Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A Tesco fizeti a válságadó felét

A kisboltokból álló hazai láncok a nyertesei, a multik pedig a vesztesei lesznek a válságadónak – derült ki az eddigi kormányzati tervekből. Három hipermarket és két diszkontlánc fizetheti be a kormány által kért 30 milliárdos adó javát, ezen belül a Tesco egymaga közel a felét.
Tesco, Spar, Auchan, Lidl, Penny Market - azok az áruházláncok, amelyek vezetői nem teljesen őszinte mosollyal várják az idei karácsonyi vevőhajrát a kormányzati tervek miatt. Ahhoz is jócskán neki kell gyűrkőzniük, hogy az elkövetkező években egyáltalán nullszaldósok legyenek a piacon.

A parlament honlapján péntek este megjelent az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvényjavaslat. Az indítvány a bolti kiskereskedelmi, az energiaellátó és a távközlési vállalatokra ró ki bizonyos éves árbevételi szintek után adót.

A Rogán Antal és Lázár János jegyezte önálló képviselői indítvány szerint a bolti kiskereskedelmi tevékenységet végző cégeknek az 500 milliótól a 30 milliárd közötti árbevételük 0,1, a 30 milliárd és 100 milliárd közé eső árbevétel 0,4, míg a 100 milliárd forint feletti árbevételük 2,5 százalékát kell majd befizetniük adóként.

Ez némileg eltér a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által részletezett kormányzati elképzeléstől,ám a lényeg változatlan: nagy valószínűséggel ennek az öt cégnek - három hipermarket- és két diszkontáruházláncnak - kell az éves szinten 30 milliárdra tervezett adó nagy részét befizetniük. A törvényjavaslatból kitűnik, hogy a viszonteladó-nagykereskedő cégekre nem vonatkozik a törvény, így a tavaly 198 milliárdot elért Metrónak nem kell fizetnie.

A Fidesz tervei szerint hétfőn már szavaznának is a válságadó bevezetéséről az Országházban. Orbán Viktor a terv bejelentésekor úgy fogalmazott: a kormány a kisebb kereskedőket megkímélendő sávosan veti majd ki a válságadót. (Matolcsy akkor azt mondta, az 500 millió forintot meghaladó éves árbevételt elért kereskedők éves árbevételük egy ezrelékét, míg a 100 milliárd forint feletti forgalmat lebonyolító kereskedők - vélhetőleg előző éves - árbevételük két százalékát kell, hogy januárban befizessék adóként.)

Az Opten céginformációs szolgálat adatai szerint jelenleg a (Metro nélkül) öt olyan cég van, amelynek 100 milliárd forint feletti a forgalma, így az e fölé eső forgalma után fizetnie kell a 2,5 százalékos adóterhet. Lapunk számításai szerint az Orbán Viktor által előirányzott harmincmilliárdos adó nagy részét- 24 milliárd forintot - a tavalyi árbevételük alapján ettől az az öt cégtől, illetve közel a felét - 12,1 milliárd forintot - a legnagyobb áruházlánctól, a brit tulajdonú Tesco-tól szedheti be az Apeh. (A táblázatunkban számított adótételekmég a Matolcsy György által csütörtökön vázolt elképzelések alapján készültek. A most benyújtott törvényjavaslat és a láncok tavalyi árbevétele alapján a Tesco-nak 12,1, a Spar-nak 6,7, Auchannak 3,4, a Lidl-nek 1,5, a Penny Marketnek pedig 1,2 milliárd forintot kell fizetnie).

A teljes cikket a Népszabadság Online-on olvashatja.

Olvasóink írták

 • 8. Ferrer 2010. október 17. 23:27
  „6. hozzászólás spiler
  MIÉRT MINDIG AZ EMBEREK FIZEZTIK A KÁROKAT ÉS SEGITENEK EMBERTÁRSUKON.........HOL AZ ÁLLAM,HOL ACÉG FELELÖSÉGE,HOL A BANKOK FELELŐSÉGE..............

  Bocsánat, de.. 1989!”
 • 7. p79 2010. október 17. 11:57
  „Ez üdvözlendő dolog, csak nem vagyok benne biztos, hogy ennek nem a Tesco dolgozói fogják meginni a levét. A jövő évi béremeléseknek - már ha a Tesco-nál egyáltalán ismerik ezt a fogalmat - ott tuti, hogy lőttek. De még az is lehet, hogy további létszámcsökkentést eredményez majd ez a lépés. Talán előbb meg kellene teremteni annak a lehetőségét, hogy az emberek szabadon dönthessék el, hol szeretnének dolgozni (hol a beígért 1 millió új munkahely?), és utána kell féltérdre kényszeríteni a multikat.”
 • 6. spiler 2010. október 17. 09:00
  „cba jól lobbizottvagy nekik irták ki....................
  rengeteg segély vonal,segély koncert van,MIÉRT MINDIG AZ EMBEREK FIZEZTIK A KÁROKAT ÉS SEGITENEK EMBERTÁRSUKON.........HOL AZ ÁLLAM,HOL ACÉG FELELÖSÉGE,HOL A BANKOK FELELŐSÉGE..............”
 • 5. Zsoltee0716 2010. október 16. 21:50
  „4.bertife!
  Én arra gondoltam, hogy azokkal az 50 ft-okkal fizeti majd ki azt a bizonyos adót. Így tehát 50ft-ot fizetbe, de úgyanazt a bevételt produkálja!

  De azért Köszönöm, lehet neked van igazad!”
 • 4. bertife 2010. október 16. 21:24
  „Zsoltee0716:

  Nem jól számoltál!!!
  A 200 Ft.-os csokinak a 2,5 %-a = 5 Ft.!!
  Tehát CSAK 205 Ft.-ért kell neki adni és megvan a különadó valamint neki ugyanannyi haszna mint adó nélkül!!

  100 Ft.-onként 2,50 Ft.-ot kell emelnie,amit észre sem vesz a vásárló!!”
 • 3. deszkás 2010. október 16. 21:19
  „PERSONA! Ne légy ilyen naiv. VELÜNK FOGJÁK MEGFIZETTETNI igy vagy úgy.”
 • 2. persona 2010. október 16. 20:49
  „Ha árat emelnek, akkor majd nem ott vásárol a nép, hanem a CBA-ban, a Coopban, meg a Reálban. Azoknak nem kell fizetni, tehát semmi okuk az áremelésre :)”
 • 1. Zsoltee0716 2010. október 16. 20:42
  „Hoppá ez jónak tűnik, de... majd meg látjuk mi sül ki belőle.

  Mi van ha árat emelnek...? Mert megveszi az x csokit 100ft-ért, de 200 adja, ezután meg majd 250 ért adja és úgyan ott van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kármentő bizottságot hozott létre a kormány

A testület tagjai döntenek arról, hogy a vörösiszap-katasztrófa okozta károk mentesítésére létrejött Magyar Kármentő Alapba befizetett adományokra hol van a legnagyobb szükség. Tovább olvasom