Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

A Tescot említették megyéjük nevezetességeként a kamaszok

A 12-15 évesek Orbánt kordonbontóként, Gyurcsányt üzletemberként ismerik. Megyéjük nevezetességei között az élményfürdőket és a Tescot említették.
A 12-15 évesek 64 százaléka tudta megnevezni a miniszterelnököt, a köztársasági elnök nevét a 8-12 évesek közül csak minden negyedik, a 12-15 évesek közül pedig minden második diák ismerte. A koalíció összetételével nagyjából a gyerekek fele van tisztában. A megkérdezettek közül voltak, akik úgy hitték, hogy a fiatalok, illetve a vallásos emberek jelentik az ellenzéket.

A megkérdezett gyermekek csupán tíz százaléka tudott ötnél több megyei nevezetességet felsorolni, ebből is a Balaton az első, majd a Tesco, a Plaza, a Krokodil Zoo, az Európa Park került a listára, de ezeket is megelőzik az élményfürdők. A nagyobbak 70 százaléka tudta csak, hogy ki városuk, falujuk polgármestere. Iskolájuk névadójáról 26 százalékuk semmit nem tudott.

Orbán Viktor a legismertebb név a politikusok között, de akadt, aki egyszerűen csak kordonbontóként ismerte. Gyurcsány Ferenc is ismert, a gyerekek egy része ugyanakkor őt vagy gazdag üzletemberként vagy volt KISZ-vezetőként nevezte meg.

A nagyobbak 70 százaléka tudta csak, hogy ki városuk, falujuk polgármestere. Iskolájuk névadójáról 26 százalékuk semmit nem tudott. Ezek derültek ki abból a felmérésből, amelynek keretében kétezer, 8-15 éves somogyi diákot faggatott Tóth Istvánné, a Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskola adjunktusa.

A három év adataiból most készült összegzés azért is érdekes, mert felmerült, hogy hazánkban is 16 éves kor legyen a szavazati jog alsó határa. Szakemberek szerint az eredmény siralmas, de nem meglepő. Az a kérdés még megosztja a szakértőket, hogy a politikának mennyire van helye a gyerekek életében, ám a földrajzi, történelmi ismeretük szegényessége - mondják - elkeserítő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lízingfélév: félezer milliárd forint

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 2007 első félévében 553 milliárd forint összegű kihelyezést… Tovább olvasom