Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

A texasi láncfűrészes (The Texas Chainsaw Massacre)

1973. augusztus 20-án a rendőrséget egy isten háta mögötti tanyára vezényelték Travis megyében, Texasban. Amit Thomas Hewitt, a helyi vágóhíd egykori munkásának síri hangulatú házában találtak, az olyan vérfagyasztó volt, hogy az egész országot sokkolta és rémületbe ejtette: 33 megölt ember, 33 lemészárolt áldozat földi maradványait találták itt.
rendező: Marcus Nispel

forgatókönyvíró: Kim Henkel, Tobe Hooper, Scott Kosar
operatőr: Daniel Pearl
jelmeztervező: Bobbie Mannix
zene: Steve Jablonsky, Mel Wesson, Wayne Bell, Tobe Hooper
látványtervező: Greg Blair
vágó: Glen Scantlebury

szereplő(k):
Jessica Biel (Erin)
Jonathan Tucker (Morgan)
Erica Leerhsen (Pepper)
Eric Balfour (Kemper)
R. Lee Ermey (Sheriff Hoyt)

A film sztorija

1973. augusztus 20-án a rendőrséget egy Isten háta mögötti tanyára vezényelték Travis megyében, Texasban. Amit Thomas Hewitt, a helyi vágóhíd egykori munkásának síri hangulatú házában találtak, az olyan vérfagyasztó volt, hogy egész Amerikát sokkolta és rémületbe ejtette. 33 megölt ember, 33 lemészárolt áldozat földi maradványait találták itt, sokak szerint minden idők legszörnyűbb, többszörös gyilkosságának helyszínén. Az áldozatainak bőréből készült groteszk maszkot viselő, láncfűrészét fenyegetően meglóbáló gyilkos a lapok címoldalára került, a "Leatherface" néven emlegetett hírhedt gonosztevő ügye óriási szenzáció lett: "A borzalom és erőszak háza - egy ország döbbenete - vérfürdő Texasban" - harsogták a szalagcímek.

A helyi rendőrség végül lelőtt egy bőrszerű maszkot viselő férfit, hivatalos jelentésben közzétették, hogy kézre kerítették a tettest, és ezzel az ügy gyorsan lezárult. A szörnyűséges gyilkossági ügyet közelebbről ismerők azonban éveken át, újra és újra hangot adtak kételyeiknek, azzal vádolva a rendőrséget, hogy elfuserálták a nyomozást és tudatában voltak annak, hogy nem a tettest, hanem valaki mást lőttek le. A véres dáridó egyetlen ismert túlélője - most először - megtörte a hallgatás csendjét és a nyilvánosság elé lépett, hogy elmondja, mi is történt valójában azon az elhagyatott texasi országúton, ahol öt fiatal elég vigyázatlan volt ahhoz, hogy egy láncfűrészt forgató őrült a hatalmába kerítse a kis csoportot. Egy őrült, aki a "texasi láncfűrészes gyilkos" néven örökre a véres erőszak jelképe lett. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Matusz Endre -

"Az elsőfilmes rezsiszőr mindazonáltal nem vállalt túl nagy kockázatot
Leatherface, a bomlott rokonság és a bomló vendégek kalandjaival, sőt, még a sztorit sem helyezte át mai környezetbe. A hulló fiatalok - akik már sosem érnek oda a Lynyrd Skynyrd-koncertre - barkója és özönvíz előtti mikrobusza, illetve a 30 évvel ezelőtti alapműből átmentett operatőr (Daniel Pearl) egytől egyig korunk divatos retróhangulatát erősíti. Megmaradt a dokumentarista keret is, melynek során a rendőrségi helyszínelés árnyoldalaiba pillanthatunk bele a Blair Witch Project fekete-fehér kézi kameráján keresztül (a Peppert alakító Erica Leerhsen szerepelt is benne), egyszóval megbízható iparosmunka lett minőségi garanciával, de kevés extrával.

A maradék pedig véget nem érő szenvedés, vér, kín és sikoly, rebbenő zseblámpafényben csorog valami egy kampóról, s a szereplők természetesen ezúttal sem arra futnak, amerre mindenki futna. Azt persze a néző is sejti, hogy ebben a leosztásban minden út egy sáros bakancshoz vezet, melynek tulajdonosa a legjobb barátunk arcát viseli. És harmadszorra mindig be tudja indítani a láncfűrészét."
A teljes cikk

mozinet.hu - Prot

"Az egyedi látványvilág megteremtése a 2003-as Láncfűrészes egyik legfőbb erénye, habár kevéssé emlékeztet az eredeti film álomszerű, kezdetben idillikusnak tűnő, majd durván realista képi megfogalmazásához. Daniel Pearl operatőr (ő felelős a '74-es változat felvételeiért is) és Greg Blair látványtervező munkáját dicsérik a fakó tónusokon elemi erővel átütő, bántóan vörös vértócsák jelenléte és a sötét, fojtogató légkörű jelenetek sora. A legkiválóbban eltalált ezek közül a Bőrpofa földalatti világába kalauzoló képsor, ami még a Hellraiseren vagy az Elm utcai rémálmokon edződött nézőkre is a meglepetés erejével hathat.

A direktor videóklippes múltjának köszönhetően pörgő vágásokkal telitűzdelt, fenyegető atmoszférával és jó pár brutális, véres képsorral rendelkező 2003-as verzió többé-kevésbé teljesítette vállalását: az eredeti rajongói számára nem okoz majd csalódást, míg a Hooper klasszikusát nem ismerő horror-kedvelők körében méltán válhat népszerűvé."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dörner György és Bubik István zenés irodalmi estje

Tovább olvasom