Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

A tettesek elvitték a csontokat is, a felesége urnáját sem találják Meggyalázták Kádár sírját

Budapest MTI Meggyalázták Kádár János síremlékét a fővárosi Fiumei úti temetőben tegnap. A koporsót felfeszítették, a csontokat is elvitték a tettesek. Felesége urnáját sem találják. A miniszterelnök és több párt is elítélte a sírrongálást.
A sírkert biztonsági őrsége nem sokkal dél előtt észlelte, hogy Kádár János és feleségének síremlékét megrongálták, a sírról eltávolították a márvány fedőlapot, a földet pedig kidobálták.
A tettesek felfeszítették a volt pártvezető fémkoporsóját, a csontokat elvitték.
Az MSZMP egykori első titkárával közös sírban voltak felesége földi maradványai is; az urnát egyelőre nem találják. Az ügy kivizsgálására a kapitányságvezető tízfős nyomozócsoportot állított fel, mely megkezdte a tanúkutatást és adatgyqjtést.
Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a temetőben lévő munkásmozgalmi panteonra fekete festékkel gyalázkodó feliratot írtak: „Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat”, ez a „magyar nemzeti-rock stílusú” zenét játszó Kárpátia együttes egyik dalából származik. A rendőrség vizsgálja, hogy van-e köze a feliratnak a sírrongáláshoz.
„ Az, amit Kádár János sírjával és földi maradványaival tettek, köztörvényes bqncselekmény, annak is a leggyalázatosabb és legembertelenebb formája” – írta közleményében Gyurcsány Ferenc kormányfő. Az MSZP kegyeleti kérdésnek tartja az esetet. „Európában sírt gyalázni és könyvet égetni nem illik, nem szokás, nem szabad” – fogalmazott Nyakó István, a párt szóvivője, hozzátéve, hogy az esetet „ugyanebbe a kategóriába” sorolják.
Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője tudatta: a párt ezt az esetet nem politikai, hanem kegyeleti kérdésnek tekinti; a párt szerint „a végső nyugalom mindenkinek jár”.
A rendszeresen járőröző biztonsági őrök kijátszásával rongálhatták meg Kádár János sírját – ezt közölte a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója. Simóka Kálmánné elmondta, hogy éjjel egy órakor még a biztonsági őrök mindent rendben találtak a sírnál, amikor a napközben odahelyezett mécseseket ellenőrizték. A rongálás ezt követően történhetett. Az állam, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tulajdonában lévő Nemzeti Sírkert vagyonkezelője, a temetkezési intézet zrt. a történtek után növeli a temetői biztonsági őrök létszámát.
Pártállami vezető volt 30 éven át
Kádár János 1956 novemberétől több mint harminc éven át volt Magyarország első számú pártállami vezetője. Az MSZMP volt főtitkára 1989. július 6-án halt meg, azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróság hatálytalanította a Nagy Imre és társai perében hozott ítéleteket.
Rendőrök helyszínelnek a fővárosi Fiumei úti temetőben, ahol meggyalázták az egykori pártfőtitkár, Kádár János síremlékét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés Ukrajnában Koporsókat találtak

Kijev» A kijevi észt követség előtt tüntettek hétfőn az ukrajnai oroszok közössége és a… Tovább olvasom