Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

A tescós lövöldöző 12 évet kapott

Tizenkét év fegyházbüntetésre ítélte emberölés kísérlete és lőfegyverrel való visszaélés miatt első fokon a Fővárosi Törvényszék kedden azt a fiatalembert, aki 2010 augusztusában három lövést adott le egy budapesti nagyáruházban, és megsebesített két biztonsági őrt.
A bíróság mellékbüntetésként 10 évre eltiltotta B. Gábort a  közügyek gyakorlásától.  

Az ítélet szerint 2010. augusztus 19-én este fél nyolc körül a  XIII. kerületi Váci úti Tescóban két tolvajt értek tetten az ott  dolgozó biztonsági őrök. A férfiakat hátrakísérték az épület  biztonsági irodájába, dulakodni kezdtek, majd a vádlott fegyvert  rántott és megsebesített két biztonsági őrt. Az egyik őrt a hasán, a  másikat a kezén ért egy lövés. A vádlott kimenekült az eladótérbe,  ahol végül sikerült lefegyverezni.  

Az ítélet kimondta: a hason lőtt őr élete a véletlenen és a  gyors orvosi segítségen múlott, a kezén sérült őr sérülése pedig  maradandó. Rögzítette a bíróság azt is, hogy megállapítható a  vádlott személyiségzavara, azonban az nem kóros. Míg a vádlott  védője szerint a vádlott ölési szándéka nem állapítható meg, a  fegyver dulakodás közben és nem célzottan sült el, a bíróság arra  jutott: tisztában volt vele, hogy a lövések eltalálhatnak valakit,  továbbá az egyébként hibás fegyvert minden alkalommal  kibiztosította, amikor elsütötte.  

A fegyverről még a perbeszédek során elhangzott, hogy ahhoz a  vádlott ragaszkodott, apjától örökölte. Elhangzott az is, hogy a  vádlott apja ezzel a fegyverrel öngyilkos lett, és a vádlott azt  nyolc éven át magával hordta, mert így úgy érezte, hogy az apja vele  van és védelmezi őt. A fiatalember beszélt arról, hogy nem lőtt az  évek során senkire sem fegyverrel, de volt olyan eset, amikor  rátámadtak, ő elővette a fegyvert és ennek hatására támadói  megfutamodtak. Többször azt említette, hogy a "nemzetcsótányoktól"  akarta megvédeni magát, de pontosan nem fejtette ki, hogy ez alatt a  kifejezés alatt kiket ért. A bíró indoklása során külön kitért rá,  hogy az őrökkel szemben azonban nem csak fenyegetően mutatta fel a  fegyvert a vádlott, hanem lőtt is vele.  

A bíró arra is rámutatott, hogy a jogos védelem a fiatalember  esetében nem merül fel, mert a dulakodás azt követően alakult ki,  hogy elővette a fegyvert, az őrök pedig - épp annak érdekében, hogy  ne használhassa - azt el akarták tőle venni.  

A vádlott - aki utolsó szó jogán egy irgalomról szóló idézetet  olvasott fel - a per keddi tárgyalásán 78 oldalas értekezést  olvasott fel. Ebben, mint később a bíró rámutatott, jogszabályi  rendelkezéseket sorolt fel, ám a törvényszék megállapítása szerint  nem érdemi védekezést terjesztett elő, hanem az ügyészség  megfogalmazásait próbálta befolyásolni.  

Az utolsó szó jogán a vádlott arról is beszélt, hogy sajnálja a  sérülteket, és a mai napig nem tudja megmondani, hogy pontosan mi  történt. Ezzel összefüggésben a bíró rámutatott: mivel a fiatalember  egy korábbi vallomásában arról beszélt, hogy "a maradék életét  lehúzhatja a WC-n", így szavaiból az derül ki, hogy tudatában volt  tette súlyának.  

Az ítélet nem jogerős, mert bár a döntést az ügyészség  képviselője tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért és a  minősítés megváltoztatásáért fellebbezett. Az ügy a Fővárosi  Ítélőtáblán folytatódik. 

Olvasóink írták

 • 1. SP 2012. január 24. 21:04
  „Biztonsági őr szinte bárki lehet.
  Szórólapokon reklámozzák a gyorstalpaló képzést is.

  Ez az eset is
  példa lehetne arra, hogy pszichológiai alapismeretek sok esetben hasznosabbak lehetnek a leüvöltéses, meglepetéses, erőszakos, dulakodó, ráhatásnál.

  Az őr
  és a fegyveres vagánykodó fiatal közös pánikhelyzete eredményezte a fegyver eldördülését, ami elkerülhető lett volna.
  B.Gábor a 12 év helyett nagyon lényegesen enyhébb büntetést is kaphatott volna.

  Nem véletlen használnak tárgyalókat, lebeszélőket.

  Sok esetben többet ér mint a "hatósági erőszak".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor javasolja az uniós pénzügyi paktumhoz csatlakozást

A miniszterelnök kedden közölte Brüsszelben, hogy javasolni fogja az Országgyűlés illetékes bizottságának: Magyarország csatlakozzon a készülő uniós pénzügyi paktumhoz. Tovább olvasom