek, és azt is, hogy a két műszak között 13 órának el kell telni.Ez rendben is van JOGILAG , de azt nem nézi a gép, hogy egyet mész dolgozni, egyet nem , aztán megint egy meló, egy pihenő, aztán meg mész 6 napot zsinórban, egy pihenő, és megint 6 nap munka.Az elosztással van a gond!
  De erre ezek szerint nincs megoldás, és a munkaügyi felügyelet sem köthet bele, mert ismétlem JOGILAG rendben van.
  Emberiesség kérdése - lenne.
  De egy multiban csak darab vagy. Ha nem tetszik el lehet menni, majd jön helyetted más. száz másik jelentkező van.
  Ő már majd´ 10 éve ott van de még most sem ismerik el a munkáját!”
 • 4. triniti 2010. október 28. 13:49
  „én Csongrádon dolgoztam, egy önkormányzati fenntartású cégben, és a dolgozóknak 5 éve nem adták ki a szabadságukat...van olyan, aki nem 40 órát dolgozik egy héten 48-at, de semmi túlóra vagy ilyesmi nem jár neki. A táppénzzekl trükköznek, ha a családdal akarnak lenni..Az ilyen munkahelyek miért nem ellenőrzik? Ha valaki szólt, akkor a főnök asszony kirúgással fenyegette. Nem hiszem hogy a multik sajátossága lenne ez. A munkaügyes a munkatörvénykönyvét sem ismerte, és majdnem kirúgták a kollégát, mert amikor a gyereke megszületett ki akarta venni az 5 napot...

  Most már én is bátrabban mondom ezt, mert eljöttem onnan, de akik ott vannak sajnos mindennek ki vannak téve, és a tesco még mindig jobb munkahely..”
 • 3. kiokushyn 2010. október 28. 13:18
  „MIért is lehet mindent megtenni-?mert hagyják.Össze kellen fogni-de az kicsiny országunkben NEM megy.”
 • 2. Lajos 2010. október 28. 12:48
  „Merné ezt Angliában elkövetni a Tesco megnézhetné magát ebben a gyarmati sorban lévő országban mindent meglehet tenni ez emberekkel.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. október 28. 10:06
  „Mennyi az a több? 2, 10, 100, 900?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különadó - Varga: nem az életet kell a jogszabályokhoz igazítani, hanem fordítva

Végre el kellene jutni oda, hogy nem az életet igazítjuk a jogszabályokhoz, hanem a jogszabályokat,… Tovább olvasom